İrticacı subaya dönüş yolu kapandı

Güncelleme Tarihi:

İrticacı subaya dönüş yolu kapandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2001 00:00


Nuray BABACAN / ANKARA
Haberin Devamı

Türk Silahlı Kuvvetleri'ni ilgilendiren bir çok alanda düzenleme yapan üç askeri yasa, önceki gece TBMM'de jet hızıyla kabul edildi. TSK Personel Yasası, GATA Yasası ve Milli Müdaha Mükellefiyeti Yasalarında yapılan değişiklikle hayata geçirilen düzenlemeler şöyle:

AF İŞE YARAMAYACAK

Ordudan atılan subay ve astsubayların geri dönmeleriyle ilgili tartışmaya da son verildi. Devlete karşı suç işleyen ve yolsuzluk olaylarına karışan subaylar aftan yararlansa da TSK'ya geri dönemeyecek. Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, az vahim hali hariç basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas, iftira gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlardan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım-satımlara fesat karıştırma suçlarından hükümlü subaylara, hizmet sürelerine bakılmaksızın Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulanarak, bu kişiler TSK'dan çıkarılacak.

YENİ SUBAYLAR

Askerlik yükümlülüklerini kısa dönem er ve erbaş olarak yerine getiren üniversite mezunlarının da yedek subaylar gibi muvazzaf subay olarak TSK'ne girmelerine olanak sağlandı. Bu düzenlemeye göre, en az 4 yıl süreli fakülte ve yüksekokulları bitiren kadın veya erkeklerden muvazzaf subay olmak için başvuranlar 27 yaşından, lisansüstü öğrenimini tamamlamış olanlar ise 35 yaşından büyük olmamak koşuluyla Genelkurmay Başkanlığı'nın belirleyeceği ihtiyaca göre muvazzaf subaylığa alınabilecek.

ASKER KARI-KOCALAR

Subay ve astsubaylarla evlenen kadın subay sayısında artış olduğu dikkate alınarak, farklı garnizonlarda görev yapan eşlerin aile birliğinin sağlanması amacıyla kuvvet komutanlıklarında değişikliğe olanak sağlandı. Personelin hizmet verimini artırmak, aile düzenini korumak amacıyla yapılacak uygulama Genelkurmay'ın görüşü alınarak yapılacak.

YURTDIŞI GÖREVLER

AGİT'in ‘Acil Uzman ve Yardım Birliği’ timleri kurması da dikkate alınarak, BM dışında AGİT ve diğer uluslararası teşkilatlar tarafından talep edilecek askeri personelin de yurtdışında maaşlı izinli olarak görevlendirilmesi öngörüldü.

HASTANELERE SİVİL HASTA

Kabul edilen bir başka yasa ile de Gülhane Askeri ve Tıp Akademisi Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi'nde yararlanacak sivillerin oranı artırıldı. Yasayla Genelkurmay Başkanlığı'na, 200 yataklı Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi'nden yararlanacak sivillerin oranını arttırma olanağı tanındı. Buna göre, Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi, yurtiçi ve yurtdışından yüzde 5'den daha fazla oranda sivil hasta kabul edebilecek.

KRİZ DÖNEMİ ALARMI

TSK'ya yanlızca seferberlik döneminde değil, gerginlik ve kriz dönemlerinde de özel kurum ve kuruluşlardan yararlanması imkanı getirildi. Yasayla TSK, savaşı gerektirebilecek bir durumun meydana geldiği gerginlik ve kriz dönemlerinde de özel kurum ve kuruluşların olanaklarının tamamından yararlanma olanağı sağlandı. Sadece yurtdışı tehditler için geçerli olan bu düzenlemeyle, değirmenler, fırınlar, fabrikalar, sanayi kurumları, inşaat ve tamirde kullanılabilecek araçlar, aletler, kılavuzlar, işçiler, yaralı ve hasta askerlere bakılabilecek binalar ve evler, ilaçlar, tıbbi araç ve gereçler ‘‘Milli Savunma mükellefiyeti’’ kapsamına alındı. TSK, bu hizmet karşılığında ücret ödeyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!