İngiltere’de Türk hamamı kavgası

Güncelleme Tarihi:

İngiltere’de Türk hamamı kavgası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2001 00:00



Haberin Devamı

Londra'nın en ünlü ve tarihi erkek kulübündeki Türk hamamında mimari değişiklik önerisi müthiş bir isyan yarattı. Sayısı artan kadın üyeler için Türk Hamamı’nın ortasından koridor geçirilmesi önerisi, çoğu asil olan KraliyetOtomobil Kulübü üyelerini ayağa kaldırdı.

İNGİLTERE'nin saygın gazetelerinden The Sunday Times'in verdiği bilgiye göre, enteresan habere konu olan yer Pall Mall'deki Kraliyet Otomobil Kulübü (Royal Automobile Club-RAC). İngiliz başkentinin bir numaralı centilmenler kulübünün yönetimi, zemin kattaki cimnastik salonu ve yüzme havuzundan yararlanan kadın üyelerin sayısının giderek arttığını, yeni soyunma odaları gerektiğini, bunun için de Türk hamamının ortasından koridor geçirilmesini gündeme getirdi. Kulübün motor biriminin 1999'da bir otomobil kiralama grubuna satılmasıyla elde edilen 467 milyon sterlinle, Türk hamamına gerçekleştirilecek müdahale finanse edilecekti.

Türk hamamının duvar örülüp koridorla ikiye ayrılması fikri, İngilizleri öfkelendirdi. Sıcacık hamamda bornozlarıyla sereserpe gazete okuma ya da 8 sterline (Yaklaşık 8 milyon TL) masaj yaptırma sefalarına dokunulmamasını istediler. RAC'nin yaklaşık 100 üyesi, yetkililere mektup yazarak Türk hamamına müdahaleye itiraz ettiler.

İsyanın önderleri mimarlar, mermer zemin katın, Dor stili sütunların ve yeşil mozaik havuzun estetiğinin bozulacağı uyarısında bulundular. Kraliyet Opera binasının mimarı Ed Jones, ‘‘Bu planla Türk hamamı ikiye bölünecek. Talebe göre değişiklik yapmanın başka yolları olmalı. Yönetimin tavrı hayli diktatörce’’ yorumunu getirirken, haftada bir kez Türk hamamından yararlanan kadın mimar Tess Wickham van Eyck, ‘‘Burasını modern bir sağlık kulübü haline getiremezsiniz. Bu planlar kesinlikle uygun değil’’ dedi.

ÜYELER ÇOK ÜNLÜ

Kraliyet Otomobil Kulübü (RAC) 1911'de dünyanın en klas oteli Ritz'in mimarları tarafından inşa edildi. Türk hamamında 80 maun odacık bulunuyor ve odalar geceliği 15 sterline kiralanıyor. Ancak RAC'ye katılabilmek için 1340 sterlin ve yıllık üyelik bedeli 690 sterlini ödemek gerekiyor. RAC'nin 14 bin üyesi arasında Kent Prensi Michael, Richard Wilson, aktör Victor Meldrew, modacı Paul Smith, Londra eski polis şefi Sir Paul Condon da bulunuyor.

Planlamadan sorumlu Westminster yönetimi gelecek hafta kritik kararı verecek. Yetkililer planlamada onaya gereksinim olmadığını ve Türk hamamına müdahale projesi üzerinde çalışıldığını belirttiler. RAC'nin sözcüsü, ‘‘Özel bir kulübüz ve bu tür meselelerde yorumda bulunmayız’’ derken RAC Vakfı Başkanı Edmund King şu açıklamayı getirdi: ‘‘Kulübümüz, üyelerin çoğunluğuna daha iyi olanaklar sağlamaya çalışıyor. Spor salonu ve yüzme havuzunu kullananların sayısı Türk hamamından yararlananları aşıyor.'

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!