Irene’e New York balıklaması

Güncelleme Tarihi:

Irene’e New York balıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2011 00:00

Irene Kasırgası, dün “dünyanın başkenti” olarak anılan New York’u vurdu. Hızı saatte 130 kilometreye ulaşan ve 5 milyon kişiyi elektriksiz bırakan kasırgada, 5 eyalette en az 20 kişi öldü.

Haberin Devamı

ABD’nin Doğu Yakası’nda güneyde Florida’dan kuzeyde Maine’e 805 kilometrelik bir genişliğe ulaşan Irene, dünya ekonomisinin kalbi Wall Street’in de bulunduğu ABD’nin en kalabalık kentine rekor yağış getirdi. Kasırgada 5 eyalette en az 20 kişi öldü. 5 milyon kişiyi elektriksiz bırakan Irene, birçok yerde sel baskınlarına neden oldu, binlerce ağacı da devirdi.

ABD'NİN DOĞU SAHİLLERİ KASIRGAYA TESLİM / FOTO GALERİ

Meydanda dans ettiler

Ancak New Yorklular yaklaşan olası sel felaketi öncesi evlerine kapanmadan yağmurun tadını çıkardı. Milyonlarca kişi felakete hazırlanırken bazı gençler de, Times Meydanı’nda yağmurun oluşturduğu su birikintilerinde “eğlendi”. Kimisi birikintilerin içine adeta balıklama atladı kimisi de çıplak ayaklarla sokaklarda dans etti. Ünlü Central Park’ta bisiklet meraklıları evlerine kapanmadan önce şimdilik “hafif” yağmurda gezinti yaptı. Washington’da deniz piyadeleri eğitim koşularını yağmur altında yaptı. Irene’nin vurduğu Kuzey Carolina Eyaleti’nde ise eğlenilecek bir durum yoktu. İnsanlar neredeyse dizlerine ulaşan sel sularında yürümek zorunda kaldı.

Haberin Devamı

IRENE KASIRGASI NEW YORK'A BÖYLE İLERLEDİ / WEB TV

Artık herkes evinde otursun

/images/100/0x0/55eac27df018fbb8f894ebdb

Kentin toplu ulaşım sistemi tarihte ilk kez kapatılırken, Broadway şovları beyzbol oyunları iptal edildi ya da ertelendi. 5 bin 500 kişi haftasonunu barınaklarda geçirirken, tarihte benzeri olmayan bir tahliye kararı alan New York Valisi Andrew Cuomo, kentin alçak bölgelerinde yaşayan 370 bin kişiye “Yüksek kesimlere gidin” emri verdi. Cuomo, “Bu olağanüstü durumda, Irene Kasırgası’nın yol açabileceği her türlü hal için her düzeyde devlet kurumunu harekete geçiriyorum” dedi.

IRENE KASIRGASININ UZAYDAN ÇEKİLEN GÖRÜNTÜLERİ / FOTO GALERİ

Uzmanlar: Asıl sel yıkacak

Kasırga, “kategori 1” şiddetinde olduğundan uzmanlar rüzgarın yıkıcılığından ziyade, sellerin vereceği hasardan endişeleniyor. Seller nedeniyle kasırganın milyarlarca dolarlık hasara yol açması bekleniyor. Uzmanlar kasırganın Manhattan kıyılarında deniz suyunu yükseltmek suretiyle şehrin altyapısındaki kablo ve boru hatlarına zarar vereceğini, binlerce kişinin uzun süre elektriksiz kalacağını tahmin ediyor.

Haberin Devamı
NASA IRENE KASIRGASINI BÖYLE GÖRÜNTÜLEDİ / WEB TV

Sel suları 2 metre

IRENE’in getirdiği seller, Kuzey Carolina’dan Delaware’e 2 metre yüksekliğe kadar ulaştı. Sel birçok kentte araçları sürükledi. Irene Kasırgası’nın ABD’nin Doğu Yakası’na yaklaşması NASA uyduları tarafından da görüntülendi. Irene, Amerikan Kongre Binası’nın önündeki Amerikan bayrağını da yırttı.

