İngiltere'de vatandaşlık sınavı değişiyor

Güncelleme Tarihi:

İngilterede vatandaşlık sınavı değişiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2013 15:48

İngiltere’de 2005 yılında yürürlüğe giren ve vatandaşlık almak isteyenlere uygulanan sınavda (Life in the UK) yer alan sorularda önemli değişikliklere gidildi. Sınavda sosyal yardım ve insan haklarına ilişkin sorular yerine İngiliz tarihi ve tanınmış İngilizlere yönelik konular sorulacak.

Haberin Devamı

İngiltere İçişleri Bakanlığı, sınavdaki değişiklikleri, “Vatandaş olmak isteyenlerden Britanyalı olmanın değerleri ve ilkelerine yoğunlaşmalarını istiyoruz” açıklamasıyla duyurdu. Açıklamaya göre, elden geçirilen sorular arasında spor, müzik ve tarih gibi bölümler ağırlıkta olacak.

Su sayacı, kredi kartları, iş mülakatları gibi sosyal içerikli soruların yerine Amiral Nelson, Stonehenge gibi önemli şahsiyet veya mekanlara ilişkin soruların yer alacağı vatandaşlığı sınavındaki bu değişiklikler, martta uygulamaya girecek.

"Göçmenlerin Hakları Ağı" isimli kuruluş, yeni düzenlemeyi 'seçkin okullara giriş sınavı' nitelendirmesi ile eleştirirken, İngiliz gazeteleri İngilizlerin çoğunun dahi söz konusu sorulara yanıt ‘veremeyeceğini’ savunan yorumlara yer verdi. İngiltere Göçmen Hakları Korumu Müdürü Don Flynn, “Hükümet entegrasyonu iyileştirme politikası yerine entegrasyonu geriye götürecek adımlar atıyor” dedi.

Haberin Devamı

45 DAKİKADA 24 SORU
Göçmenlerle ilgili çalışmalar yapan MigrationWatchUK adlı özel bağımsız düşünce kuruluşundan Alp Mehmet ise, “İngiltere ye başvuran göçmen sayısına bakınca, uygulamanın doğru olduğuna inanıyorum” dedi.

Geçen yıl vatandaşlık testine 150 binden fazla kişi başvuruda bulundu. Londra’dan 77 bin kişiye vatandaşlık verildi. 50 sterlin ücret karşılığı girilen testte adayların 45 dakikalık sürede, toplam 24 sorunun en az 18’ini doğru cevaplaması gerekiyor. Sınavı başarıyla geçenler sertifikalarını İçişleri Bakanlığı'na vatandaşlık işlemleri sırasında beyan ediyorlar. Bakanlık açıklamasına göre, 2005-2009 arasında İngiliz vatandaşı olmak için başvuran her üç göçmenden birisi sınavda başarısız oldu. Türk, Iraklı ve Bangladeşli göçmenler, testte en başarısız toplum grupları arasında yer aldı. Geçen yıldan itibaren internet üzerinden de yapılabilen sınava 85 bin kişi internet üzerinden katıldı, bunlardan sadece 3 bin 500’ü başarılı olabildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!