İnfazcıları tarif etti

Güncelleme Tarihi:

İnfazcıları tarif etti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 1997 00:00

Haberin Devamı

TEM Otoyolu'nda 6 kişinin infazına tanık olan ve çelişkili ifadeler veren Polonyalı Renata Kinga Wesolowska dün akşam katillerin eşkâlini verdi. Wesolowska, ‘‘Beyaz bir otomobil bizi sıkıştırarak durdurdu. Kendilerine polis süsü veren sivil giyimli 2 kişi otobüse binip katliamı gerçekleştirdi’’ diye konuştu.

TEM Otoyolu'nda pazar akşamı Avar Turizm'e ait otobüste 6 kişinin katledilmesi olayının tek görgü tanığı Polonyalı turist Renata Kinga Wesolowska, çelişkili ifadelerden sonra dün akşam saatlerinde nihayet katillerin eşkâlini verdi.

Jandarmanın Edirne'de bulduğu ikinci tercüman aracılığı ile ifadesi alınmak istenen Wesolowska, çelişkili konuşunca, Polonya'nın İstanbul Başkonsolosluğu'ndan bir tercüman istendi. Dün öğleden sonra Edirne'ye gelen tercüman aracılığıyla alınan ifadesinde, Wesolowska, ısrarla Varşova'dan beri otobüste olduğunu söyledi. Türkiye'ye uçakla gelmek istediğini, ancak 100 dolar daha ucuz olduğu için otobüsü tercih ettiğini belirten Wesolowska, ‘‘Bütün bunlar 100 dolar için başıma geldi. Varşova'dan beri aynı otobüsle geliyorum. Gişelere kadar her şey normaldi’’ dedi. Otobüs Kapıkule'den giriş yaparken,yolcu listesinde adı geçmeyen Wesolowska, bunun nedenini bilmediğini, Türkiye'de gümrük uygulamalarından haberdar olmadığını söyledi. Kapıkule'den giriş yaptıktan sonra Aslanlı Tesisleri'nde verilen molada otobüsten inmediğini söyleyen Wesolowska, gişelerden girdikten sonra otobüsü beyaz renkli bir otomobilin izlediğini anlattı. Wesolowska, sözlerini şöyle sürdürdü:

POLİS SÜSÜ VERDİLER

‘‘Otomobil, beyaz renkteydi. Bu marka otomobillerden Türkiye'de pek çok var. Bir süre takipten sonra solumuza geçerek bizi sıkıştırmaya, farlarıyla işaret vermeye başladı. Şoförümüz otobüsü park yerine soktu. Kendilerini polis süsü veren, ancak sivil giyimli 2 kişi, duran otobüse binerek ‘Pasaport' dedi. Saldırganlar 30 yaşlarında, 1.70 boylarındaydı. Biri kumral, biri esmerdi. İkisinin de saçları kısa ama gürdü. Sakalsızdılar. Kumral olanının Avruplı bir havası vardı. İkisi de kot pantolonlu, birinin üzerinde kaban birinde mont vardı. Şoförün ve benim pasaportlarımı kontrol ettiler. Daha sonra hepimizi arka koltuklara topladılar. Biri herkese ceketlerini başlarına geçirmesini söyledi. Diğeri de otobüsün her yerini karıştırmaya başladı. Bu sırada aradıklarını buldular ki bir ara ‘Evet' diye bağırdılar ve sevindiler. Ben de başımı battaniyeye sardım. Sadece ‘cuf cuf' diye sesler duydum. Başımı battaniyeden çıkaramadım. Ne kadar zaman geçti bilmiyorum. Bir cep telefonu uzun uzun çaldı. Kafamı kaldırınca herkesin öldürüldüğünü gördüm.’’

Wesolowska'nın ifadesinin alınmasına bugün devam edilecek.

Bu arada, 6 kişinin katledilmesi olayı ile ilgili, ifadesine başvurulmak üzere dün öğleden sonra Edirne'ye çağrılan Avar Turizm'in sahibi Muzaffer Özkılıç, katliamla ilgili olabileceği gerekçesiyle akşam saatlerinde gözaltına alındı.

OTOPSİ YAPILDI

Katliamda yaşımını yitiren altı kişinin cesetlerine Adli Tıp uzmanlarınca otopsi yapıldı. Otopsi sonucunda Ömer Balaban, Nedim Sevim ve Ayhan Fındık'ın ikişer, Murat Balaban, Halil Altınoy ve Bedri Kara'nın birer kurşunla, 40- 50 santim mesafeden ateş açılarak öldürüldüğü anlaşıldı. Olayda 9 mm. çapında iki ayrı silah kullanıldığı, bu silahlardan birinin Smith Wesson marka olduğu ortaya çıktı.

