Irak'a bakış değişiyor

Güncelleme Tarihi:

Iraka bakış değişiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2001 01:50

Çakmakoğlu'nun, ABD Dışişleri Bakanı Powell'ın 4-5 Aralık'taki Ankara ziyareti öncesinde yaptığı bu açıklama, "Powell, Türkiye'ye Irak dosyasıyla geliyor" şeklinde yorumlandı.

Savunma Bakanı, Irak'a operasyonla ilgili, "Yeni şartlar, yeni değerlendirmeleri gündemimize getirebilir" dedi. Bu sözler, Ankara'nın bakışında ‘ciddi’ değişiklikler olacağını gösteriyor.

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın 4-5 Aralık'ta Ankara'ya yapacağı ziyaret öncesi, ABD Başkanı George W. Bush'un Irak Lideri Saddam Hüseyin'i tehdit eden sözlerine destek vermesi başkenti hareketlendirdi. Operasyona karşı olan İngiltere'de de ‘Saddam’ı vuralım' seslerinin yükselmeye başlaması, Ankara'yı Irak konusunu yeniden değerlendirmeye zorluyor.

Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu'nun, Türkiye'nin Irak'a ilişkin yeni değerlendirmelerde bulunabileceğini ifade etmesi, ‘‘Powell'ın ziyareti öncesi Türkiye Irak politikasını yeniden gözden geçirmeye başladı. Powell elinde Irak dosyasıyla geliyor’’ konusunu gündeme getirdi.

Çakmakoğlu, dün gazetecilerin sorularını yanıtlarken, ABD'nin son dönemde sıkça gündeme getirdiği Irak'a yönelik olası bir operasyonla ilgili değerlendirmede, ‘‘Yeni şartlar yeni değerlendirmeleri gündemimize getirebilir’’ dedi. Çakmakoğlu, ‘‘Biz Irak'ta bir harekatı arzulamadığımızı yetkili ağızlarımızdan tekrar tekrar söyledik. Ama yeni şartlar yeni değerlendirmeleri gündemimize getirebilir’’ diye konuştu.

Çakmakoğlu, yeni şartların neler olabileceğinin sorulması üzerine de, ‘‘Bu genel manada söylediğim bir sözdür. Özel bir bilgi ve manaya dayalı değildir’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!