İnciler esrarengiz hastalığın pençesinde

Güncelleme Tarihi:

İnciler esrarengiz hastalığın pençesinde
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Japonya'daki inci üreticileri kan ağlıyor. Tam bir asır önce istiridyenin içinde inci yetiştirmeye başlayan Toba adındaki köy özellikle incilere musallat olan esrarengiz hastalığa lanet okuyor.

40 yıldan beri inci işinde olan Toru Nishi, istiridye ölümleri devam ettiği takdirde Japonya'daki inci endüstrisinin büyük bir darbe yiyeceği görüşünde. 1996 yılında Japonya'da 56.6 ton inci elde edildiğine, bu rakamın 1993 yılında elde edilen üründen yüzde 22 daha az olduğuna dikkat çeken uzmanlara göre ise, istiridyelerin ölüm oranı bu yıl tam yüzde 50 oranında artmış.

VİRÜS MÜ, PARAZİT Mİ

Deniz biyologları, iki yıl içinde 92 milyon inci taşıyan istiridyenin ölümünden virüsleri sorumlu tutuyor. Ancak esrarengiz hastalığı incelemekte olan Deniz Ürünleri Ulusal Araştırma Enstitüsü yetkilileri şimdiye kadar bir virüsün izine rastlayamadı. Japon hükümeti tarafından görevlendirilen özel bir ekip, yaklaşık 50 yıl önce Mississippi Nehri deltasında büyük tahribata yol açan ‘‘perkinsus’’ adındaki parazitin peşinde. Ancak bu çalışmaları henüz bir sonuç vermedi.

İnci uzmanı Tori Nishi'ye bakılırsa, istiridye ölümlerinden ne virüsler, ne de parazitler sorumlu. Nishi ‘‘Eskiden inciler doğal yollarla üretilirdi. Şimdi renk ve kalite için istiridyenin içine yapay maddeler katılıyor. Buna bir de okyanusların kirlenmesini eklerseniz istiridyelerin hastalanmaları şaşırtıcı değil’’ diyor.

Nishi, istiridye ölümlerinin devam etmesi halinde dünya inci piyasalarında büyük bir sıkıntı çekileceğini, fiyatlarda bir patlama yaşanabileceği görüşünde.

JAPONYA ENDİŞELİ

‘‘Akoya’’ adı verilen incileriyle dünya inci piyasasında önemli bir yere sahip olan Japonya bu durumdan oldukça rahatsız. ABD'deki inci pazarının yüzde 65'ine hakim olan Japonya bir an önce bu konuya çare bulmaya çalışıyor. Krizin duyulduğu dönemde stoklarını artıran Japon kuyumcular, üretimdeki düşüş karşısında ellerindeki stokları erimeye başladığını belirtiyorlar. Tokyo'nun ünlü kuyumcularından Yamato'dan Hiroyuki Nakayama, ‘‘Şu ana kadar krizden çok etkilenmiş değiliz. Ama istiridyelerin toplu ölümleri sürerse, ciddi bir hammadde krizi yaşayacağız’’ şeklinde konuşuyor.

USTANIN DERDİ BÜYÜK

İnci yetiştiricisi Toru Nishii, 40 yıldır incilerle uğraşıyor.Deneyimli usta, yaşanan son olayların tam bir felaket olduğunu düşünüyor.İki yılda 92 milyon inci taşıyan istiridyenin yok olmasına yol açan sinsi hastalığın, incilerin sonunu getireceğini düşünüyor.

Hastalığın nedeni tam olarak çözülemedi.Bir virüsten şüpheleniliyor ama virüs bulunabilmiş değil.Japon hükümeti, bu konuyla ilgili özel bir ekip oluşturdu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!