İş çıkışı bowling

Güncelleme Tarihi:

İş çıkışı bowling
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

EĞLENCENİN YENİ ADI

Son zamanların en moda eğlence yeri bowling salonları oldu. Aslında çok eski bir spor olan bowling, salonlarının pahalı olmasından dolayı biraz gecikmeli olarak Türkiye'ye geldi ve gelirken de ‘‘zengin sporu’’ olarak tanındı. Oysa geçmişi bugünden 7 bin yıl önceye, Mısır'a kadar uzanan bowling, İngiltere'de oynandığı yıllarda bir halk sporuydu, üçüncü yüzyıl Almanya'sında ise bir ayin...

ESKİ BAB CAFE

68 kuşağının çok iyi bildiği Beyoğlu'ndaki Bab Cafe de döneme ayak uydurdu ve bowling salonu olarak 1997 yılında hizmete girdi. Bab Bowling'i diğer bowling salonlarından ayıran en önemli özellik Bab Cafe geleneğini devam ettirecek şekilde restore edilmesi. Parti ve özel toplantıların da yapılabileceği salonun özel ışık sistemi bir disko atmosferi yaratıyor. Bu yaz açılacak terasında ise bir kafeye de yer verilecek.

PROFESYONEL BOWLİNGCİLER

Fenerbahçe'deki Pyramid Alışveriş ve Eğlence Merkezi'ndeki Family Fun Bowling'de 1992 yılından beri bowling oynanıyor. Bu sporu profesyonel olarak yapanlar salona üye oluyor. Hafta içi çift oyunun ücreti 2 milyon, üyelere ise 1 milyon 500 bin lira. Hafta sonu bu fiyatlar, kalabalık yüzünden sadece bir oyun için geçerli. Bowling, takım halinde oynandığı gibi, bireysel olarak da oynanabiliyor. 2000 yılında yapılacak olan olimpiyatlarda ülkeler ilk kez bowling sporuyla da temsil edilecek. Uygarlık tarihi kadar eski olan bu spor bu sayede daha geniş kitlelerle tanışmış olacak.

GECE 02.00'YE KADAR AÇIK

Korukent Bowling salonu 1993 yılında 1600 metrekarelik bir alana kuruldu. Tesiste, 16 hatlı bowling sahası, 350 kişi kapasiteli restoranı, 6 adet bilardo masası, solaryum merkezi, atari oyunları, elektronik dart, langırt masası bulunuyor. Sabah 11.00 ile gece 02.00 arası açık olan salonda sık sık turnuva düzenleniyor.

ZENGİN SPORU İMAJI

Gaziosmanpaşa'daki Cosmick Bowling salonunun işletmeciliği de Korukent'e ait. Gaziosmanpaşa'da böyle bir salon açılmasının nedeninin de bowlingin zengin sporu imajını yıkmak olduğu belirtiliyor. 1000 metrekarelik bir alana yayılan salonda, 8 hat, iki antrenör var ve gelecekte burada Türkiye Şampiyonası düzenlemeyi planlıyorlar.

Kilise ayiniydi, spor oldu

Alman kiliselerinde ‘‘dinsizleri’’ devirme ayini olarak yapılan ‘‘bowling’’, yüzyıllar içinde eğlenceye dönüştü.

Bugün dünyanın bir çok yerinde salonlarının dolup taştığı, kapılarında kuyrukların oluştuğu bowling yıllar önce Almanya'da bir kilisede ‘‘oynanıyordu’’. Oyananıyordu demek pek doğru değil, çünkü bu onlar için bir ayindi...

Bowling'in geçmişi aslında 7 bin yıl öncesine, Mısır'a kadar uzanıyor. Yapılan kazılar sırasında bir çocuk mezarında taştan toplar ve dokuz pin (kuka) bulundu. Fakat bu tarihten sonraki beş bin yıl süresince bir daha bowling'in izine rastlanmadı. Üçüncü yüzyıl Almanya'sına kadar...

ZENGİN SPORU

O dönemde Almanlar'ın kiliselerinde düzenledikleri dinsizleri öldürme törenleri, bu sporun temel kurallarından oluşuyordu. Kilisenin bir ucuna dinsizi simgeleyen ‘‘kegel’’ dikilir ve karşısından bir top yuvarlanırdı. Tıpkı bowling'de olduğu gibi. Eğer topu atan kişi yani ‘‘kegler’’, kegel'i devirirse bir dinsizi öldürdüğü varsayılırdı. Ve kilise idare heyetinin verdiği ziyafetle onurlandırıldı. Kegler ‘‘dinsizi’’ deviremediğinde ise dini duygularını güçlendirmek için bir süre kilisede kalırdı.