ABD'LİLER "EN KÖTÜSÜNE" HAZIRLANIYOR / FOTO GALERİ

 

IRENE HAİTİ VE DOMİNİK CUMHURİYETİ'Nİ VURDU / FOTO GALERİ

Panik kısa sürdü, hayat  artık normale dönüyor

IRENE Kasırgası nedeniyle ABD’nin 7 eyaletinde (Kuzey Carolina, Güney Carolina, Maryland, Virginia, Delaware, New Jersey ve New York) olağanüstü hâl ilan edildi...  Bazı bölgelerde zorunlu tahliyeler yapıldı.
Tahliye iptal, uçuş başladı
Irene nedeniyle 9 bin uçuş ertelendi. Ancak akşam saatlerinde kasırganın hızı saatte 105 kilometreye gerileyince hayat normale dönmeye başladı.
New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, boşaltma emrini saat 22.00’de kaldırdı. New York Borsası ve Nasdaq, bugün işleme açılacak. Baltimore Washington Uluslararası Havaalanı tarifeli uçuşlara açıldı. New York’ta ertelenen uçuşlar nedeniyle hava trafiğinin bu akşam normale dönmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Tropikal fırtınaya dönüştü

IRENE, New Jersey’de karaya çıkıp New York’u  104 kilometre hızında rüzgârlarla vurmaya başladıktan hemen sonra, dün TSİ 16.00 sularında ABD Ulusal Kasırga Merkezi tarafından “kasırga” statüsünden çıkarılıp, daha güçsüz “tropikal fırtına” statüsüne geriletildi. Denizde oluşan kasırgalar, karaya çıktıktan sonra süratle güç kaybediyor.

Zarar şimdilik 7 milyar

GEÇEN hafta ABD’nin doğu kıyılarını ve başkent Washington’u etkileyen 5.9’luk deprem sonrası tatiline devam ettiği için eleştirilen
ABD Başkanı Barack Obama, bu sefer tatile ara verdi. Başkan Obama, kasırganın ardından Martha’s Vineyard’daki tatilini yarıda kesip Washington’a döndü. Federal Kriz Yönetim Merkezi’ni ziyaret eden Obama merkezde çalışanlara da övgü yağdırdı, “Çok iyi iş çıkardınız” dedi.
Sigorta uzmanları Irene Kasırgası’nın zararının 7 milyar doları bulduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Afet Tanrı lütfu

ABD’li muhafazakar talk show sunucusu Glenn Beck, “Irene Kasırgası Tanrı’nın lütfudur” diyerek tartışma yarattı. Beck, “Ölümcül kasırga insanlar doğal felaketlere nasıl hazırlanması gerektiğini öğretir. Tanrı size kontrol altında olmadığını hatırlatıyor. Panik yapmayın bu bir lütuf” dedi.

Ağaç ev yıktı çocuk öldü

VIRGINIA’da kasırganın kökünden söktüğü ağaç, ikiye ayrılıp iki katlı evde 11 yaşındaki bir çocuğun odasının olduğu kısma düştü. Çocuk yaşamını yitirirken, annesi “Bebeğim nerede” diye ağlama krizine girdi.

Kasırganın adı Twitter hesabı oldu

2006’da Twitter’da Irene adıyla kendine bir hesap açan 28 yaşındaki New Yorklu Irene Tien, kasırganın ardından kendi hesabını adaşı olduğu Irene Kasırgası’nın Twitter hesabına çevirdi. Kriz Yönetim Merkezi de Tien ile temas kurup 9 bin 500 takipçisine uyarı mesajları yayınlamasını sağladı. Birçok ünlü Twitter’da kasırgayı yorumladı. Ünlü aktör Alec Baldwin, “Irene mi geliyor ahhhhhhhh”, aktris Kirstie Alley ise “Irene sen bir kaltaksın” mesajlarıyla dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!