İnternet'le eğitime yasa engeli

Güncelleme Tarihi:

İnternetle eğitime yasa engeli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) tarafından organize edilen ve Ege Üniversitesi'nde gerçekleştirilen ‘‘4. Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanları Toplantısı’’nda üniversitelerde İnternet eğitimi tartışıldı.

Toplantıda, Hacettepe Üniversitesi bölüm başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, üniversitelerin bilgisayar bölümlerine yönelik yaptığı araştırmasını aktardı. Yarımağan'ın araştırmasına göre 1977 yılında bilgisayar bölümüne öğrenci alan üniversite sayısı sadece ikiyken, bu sayı bugün 29'a çıkmış durumda. Araştırmanın asıl ilginç sonucu ise üniversitelerdeki bilgisayar bölümlerinin sayısı artmışken bu bölümlerin ihtiyaç duydukları kadroların boş olması. Yarımağan bu sonucu, öğretim üyesi olabilecek kapasitedeki insanların üniversitelerde yaşanan maddi yetersizliklerden dolayı başka sektörlere kaçmasına bağlıyor. Çözüm olarak ise sanayi-üniversite işbirlikleri ve teknoparkların sayısının artırılmasını öneriyor.

Ege Üniversitesi'ndeki toplantıda, eğitim donanımlarının yetersizliği ve öğretim üyesi açığının giderilmesi için iki ayrı proje de tartışıldı. ODTÜ Enformatik Enstitüsü Bölüm Başkanı Neşe Yalabık, İnternet aracılığıyla eğitim konusunda hazırlamış olduğu raporda konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler sundu. Rapora göre, İnternet aracılığıyla eğitimin avantajları çok fazla; öğrenci İnternet'te çoklu ortam özelliklerinden yararlanarak eğitim alabiliyor, sınıflardaki en büyük sorun olan bazı öğrencilerin dersi takip edememesi bu yöntemle ortadan kalkıyor, bir defa hazırlanmış olan dersler geniş bir öğrenci kitlesine tekrar tekrar verilebilerek uzun vadede öğretim üyelerine zaman kazandırıyor. İnternet'in getirdiği avantajlardan bir diğeri ise öğrenciler arası tartışma gruplarının oluşumuna olanak vermesi. Öğretim üyeleri de bu tartışmalara katılarak, yönlendirici bir rol üstlenebiliyorlar. İnternet aracılığıyla eğitimin uzun vadede çok başarılı sonuçlar verebileceği açık olmasına rağmen önündeki en büyük engel Türkiye'de halen yürürlükte olan yasalar ve altyapı yetersizliği.

Bu iç karartıcı sonuçtan sonra toplantıdan bir de müjdeli haberimiz var. Türkiye Bilişim Derneği (TBD) başkanı Rahmi Aktepe ve TBD üyesi Turan Menteş, Bilişim 97 etkinliklerinde oluşturulan çalışma gruplarından elde edilen sonuçları Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez'e ilettiklerini ve Bakan Erez'in de kendisine sunulan bütün raporları büyük bir dikkatle inceleyerek, sunulan tüm konularda hem hükümet hem de bakanlık nezdinde gerekli desteği sağlayacaklarına dair söz verdiğini aktardılar.

Cem Tecimen

www.baglanti.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!