İRAN: TÜRKİYE-İSRAİL UĞURSUZ İTTİFAK

Güncelleme Tarihi:

İRAN: TÜRKİYE-İSRAİL UĞURSUZ İTTİFAK
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

İran, İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın bir günlük Türkiye ziyaretini, "beklenmedik, sarsıcı ve kışkırtıcı" olarak niteledi.
İran radyosu bu sabah haberlerinden sonra yayınladığı yorumda, ziyaretin "beklenmedik ve sarsıcı bir olay olarak, bölgedeki İslami ve Arap çevrelerin tepkisiyle karşılaştığını" ileri sürerken, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Bülent Ecevit'in gelişmekte olan İsrail ve Türkiye ilişkilerinin hiçbir ülkenin zararına olmadığını defalarca vurgulamalarının, "aslında, İslami ülkelerin olumsuz tepkileri ve Türkiye Müslüman halkının tavır koymasından duydukları endişenin derinliğini sergilediğini" iddia etti.
Radyo, "Türkiye, İsrail'in Orta Asya ve Kafkaslardaki siyasetinin aracı olmuştur" ifadesini kullandı.
Sertlik yanlısı muhafazakarların sözcüsü olarak bilinen Cumhuri İslami gazetesinde yayınlanan bir yorumda ise "uğursuz ittifak" olarak nitelenen Türkiye-İsrail ittifakının bölgedeki tüm ülkelerin milli egemenliği ve toprak bütünlüğü için ciddi bir tehdit olduğu ileri sürüldü.
"Siyonistlerin Türkiye'de nüfuzunun arttığını ve bunun sonuçlarından birinin de Ankara hükümetlerinin Türkiye'deki İslamcı gruplara yönelik baskılarının artması olduğunu" ileri süren gazete, "siyonist rejim (israil) Türkiye ile ilişkilerini her yönden geliştirerek, Türkiye üzerinden Kafkasya'daki siyasi, istihbari ve askeri nufuzunu artırıyor" iddiasında bulundu.
Yorumda, "İsrail ve Türkiye'nin yeni ilişkilerinin mimarı olarak tanınan emekli Orgeneral Çevik Bir'e, bu hizmetlerinin karşılığı olarak yahudilerin Amerika'da onur madalya verdiği" de iddia edildi.
Tehran Times gazetesi ise bugünkü başyazısında Barak'ın Türkiye'ye ziyaretini "kışkırtıcı" olarak niteledi ve "olumsuz yansımalarının olacağını" ileri sürdü.
Zamanın İsrail Başbakanı Ben Gurion'un 1958'de yaptığı gizli ziyaretten sonra ilk kez bir İsrail Başbakanının, ama bu kez gelişen ilişkiler sonucunda açık olarak Türkiye'yi ziyaret ettiğine dikkat çeken gazete, Barak'ın ziyaretinin "İslam ülkeleri ve insan haklarına saygılı diğer ülkeleri alarma geçirdiğini" ileri sürdü.
Türk ordusunun generallerinin, İsrail'in Filistin'de ve Lübnan'da yaptıklarını göz ardı ederek, İsrail ile askeri anlaşma imzaladığını ve askeri tatbikat yaptığını ileri süren gazete, "Türk generalleri, Türk halkının dini duyguları ve ulusal onura uzun süre göz ardı edemeyeceklerini unutmamalılar, çünkü Türk ulusunun sabrını zorluyorlar" ifadesini kullandı.
Tehran Times, Barak'ın ziyareti gibi kışkırtıcı hareketlerin devam etmesinin Türkiye'nin barış ve güvenliğine zarar vereceğini de ileri sürdü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!