İngilizlerin Bodrum'da villa uyanıklığı

Güncelleme Tarihi:

İngilizlerin Bodrumda villa uyanıklığı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2008 12:47

Son yıllarda Muğla bölgesine büyük ilgi gösteren ve binlerce villa alan İngilizler, şimdi de bu villaları kiraya vermeye başladı.Hatta İngilizler ünlü sanatçı Claire Sweeney'i de reklam için kullanıyor.

Haberin Devamı

Turizm bölgelerinde son yıllarda, başta İngilizler olmak üzere yabancıların aldıkları villaları kaçak yollarla kiralayıp vergi kaybına neden oldukları ve Türk turizmine zarar verdikleri iddiaları MHP Muğla Milletvekili Metin Ergün'ü harekete geçirdi.

2006 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Bodrum- Milas Havaalanı'na inen İngiliz turistlerin sadece yüzde 5’inin otel ve benzeri turistik tesislere konaklamak için kayıt yaptırdığının ortaya çıktığını anlatan MHP'li Ergün, şöyle konuştu:

"İngilizler havalimanında iner inmez adeta ortadan kaybolmuşlar. Yapılan başka bir araştırmada da turistik tesislerde konaklamayan bu İngiliz turistlerin, İngiliz vatandaşlarının satın aldıkları konutlarda konakladıkları ortaya çıktı. Yani ülkemizde konut satın alan İngilizler turizmcilik yapmaya başlamışlardır. Hatta kendi ülkelerinden reklamla müşteri toplar hale geldiler. Turizm sektörü buharlaşan İngiliz turistler nedeniyle zarara uğratılmıştır. İngilizler dünyanın başka bir yerinde yapamadıklarını rahatlıkla Türkiye’de yapmakta ve satışların artması teşvik edilerek vergi kaybına göz yumulmaktadır” diye konuştu.

UYARDIK AMA’

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eaa394f018fbb8f88d2187
Bodrum Otelciler ve Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Halil Özyurt da MHP'li Ergün'e destek verdi. Villa satışlarında yaşanan artışla ilgili bir rapor hazırlayıp dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'a sunduklarını, ancak herhangi bir sonuç alamadıklarını belirten Özyurt, “Bodrum bölgesindeki 140 bin ikinci konuta, son iki yıl içerisinde 30 bin daha eklendi.

Villa satışları patladı ama ilçemize gelen yabancı turistlerin büyük bölümü de satın aldıkları villalarda kalmaya, turistik tesisleri tercih etmemeye başladı. Satın aldığı villada yılın 15 gününü geçiren İngilizler, geri kalan 5.5 ayı da kiraya verip 10 yılda villa parasını geri alıyor. Kazandıkları paradan da beş kuruş vergi ödemiyorlar. Türk turizmi son yıllarda yabancıların kayıt dışı kiraladıkları villalar nedeniyle büyük zarara uğratıldı. Bakanlık kesinlikle imar alanlarını daraltmalı, turizm yatırımlarına ve ikinci konuta sınırlama getirmeli. Bodrum'da halen 30’a yakın yabancı şirket Türk ortakları ile yaptıkları ikinci konutları pazarlamayı ve kiralamayı sürdürüyor” dedi.

Haberin Devamı

OTELE GİDEN YOK

Merkezi Didim’de bulunan Crouter Tour ve Seyahat Acentesi’nin yöneticisi Demir Taştan ise “Milas- Bodrum Havalimanı’na İngiltere’den gelen uçaklardan aldığımız yolcuların Didim ve çevre ilçelere transferlerini yaparken her 30 turistten iki ya da üçünü otele, gerisini evlere bırakıyoruz. Beş yıl öncesine oranla turistik tesise giden İngiliz neredeyse yok gibi. Böyle giderse Didim'de birçok otel kapısına kilit vurmak zorunda kalır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!