Almanlar yüzlerce yıl boyunca üçlü gruptan 17'li gruba kadar değişen pinlerle ‘‘bowling’’ oynadılar. 9 pin'le oynanan bowling o zamanların en popüler oyunuydu. Bowling keşfedildiği yıllarda, toprak, kayağantaş ve cürüf gibi çeşitli yüzeylerde oynandı. Bugün tercih edilen ağaç yüzey ise ilk olarak Hollanda ve İsviçre'de kullanıldı.

Bu oyun farklı kuka sayıları ve isimlerle Fransa, İngiltere ve İspanya'ya da sıçradı. İngilizlerin ‘‘long bowling’’ adını verdikleri oyun bugün oyanan bowling'in de başlangıcı oldu.

Türkiye'ye geldiğinde pahalı ve çoğunlukla da ‘‘zengin’’lerin oynadığı bir spor olarak bilinen bowling İngiltere'de halk tabakasının sporu olarak kabul edilmişti ve en çok da bar yaşantısının bir parçası haline gelmişti.

Bowling'in gelişme süreci 1837-1875 yıllarında Amerika'da gerçekleşiyor. 9 kuka ile oynanan ilk ticari bowling kuruluşu ‘‘Knicker bocker Alleys’’ adıyla Manhattan'da açıldı. New York'ta yaşayan Almanların ilgisi sayesinde kuruluş çok başarılı oldu ve Amerikalıların bu spora ilgi duymasını sağladı. Gece hayatıyla özdeşleşen bowling'e bu dönemde Amerikan hükümeti savaş açtı. Amaç bu sporu ortadan kaldırmaktı.

Amerikan hükümetinin bu tavrına tepki duymaya başlayan bowling'ciler kulüp kurmaya, üyelerine lisans vermeye ve tanınmış insanları üye yapmaya başladılar. Böylece bowling yasallaşarak külüp çağına adım atmış oldu.

Kurallar ve standartlardaki kaos bowlingin uzun süre yarışma olarak gelişmesini engelledi. Kulüplerin ilk zamanlarında doğudakilerle batıdakiler arasında büyük farklılıklar vardı. Topların ve kukaların ağırlıkları değişiyordu, hatlarda belli bir standart yoktu. Yarışma bowling'ini teşvik etmek amacıyla, kulüpler tarafından, kuralları ve standartları belirleyen ve bütün yarışmacıların bağlı olduğu büyük organizasyonlar kuruldu. Bir çok kulübün üye olduğu ilk kuruluş NBA (Ulusal Bowling Kuruluşu), top ve hat ölçülerini, oyun yöntemlerini formüle etti. Bowling sporu 1950'li yılların sonuna doğru, televizyonun da etkisiyle yükselişe geçti. O dönemde bowling salonlarında bir patlama yaşandı. 1958'de kurulan Profesyonel Bowling Kuruluşu deneyimli bowling'ciler için ferdi şampiyonalar düzenledi.

TÜRKİYE'YE GELİŞİ

Geçmişi yüzlerce yıl önceye dayanan bu sporun Türkiye'ye gelişi ise 90'lı yıllara rastlıyor. Salonların pahalıya kuruluyor olması, bulundukları semtler ve alışveriş merkezleri bu sporun ‘‘zengin sporu’’ ya da ‘‘zengin eğlencesi’’ diye tanınmasına neden oldu. Bugün yeni açılan salonlar sayesinde bu imaj yavaş yavaş yıkılıyor ve ‘‘Herkes İçin Spor Federasyonu’’na bağlı olan bowling'in bir spor olduğu kabul ediliyor.

Türkiye'ye girdiği andan itibaren büyük ilgi gören bowling için burada büyük bir potansiyel olduğunu gören, dünyanın önde gelen bowling firmalarından Brunswick, CCS Spor ile anlaşma yaparak, bowling'in yaygınlaşması için ilk adımları attı. Bugün Türkiye'de yaklaşık 200 hat bulunuyor. Korukent Cosmick Bowling'in sahipleri, Gaziosmanpaşa Mass Plaza'da 8 hatlık bir bowling salonunun hizmete sunmalarını, Türkiye'de kısa bir geçmişi olan ve elit kesimin sporu olarak bilinen bowlingin popülerleşmesi açısından önemli bir adım olduğunu söylüyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!