Aileler: Kirli işleri yoktu

Ayhan Fındık'ın cenazesi Esenler Merkez Camii'nde kılınan öğle namazının ardından Kocasinan Mezarlığı'nda toprağa verildi. İki çocuk babası Fındık'ın yakınları mafya bağlantısı iddialarını reddettiler. Halil Altınoy'un cenazesi, Sümer Mahallesi'nde ikindi namazının ardından kılınan cenaze namazı sonrası Kazlıçeşme Mezarlığı'nda toprağa verildi. Avar Turizm Şirketi'nde yaklaşık 8 yıldır şoför ve tercüman olarak çalıştığı belirtilen Altınoy'un yakınları mafya ile bağlantılarının olmadığını iddia ettiler. Altınoy'un dayısı Mehmet Altıntaş, ‘‘Ekmeğinin peşinde bir adamdı. Karanlık bir işle uğraştığını bilmiyoruz. Olayın çözülmesini istiyoruz’’ dedi. İki çocuk babası Halil Altınoy'un babası Nusret Altınoy, evin önünde bekleyen medya mensuplarına bağırarak, ‘‘Burada duracağınıza katilleri yakalayın. Biz namuslu insanlarız’’ dedi.

Acılı babadan rekabet iddiası

AVAR Turizm otobüsünde katledilenlerden 44 yaşındaki şoför Ömer Balaban ve oğlu 21 yaşındaki Murat, dün Samsun'un Taflan Beldesi'nde toprağa verildi. Olayda oğlunu ve torununu kaybeden 65 yaşındaki Mehmet Balaban, ‘‘Otobüsüyle Polonya-Türkiye arasında en çok o müşteri taşıyordu. Bu defa yılbaşı nedeniyle müşteri bulamadığı için boş dönmüş. Oğlum, otobüs firmaları arasındaki rekabet nedeniyle öldürüldü’’ dedi. Mehmet Balaban, ‘‘Oğlum Polonya'da şekerleme fabrikası da kurmuştu. Bu fabrikanın başında da torunum vardı. Ömer, sık sık Polonya'ya gidip geliyordu. Bu gidişinde ise fabrikayı satmış. Bu satıştan aldığı parayı, soyulabileceği endişesiyle otobüsün gizli bölmesine koyup Kapıkule'ye getirmiş. Girişte deklare etmiş’’ dedi.

RP'Lİ BAŞKAN CENAZEDE

Otobüsün ortaklarından Nedim Sevim de dün Feriköy Mezarlığı'nda toprağa verildi. Sevim'in cenazesine katılan Beyoğlu Belediye Başkanı Nusret Bayraktar, Nedim Sevim'i tanımadığını, ailesini tanıdığı için cenazeye katıldığını belirtti.

Bedri Kara'nın cenazesi ise Büyükçekmece Tepecik Köyü'nde toprağa verildi.

Çatlı'nın şirketine para taşımış

TEM otoyolunda öldürülen altı kişiden biri olan Ayhan Fındık'ın, Susurluk'taki kazada ölen Abdullah Çatlı'nın eşi Meral Çatlı'nın da ortak olduğu Sultan Tekstil için bavulla para taşıdığı öne sürüldü.

Fındık, 23 Nisan 1995'te, Kapıkule Gümrük Müdürlüğü'ne döviz beyanında bulundu. Fındık, o tarihte Kapıkule'den Türkiye'ye yüklü miktarda döviz sokarken, bunu bir şirketin 12 Nisan 1995'te yaptığı ihracatın karşılığı olarak gösterdi. Bu şirketin adı ise Abdullah Çatlı'nın eşi Meral Çatlı'nın da ortak olduğu Sultan Tekstil. 7 Nisan 1992'de kurulan Sultan Tekstil firması ise bugün sadece Serpil İpekli ve Refiye İpekli adına görünüyor. Ticaret sicilindeki kayıtlar ise bu şirkete, kısa süre öncesine kadar Meral Çatlı'nın da ortak olduğunu ortaya koydu. Çatlı, Susurluk skandalının ardından şirketten ayrıldı. Ancak Ayhan Fındık'ın kurye olarak para taşıdığı dönem, Meral Çatlı'nın şirkete ortak olduğu dönem olarak görünüyor.

4'ü kaçakçılıktan yargılanıyordu

ÖLDÜRÜLEN Ömer Balaban, Nedim Sevim, Bedri Kara ve Halil Altınoy'un Bakırköy 1. Ağır Ceza Mahmemesi'nde 'Toplu Kaçakçılık' suçundan 12'şer yıl hapis istemiyle tutuksuz yargılandıkları ortaya çıktı. Öldürülen 'Kumarhaneler Kralı' Ömer Lütfü Topal'ın ortağı Sami Hoştan'ın kara paralarını akladıkları öne sürülen sanıklar, polise yapılan ‘‘Avar Otobüs Şirketi'ne ait 34 YGU 09 plakalı otobüste uyuşturucudan ele edilen 1 milyon dolar getiriliyor’’ ihbarı sonucu yakalanmışlardı. Ancak otobüste yapılan aramalar sonucu para bulunmadığı, sadece kaçak yollardan yurda sokulan 25 adet tilki kürkü ile 218 adet otomobil yedek parçası ele geçirildiği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!