İnternet kullanıcılarının profili çıktı

Güncelleme Tarihi:

İnternet kullanıcılarının profili çıktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2007 12:13

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve TRiPTEK şirketi işbirliğiyle, geçen yıl aralık ayında Türk yazılımcılar tarafından oluşturulan TRiP platformu, Türk İnternet kullanıcılarının teknik profilini çıkardı.

İTO'dan yapılan açıklamada, toplam 484 bin 776 tekil internet kullanıcısı üzerinde ölçüm yapıldığı kaydedildi. Açıklamada, bu kapsamda internet kullanıcılarının “işletim sistemi”, “web tarayıcı (browser)” ve “bağlantı türü” gibi başlıklarda teknik profilinin çıkarıldığı belirtildi.

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, TRiP’in ilk raporunda, "Büyük emeklerle hazırlanan web sitelerinin teknik olarak kullanıcılarına hangi şartlarda hizmet verdiği" sorusuna yanıt arandığını söyledi. Yalçıntaş, her geçen gün daha fazla sayıda şirketin işini ve tanıtımını İnternet’e taşıdığını belirterek, TRiP’in web sitesi ölçümünde büyük önem taşıyacağına işaret etti. Yalçıntaş, “Amacımız İnternet ortamından tarafsız bir ölçümleme yapmak. İTO da TRiP ile bu konuda çok önemli bir boşluğu dolduruyor” dedi.

Açıklamada, TRiP’in ilk raporunda toplam 484 bin 776 tekil İnternet kullanıcısının teknik profili ölçümlendiği belirtildi. Ortaya çıkan sonuçlardan bazıları şunlar:

-Ölçümlenen İnternet kullanıcılarının yüzde 94.7’si Microsoft’un Windows XP işletim sistemi kullanıyor. XP’yi yüzde 2.81 ile Windows 98 izliyor. Açık kaynak kodlu Linux’u kullananların oranı ise yüzde 0.1 olarak belirlendi.

-Kullanıcıların yüzde 71.99’unun ekran çözünürlüğü “1024x768 piksel”e ayarlı. 800x600 piksel çözünürlüğe sahip ekranların oranı ise sadece yüzde 5.78 oldu.

-484 bin 776 kişinin yüzde 93.03’ü DSL (hızlı İnternet) üzerinden bağlanıyor. Dial-up denilen çevirmeli bağlantının (yavaş) oranı ise yüzde 1.08 olarak kaydedildi.

-Kullanıcıların yüzde 89.98’i İnternet tarayıcıda (browser) İnternet Explorer 6’sını tercih ediyor. Bunu yüzde 4.84 ile Mozilla Firefox izliyor.

-Türk yazılım mühendisleri tarafından gerçekleştirilen TRiP, Türkiye’nin ilk web sitesi ölçüm (reyting) modülü. İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından denetlenen platform, tarafsız ve bağımsızlığı ile mecrada dolaşan sayılara son vererek, gerçek bilgileri kamuoyuna sunmayı hedefliyor.

-TRiP Platformu’nun daha sonraki aşamalarında, Türkiye geneli ve Türk İnternetine fayda sağlayacak raporlar üretilecek, Web sitesi sahipleri, ziyaretçi bağlılıkları, ziyaretçi genel dolaşımı, oturum ve gösterim sayıları, sayfa dolaşım miktarları, dolaşım süreleri gibi raporlar sayesinde web performanslarını kıyaslayabilecekleri bilgileri ücretsiz olarak temin edebilecekler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!