‘İngiltere Hıristiyan bir ülke’ deyince...

Güncelleme Tarihi:

‘İngiltere Hıristiyan bir ülke’ deyince...
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2014 09:40

Church Times gazetesinde yayınladığı Paskalya mesajında, “İngiltere’nin Hıristiyan bir ülke olduğunu, bunu söylemekten korkmaması gerektiğini” söyleyen ve “Aşırı laikliğin İngiltere’yi önemli bir ahlak kaynağından mahrum edeceğini” savunan İngiltere Başbakanı Cameron tepki çekti.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN David Cameron açıklama­ları nedeniyle 2015 yılındaki genel seçimlerde aşırı muhafazakar kesimin oylarını aşırı sağcı UKIP’e kaptırmamak için din sömü­rüsü yapmakla suçlanırken, İngiltere’nin önde gelen 55 ünlü ismi de açık mektup yazarak başbakanın sözlerini kınadı. Telegraph gazetesin­de yayınlanan mektubun altında imzası bulunan yazar, bilim insanı, gazeteci, siya­setçi ve filozoflar, başbakanın “İngiltere’nin Hıristiyan bir ülke olduğunu söyleyerek ülkeyi dini çatışmaya sürük­lediğini” iddia etti.

AYRILIKÇILIK KÖRÜKLENİYOR

Aralarında Philip Pullman ve Sir Terry Pratchett’in de bulunduğu imzacılar, seçil­miş bir liderin ülkedeki inanç sistemlerinden herhangi birini kayırmaya hiç bir hakkı olmadığını belirtirken, “Ülkenin resmi bir kilisesi olsa da İngiltere’yi Hıristiyan bir ülke olarak tanımlamanın Anayasal bir dayanağı bulun­mamaktadır. Bu iddia ülkede ayrılıkçılığı körüklemektedir. İngiliz halkı bu tip tartışmala­rı –anketlerde de görüldüğü üzere- geride bırakmıştır ve dinlerin ya da dini kimlik­lerin seçilmiş hükümetler tarafından öne çıkartılmasını istememektedir” dedi.

GERİ ADIM ATMADI

Başbakanlık ise gelen tepkilere rağmen David Cameron’ın açıklamalarının arkasında durdu ve “İngiltere Hıristiyan bir ülkedir ve bunu söylemekten korkmamamız gerekir. Bu elbette diğer inançların ya da inançsızlı­ğın yanlış olduğu anlamına gelmez. Başbakan Cameron daha önce birçok kez İngilte­re’nin çok inançlı yapısından gurur duyduğunu söylemiş­tir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!