İrtemçelik: 1- Cem: 1

Güncelleme Tarihi:

İrtemçelik: 1- Cem: 1
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

İki bakan arasındaki atama ve yetki savaşında son durum:

ANAP'lı bakan Mehmet Ali İrtemçelik, Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in DPT eski Müşteşarı Orhan Güvenen'i büyük elçi atama kararını imzalamayarak bir adım öne geçti. Dün de Başbakan Ecevit, hükümet protokolüne göre AB ile ilişkilerde iç koordinasyonun İrtemçelik'e bırakılması gerekirken, bir genelgeyle bunu Dışişleri Bakanlığı'na bağlayarak tercihini Cem'den yana kullandı. Siyasi kulislerde, iki bakan arasındaki atama ve yetki savaşı İrtemçelik 1- Cem 1 olarak değerlendirildi.

Güvenen’in atanma kararını imzalamadı

DIŞİŞLERİ Bakanı İsmail Cem'in DPT eski Müsteşarı Orhan Güvenen'i OECD Daimi Temsilciliği'ne büyükelçi olarak atamak istemesinden kaynaklanan ‘hükümet krizi’ büyüyor.

Kriz, Güvenen'e karşı çıkan ve atamayla ilgili kararnameyi imzalamayan bakanlardan birisi olan ANAP'lı Devlet Bakanı Mehmet Ali İrtemçelik'in Hürriyet'e verdiği özel demeçte Bakan Cem'i hedef alan ‘sert sözleriyle’ doruğa çıktı. İrtemçelik, Dışişleri Müsteşarı Korkmaz Haktanır'ın Londra Büyükelçiliği'ne atanmasıyla ilgili aynı kararnamede yer alan Orhan Güvenen'i ‘tartışmalı bir isim’ olarak niteledi ve Bakan Cem'i Dışişleri'nin köklü geleneklerini ‘keyfi mülahazalarla’ zedelemekle suçladı. Başkent kulislerinde İrtemçelik, Cem'in Güvenen'e OECD Büyükelçiliği'ni ‘‘Hatır için’’ ikram ettiğini de ileri sürdü. Güvenen'in OECD'ye büyükelçi olarak atanmasına neden karşı çıktığını, daha açık ifadelerle anlatması gerektiğinde ‘incitici’ olabileceğini belirten İrtemçelik, Güvenen ile aynı kararnamede bulunduğu için Dışişleri Müsteşarı Korkmaz Haktanır'ın Londra'ya atanamaması ve halefi Faruk Loğoğlu'nun da yeni görevine başlayamamasının, Dışişleri Bakanlığı personelini gücendirdiğini vurguladı. İrtemçelik, şunları söyledi:

İNCİTİCİ OLABİLİRİM

‘‘Burada karşı karşıya olduğumuz bir ilke meselesedir. Devletin devletlik niteliğinin, Dışişlerimizin köklü geleneklerinin keyfi mülahazalarla zedelenmesine ‘evet' mi, ‘hayır' mı denileceği meselesidir. Başta yerleşmiş ilke ve teamüller olmak üzere dikkat edilmesi gereken pek çok husus gözardı edilerek tartışmalı isimlere emanet edilebilecek bir yüksek sorumluluk; hatır için ikram edilecek bir onur değildir. Bu noktaları daha açarak anlatmam gerekirse incitici olabilirim. Ümit ediyorum ki, Sayın Dışişleri Bakanımız, başında bulunduğu güzide teşkilatı gücendirdiğini de mutlaka biliyor olması gereken ısrarından vazgeçme olgunluğunu gösterecektir.’

İrtemçelik'in yanı sıra Güvenen'e, DSP'nin içinden Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel de karşı çıkıyor.

AB ile ilişkiler savaşını kazandı

HELSİNKİ Zirvesi'nden adaylığın çıkmasından sonra hükümetin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkileri ne şekilde yürüteceğine dair yayımlanan genelgede, koalisyonun küçük ortağı ANAP devre dışı kaldı.

AB konusu, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile AB ve İnsan Haklarından Sorumlu ANAP'lı Devlet Bakanı Mehmet Ali İrtemçelik arasında ciddi tartışmalara neden olurken, Başbakan Bülent Ecevit yayımladığı genelge ile tercihini Cem'den yana kullandı.

Başbakan Ecevit genelgeyle AB ile ilgili oluşturulacak tüm kurumları kendisine bağlayarak İrtemçelik'e ‘dışlanmadın’ hissi vermeye çalışmasına rağmen, ANAP'lı bakanın bu son gelişmeden son derece rahatsız olduğu bildirildi. Genelgeyle AB ile ilişkilerin dış siyaset ve dış ilişkilerin eşgüdümü Dışişleri Bakanlığı'na bırakıldı. Ayrıca, katılma müzakereleri dahil olmak üzere tüm müzakereler, ortak dışişleri ve güvenlik politikasıyla ilgili çalışmalar da Dışişleri Bakanlığı'na verildi.

Hükümet protokolüne göre AB ile ilişkilerde iç koordinasyonun ANAP'lı Devlet Bakanı Mehmet Ali İrtemçelik'e bırakılması gerekirken, genelgeyle ‘İç Koordinasyon ve Uyum Komitesi’nin sekretarya hizmetlerinin de Dışişleri Bakanlığı'na bağlı bir Genel Sekreterlik tarafından yürütülmesi kararlaştırıldı. Genelgeye göre sadece Kopenhag siyasi kriterlerinin karşılanması için gerekli mevzuat uyum çalışmaları İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı İrtemçelik'e bırakıldı. Ancak bu çalışma da, sekretarya hizmetleri Dışişleri Bakanlığı'na bağlı genel sekreterlik tarafından yürütülecek olan ‘AB Danışma Kurulu’ kapsamında yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!