İngiltere'de at eti skandalı

Güncelleme Tarihi:

İngilterede at eti skandalı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2013 09:56

İngiltere’nin en önemli süpermarket zinciri Tesco’nun sattığı hamburger köftelerinin içinde yüzde 29 oranında at eti çıktı.

Haberin Devamı

Dana eti olarak satılan köftelerin dün gece bütün marketlerden toplatıldığını açıklayan Tesco yetkilisi “Ürünlerimizin içinde yasal olmayan türde et bulunması çok ciddi bir durum” dedi.

İrlanda Gıda Güvenliği Kurumu’nun araştırması sonucu ortaya çıkan skandalda test edilen ürünlerin yüzde 37’sinde at DNA’sı ve yüzde 85’inde domuz DNA’sına rastlanıldı. Toplam 27 dana burger ürününde at ve domuz eti DNA’sına rastlanılırken, dana etinden üretildiği iddia edilen diğer 31 üründen 21’inde domuz DNA’sı bulundu.

/images/100/0x0/55eb02a5f018fbb8f8a5207c

Araştırmanın sonuçları et ürünlerinin takip edilebilirliği ve marketlere gelene kadar geçen süreçle ilgili şüpheleri yeniden alevlendirdi. Ayrıca Birleşik Krallık’ta yaşayan Müslüman ve Yahudilerin domuz eti konusundaki hassasiyetleri durumun ciddiyetini arttırıyor.

Haberin Devamı

At eti içeren ürünlerin İrlanda ve İngiltere’de bulunan iki farklı tesisten geldiği bildirilirken, ürünlerin yalnızca Tesco’larda değil Lidl, Dunnes Stores, Aldi gibi diğer sürepmarket zincirlerinde de satıldığı ortaya çıktı.

TESCO KİPA: TÜRKİYE'DE SÖZ KONUSU DEĞİL

Türkiye'de faaliyet gösteren Tesco Kipa tarafından yapılan açıklamada söz konusu etlerin Türkiye'deki ürünlerde kullanılmadığı açıklandı.

Kurumdan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 
"İngiltere ve İrlanda’da faaliyet gösteren bir tedarikçiden kaynaklı olan ve yalnızca İngiltere ve İrlanda’da yaşanan bu üzücü durum nedeniyle Türk kamuoyuna, bu tedarikçinin ürünlerinin ne şimdi ne de geçmişte Türkiye’de kullanılmadığını açıklamak istiyoruz. Tesco Kipa olarak politikamız, yerel üreticilerden faydalanmaktır. Kurum olarak kalite yönetim sistemimizi sağlayan tedarikçiler ile çalışıyoruz. Düzenli olarak bu tedarikçilerin ürünlerini akredite laboratuvarlarda analiz ettiriyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!