İş dünyası toplantıdan memnun

Güncelleme Tarihi:

İş dünyası toplantıdan memnun
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2007 17:01

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısına katılan Başbakan Vekili Cemil Çiçek'in tüm açıklığı ve samimiyetiyle sorulara cevap vermesinin çok sevindirici olduğunu belirterek, “Bana göre verimli bir toplantıydı” dedi.

Haberin Devamı

TÜSİAD YİK toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yalçındağ, toplantının basına kapalı bölümünde türban başlığı altında bir konuşma olup olmadığının sorulması üzerine, içeride konuşulanlar kamuoyuna kapalı olduğu için bir şey söyleme hakkına sahip olmadığını kaydetti.

Yalçındağ, “Bu YİK toplantısıydı, dolayısıyla üyelerimizin ne düşündüğü benim şahsi düşüncemden daha önemli. Ama sayın başbakan yardımcımızın buraya gelmesi, iki saat bizimle kalması, tüm açıklığı ve samimiyetiyle sorularımıza cevap vermesi çok sevindiriciydi. Bana göre verimli bir toplantıydı” dedi.

TÜSİAD üyelerinden, yeni anayasayla ilgili ekonomiye ilişkin bazı öneriler geldiğini ifade eden Yalçındağ, “Ortadaki taslak henüz hükümet tarafından da benimsenmedi. Onun için içeriğe dönük bir şey söylemem doğru olmaz. Ama sayın akademisyenlerin hazırladığı taslakta ekonomi ile ilgili maddeler daha azaltılmış, daha çerçeve bir anayasa hazırlanmış” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yalçındağ, “Kadın başkan olarak kaygılarınız giderildi mi?” şeklindeki bir soruya karşılık da şunları kaydetti:

“Bu uzun bir dönem. Bir toplantıda uzlaşmaya varılabilmesi tabii ki mümkün değil. Kaldı ki biz TÜSİAD olarak da hocalarımızla, akademisyenlerimizle içerik hakkında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu uzun bir süreç. TÜSİAD, Bülent Eczacıbaşı başkanlığı dönemindeki 1991 ve 1992 yıllarında zaten bütünüyle bir anayasa taslağı hazırladı ve bu zaman zaman da tartışıldı. Bu aradaki 15 yıl içinde TÜSİAD defalarca her anayasa değişikliğinde teknik ve bilimsel çalışmaları yaparak görüş bildirdi. Dolayısıyla bu uzun bir süreç döneminde oluşan TÜSİAD görüşleridir.”

“BASINA KAPALI BÖLÜMDE DAHA HASSAS KONULARA DEĞİNİLDİ”

Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin de, toplantının basına kapalı bölümünde daha hassas konulara, 301'inci maddeye değinildiğini söyledi.
Başbakan Vekili Cemil Çiçek'in anayasa çalışmalarının 2008 yılında da devam edeceğini, acil olan konularda ise hükümetin adım atacağını ifade ettiğini söyleyen Şahin, “Bakan, anayasanın AK Parti'nin anayasası olmadığını, ülkenin bütün kesimini kucaklayan, çağı yakalayan, AB ile uyumlu olan, bireyin özgürlüğünü öne çıkaran, daha az kuralcı bir anayasa olacağını söyledi” dedi. Türban konusuna direkt girilmediğini belirten Şahin, Bakan Çiçek'in kılık kıyafet konusunda, inkılap kanunu konusunda değişiklik düşünmediklerini söylediğini aktardı.

Haberin Devamı

Şahin, “Genel olarak laikliği tehdit edecek radikal değişiklikler yapmayacaklarından bahsetti” diye konuştu.

Şahin, ekonomi ile ilgili olarak da anayasanın globalleşmeye, özelleştirmeye daha açık olması ve Türkiye'nin önünün açılmasına ilişkin kurallar getireceğini söylediğini, bunun da serbest rekabetin teşviki, AB hukukuna uyum ve yabancı sermayenin gelmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

“KONUŞMALARI SON DERECE İSTİKRARLI VE FAYDALI BULDUM”

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar da, Bakan Çiçek'in konuşmalarını son derece istikrarlı ve faydalı bulduğunu aktardı.
Çiçek'in, basına kapalı geçen toplantıda Anayasa taslağının, sivil toplum kuruluşları ve toplumun değişik ucundaki kurumlarla paylaşılacağını anlattığını ifade eden Kibar, bunun ilk ayağının TÜSİAD olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Kibar, Bakanın, Anayasa taslağının herhangi bir tehdit ve yönlendirme olmadan konusunda uzman profesörler tarafından hazırlandığını, AB anayasası ve İspanya anayasasından istifade edildiğini aktardığı belirterek, taslağın hükümet tarafından değil, Meclis tarafından değerlendirileceğini dile getirdiğini anlattı.

Toplantıya, Rahmi Koç, Tuncay Özilhan, Erkut Yücaoğlu, Aldo Kaslowski, Ferit Şahenk, Ömer Dinçkök, Bülent Bulgurlu, Aka Gündüz Özdemir, Ayça Dinçkök, Ümit Boyner, Erdal Karamercan'ın yanı sıra birçok TÜSİAD üyesi katıldı.

Cemil Çiçek, toplantıya gelişinde Mustafa Koç ve Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın yanı sıra TÜSİAD Yönetim Kurulu üyeleri Ferit Şahenk, Ayça Dinçkök ve Ümit Boyner tarafından kapıda karşılandı. Çıkışta da aracına kadar uğurlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!