Irklara göre Müslümanlık ayrılmaz

Güncelleme Tarihi:

Irklara göre Müslümanlık ayrılmaz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, son günlerde gündeme gelen 'Türk Müslümanlığı'' tartışmalarını değerlendirdi. Yılmaz, Müslümanlığın ırklara göre belirlenemeyeceğini evrensel bir din olduğunu vurguladı.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, ‘‘Türk Müslümanlığı’’ kavramındaki tartışmalara son noktayı koydu.

Başbakan Mesut Yılmaz'ın Hacıbektaş'ta, ‘‘Dinimizin ithal Arap ve Acem karışımı gerici zihniyetlerden kurtarılması gerekir’’ açıklamasına destek veren Diyanet İşleri Başkanı Yılmaz, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlhan Kılıç'ın dile getirdiği ‘‘Türk Müslümanlığı’’ kavramına katılmasının mümkün olmadığını vurguladı. Yılmaz, ‘‘Irklara göre Müslümanlığı ayırmak mümkün değildir. Ancak, bazı İslam ülkelerinde örf ve adetler din gibi gösteriliyor. Başbakan'ın da dediği gibi bizim bunlardan kurtulmamız gerekli’’ dedi. Din adamları ile Ağrı'da yapacağı toplantı için geçen perşembe günü Erzurum'a gelen Mehmet Nuri Yılmaz, müftülüğü ziyareti sırasında basın mensupları ile bir süre sohbet etti. Evrensel bir din olan İslam'ın zamanlara, mekanlara göre değişen bir din olmadığını vurgulayan, Kuran-ı Kerim'deki mesajın tüm insanlar için olduğunu belirten Yılmaz, şunları söyledi:

‘‘Peygamber Arap'tır, ama din sadece Arap'a gönderilmiş değildir. Kuran'da yer yer Arapları yeren ayetler de var. Onun için ırklara göre Müslümanlığı ayırmak mümkün değildir. İslam Dini'nin verdiği mesajlar evrenseldir. Nasıl ki, medeniyet insanların müşterek malıdır; onun Fransız'ı ,İngiliz'i, Arabı olmaz. İslamın da olmaz.’’

Türkiye'deki İslam anlayışının daha ılımlı, daha müsamahakar ve daha barışçı olduğunu anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Bizim anlayışımız, Türk Müslümanlığı değil de, İslam anlayışımız daha ılımlıdır, daha müsamahakardır. Tabii bunda, Yunusların, Yesevilerin, Mevlanaların büyük katkısı olmuştur. Bunu böyle değerlendirmek lazım. Bazı İslam ülkelerinde örf ve adetler hakimdir. Örf ve adetler milletler tarafından din telakki ediliyor. Bu yanlıştır. Bazı İslam ülkelerinde kadının otomobil kullanmasına müsaade etmiyorlar. O onların kendi adetleridir. İslamla bunun bir ilgisi yoktur. Onunu için bu örf ve adetleri veya bazı mezheplerin ortaya attığı görüşlerin dinle ilgisi yoktur. Başbakanın kastettiği gibi, bizim İslam anlayışımız diğer İslam ülkelerinden farklıdır.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!