İngiltere'de 750 bin kamu çalışanı grevde

Güncelleme Tarihi:

İngilterede 750 bin kamu çalışanı grevde
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2011 19:05

İngiltere genelinde yaklaşık 750 bin kamu çalışanı, hükümetin emeklilik haklarındaki kesinti planlarını protesto etmek için 24 saatlik grev için sokaklara döküldü. Polis ile göstericiler arasında yer yer çatışmaların yaşandığı olaylar sırasında 26 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Ülkede yaklaşık 750 bin kamu çalışanı, hükümetin emeklilik haklarındaki kesinti planlarını protesto etmek için grevde. İngiltere ve Galler’de yaklaşık 1.500 devlet okulu grevden etkilenirken, havaalanlarındaki pasaport kontrollerinden, mahkemelere kadar birçok sektörde memurlar iş bıraktı.

PASAPORT KONTROLLERİ DURDU

Kamu çalışanlarının yaklaşık beşte birinin katıldığı greve gümrük memurları da destek veriyor. Ülkenin en büyük havalanları Heathrow ve Gatwick’de saatlerce pasaport kontrolleri yapılmadığı da gelen haberler arasında.

Kamu ve Ticari Hizmetler Sendikası (PCS) ve üç öğretmen sendikasının düzenlediği grevin yanısıra Londra’da büyük bir gösteri yürüyüşü yapılıyor.

Hükümetin uygulamaya geçirdiği emeklilik reformu ile birlikte, emeklilik primi ödemelerinde yüzde üçe yakın bir artışın yaşanması bekleniyor. Sendikalar, çalışanların maaşlarından kesilen katkıdaki artışa rağmen, emeklilik maaşlarının düşeceğini söylerken hükümet ise, emeklilik reformunun "vergi mükellefleri ve kamu sektörü" için adil olduğunu savunuyor.

PARLAMENTO ÖNÜNDE GÖSTERİ

Kamu ve Ticari Hizmetler Sendikası lideri Mark Serwotka, PCS’in tarihindeki en önemli grevi düzenlediğini söyledi.

BAŞBAKAN CAMERON: GREV İÇİN GÜÇLÜ BİR NEDEN YOK

Başbakan David Cameron, dün grev kararına ilişkin yaptığı açıklamada, "Greve gitmek için güçlü bir neden olduğuna inanmıyorum. Sadece müzakereler sürdüğü için değil, grev kararının azınlıktaki bazı sendikalar tarafından alınmış olması nedeniyle de böyle düşünüyorum" demişti.

MİLİBAND, GREVE KARŞI

Sendikaların desteğiyle İşçi Partisi liderliğine seçilen Ed Miliband, greve karşı olduğunu ve İşçi Partili milletvekillerinin greve katılmayacaklarını açıkladı.

İşçi Partisi liderliğine seçildiğinde ”sorumsuz olmayan” grevleri destekleyebileceğini söyleyen Miliband, kamu çalışanlarının hükümete öfkelerini anladığını, ancak grevin doğru yol olmadığını söyledi.

Öte yandan, 2020 yılına kadar emeklilik yaşını 66’ya yükseltmek ve emeklilik maaşlarını ise azaltmak isteyen Muhafazakar-Liberal Demokrat hükümetin kesinti programına karşı sonbahara doğru grevlerin artabileceği öngörülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!