Irkçılara karşı Ankara-Sofya seçim işbirliği

Güncelleme Tarihi:

Irkçılara karşı Ankara-Sofya seçim işbirliği
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2009 00:00

Bulgaristan’da bugün sandık başına gidilirken Ankara ve Sofya, ırkçı ATAKA partisinin önünü kesmek için işbirliği yapıyor. 100 bin Türk kökenli vatandaşının oy kullanması için Bulgaristan bütün imkánları seferber ederken Türkiye de her türlü kolaylığı gösterdi.

TAM 20 yıl önce Türklerin isimlerini değiştirme zorunluluğu nedeniyle Ankara ile Sofya arasında yaşanan gerginlik, bugün yerini Bulgaristan’da siyasi yelpazeyi etkileyebilecek düzeyde işbirliğine bıraktı. Bulgaristan, bugün yapılacak genel seçimlere Türkiye’de yaşayan Türk kökenli vatandaşlarının katılması için tüm olanaklarını seferber etti. Ankara da Türkiye’deki Bulgaristan Türklerinin, 123 sandıkta oy kullanabilmesi için Sofya yönetimine her türlü kolaylığı gösterdi. Bulgaristan yönetiminin Türklere karşı olan aşırı sağcı parti ATAKA’nın yükselişini önlemek için Bulgaristan Türklerinin seçime yoğun şekilde katılmasına önem verdiği öğrenildi. Ankara ile Sofya arasındaki görüşmeler sonucu Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Bulgaristan Türklerinin yoğun olarak yaşadığı 15 il ve ilçede sandık kurulmasına izin verdi. Büyükelçilik yetkilileri, bundan önceki seçimlerde yaklaşık 74 bin Türk’ün oy kullandığına dikkat çekerek, bu yıl 100 binden fazla Türk kökenli Bulgaristan vatandaşının oy kullanmasının beklendiğini söylediler. Bundan önceki seçimlerde Bulgaristan Türklerinin yüzde 100’e yakın kesimi bugünkü hükümette koalisyon ortağı olan ülkenin üçüncü büyük siyasi partisi olan Hak ve Özgürlükler Hareketi’ne (HÖH) oy vermişti.

Derneklerle çalışma

Büyükelçilik, seçime katılım hakkını gazetelere ilan vererek duyurdu ve oy vermek isteyen vatandaşlarının büyükelçiliğe başvuruda bulunmasını istedi. Büyükelçilik, Türklerin seçimlere yoğun şekilde katılması için Balkan Göçmenleri Derneği ve Bulgaristan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği ile ortak çalışma yürüttü. Bu çalışmalarda oy kullanılacak kentler ile sandıkların kurulacağı okullar ve spor salonları belirlendi. Başvuruda bulunanlara hangi sandıklarda oy kullanacaklarına dair seçmen kartı gönderildi. Büyükelçilik yetkilileri seçimde aksaklık yaşanmaması ve yoğun katılımın sağlanması için gereken tüm önlemlerin alındığını söylediler.

Sandıklar kurye ile getirildi

Bulgaristan Türklerinin oy kullanabilmesi için gereken oy pusulaları ve sandıklar özel olarak diplomatik kurye ile Bulgaristan’dan geldi. Oy kullanma Bulgaristan kimliği gösterilerek yapılacak. İstanbul, Bursa ve İzmir, 24’er sandıkla seçimler için fazla sandığın kurulacağı iller olacak. Ankara’da Bulgaristan Büyükelçiliği ile Pursaklar ilçesinde kurulacak sandıklarda oy verilecek. Bulgaristan Türkleri şu il ve ilçelerde oy kullanabilecek: İstanbul, Bursa, İzmir, Manisa, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ, Yalova, Balıkesir, Ankara, Eskişehir, Antalya, Lüleburgaz, Çorlu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!