İran'dan Bülent Arınç'a Suriye ve PKK tepkisi

Güncelleme Tarihi:

İrandan Bülent Arınça Suriye ve PKK tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2012 12:21

İran Dışişleri Bakanlığı, Şemdinli saldırısı için PKK mensuplarının İran topraklarından Türkiye'ye sızdığına yönelik Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından yapılan ifadelerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Bakanlık sözcüsü Ramin Mihmanperest, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç tarafından yapılan suçlamaları reddederek, bu tip ifadelerin kullanılmasının Türkiye'nin iç sorunlarının çözümüne yardımcı olmayacağını söyledi

Başbakan Yardımcısı Arınç, konuşmasında İran'ı suçlayarak "Şimdi de Şemdinli'deki olayların Kuzey Irak'tan değil İran tarafından sızan teröristlerin gerçekleştirdiği görülüyor" ifadesini kullanmıştı.

ARINÇ'A BİR DE SURİYE TEPKİSİ

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, İran'ın Suriye politikasını ve Şam yönetimine verdiği desteği eleştiren Arınç'ın sözlerine de tepki gösterdi.

Mihmanperest, "Suriye konusunda Müslüman komşumuz Türkiye ile görüş ayrılığı yaşasak da bu ihtilaf, ayrıştırıcı ifadele kullanılmasına neden olmamalıdır" diye konuştu.

Haberin Devamı

İranlı Sözcü, "Sayın Bülent Arınç'ın sözleri, İslam Dünyası'nın menfaatine olmayan, istenilmeyen bir sürece yardımcı olabilir ve bölgeyi mezhepsel ve etnik çatışmalara sürükleyebilir" dedi.

Arınç İran için "İran Suriye'yi destekliyor. Yönetim olarak Esed'in yaptıklarını görmezden geliyor. 20 bin katledilmiş insan onların gözünde adeta bir suçlu. İran'ın açık desteğini görünce sukut-u hayale uğradım" ifadesini kullanmıştı.

İRAN MECLİSİNDEN DE YANIT GELDİ

İran Meclis Başkanı Ali Larcani'nin dış politika danışmanı Hüseyin Şeyhülislam, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın İran'a karşı PKK ve Suriye konusunda kullandığı ifadelere sert tepki göstererek, terör örgütü PKK'nın yeniden faaliyete başlamasının Ankara'nın yürüttüğü yanlış politikalardan kaynaklandığını ileri sürdü.

İran Meclisi'nin resmi internet sitesine demeç veren Şeyhülislam, Arınç'ın İran karşıtı sözlerinin "ABD ve Siyonist İsrail'in belirlenmiş politikaları çerçevesinde olduğunu" iddia etti.

Şeyhülislam, "Türkiye'nin Suriye'de gerilim çıkarmak için ABD ve Batı politikaları çerçevesinde hareket etmesi terör örgütü PKK'ya tekrar faaliyet imkânı sağlamıştır. Ankara'nın yanlış politikalarından dolayıdır ki bugün PKK yeniden faaliyet imkânı bulmuştur" iddiasında bulundu.

Haberin Devamı

İranlı yetkili şöyle konuştu: "Arınç'ın, İran'ın PKK'yı destekliyor yönündeki sözleri yakışıksız ve gayri diplomatiktir. Bu ifadeler asla gerçekle bağdaşmıyor. İran hiçbir zaman terör örgütlerini desteklememiştir tam tersine kendi terörün kurbanı olmuştur. Türkiye ise tam tersi bugün Suriye'deki teröristlere kendi sınırlarından geçiş imkânı sağlamakla birlikte Suriye içine silah ve patlayıcı göndererek onlara destek veriyor."

ANKARA, BATININ BATAKLIĞINA SAPLANMIŞTIR

Türkiye'nin günümüzde Batının kurduğu bataklığa saplandığını iddia eden Şeyhülislam, "Türkiye, devam ettirdiği politikasıyla her gün daha fazla Amerika'nın politik bataklığına saplanıyor. Ankara, ABD ve Arap şahlarının desteği ile izlediği yolun ülkesinde ihtilafların artmasından başka bir sonucu olmayacağını iyi bilmelidir" iddiasında bulundu.

Haberin Devamı

AHMEDİNEJAD'DAN ÇAĞRI

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın toplantısı için Mekke'ye hareketinden önce açıklamalarda bulunan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da Müslüman ülkelerin birbirlerine karşı ve kendi içlerindeki çatışmalar nedeniyle kaynaklarını heba ettiğini söyledi.

Tahran'ın Suriye politikasının şeffaf bir biçimde anlatılması ve Müslüman ülkelerin çıkarlarının korunması için gereken çabanın sarfedilmesi için toplantıyı iyi bir fırsat olarak nitelendiren Ahmedinejad birlik çağrısı yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!