İnceliklerin şairi artık yok

Güncelleme Tarihi:

İnceliklerin şairi artık yok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2015 21:06

Türk şiirinin yaşayan en büyük şairi olarak kabul edilen Gülten Akın dün 82 yaşında vefat etti. Akın, yarın Ankara Kocatepe Camisi’nde öğlen kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Haberin Devamı

“Ah, kimselerin vakti yok/Durup ince şeyleri anlamaya” gibi, akıllara kazınan yüzlerce dizenin sahibi, Türk şirinin büyük ustası Gülten Akın aramızdan ayrıldı. Ünlü şair dün 82 yaşında uzun süre böbrek yetmezliği yüzünden tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Akın’ın cenazesi, yarın Ankara Kocatepe Camisi’nde öğle namazını müteakiben kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı’na defnedilecek.


YAŞAYAN EN BÜYÜK TÜRK ŞAİRİ


Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın ölümünden sonra Milliyet gazetesinin yaptığı bir ankette Gülten Akın, yaşayan en büyük Türk şairi seçilmişti. 23 Ocak 1933 yılında Yozgat’ta doğan Gülten Akın, 1955’te Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1958-1972 arasında kaymakam olan eşinin görevi nedeniyle Anadolu’nun çeşitli ilçelerinde yaşadı, Gevaş, Alucra, Gerze, Saray ilçelerinde ve Kahramanmaraş’ta yardımcı avukatlık, avukatlık ve öğretmenlik yaptı. İlk şiiri 1951’de Son Haber gazetesinde yayımlandı. Ardından Hisar, Varlık, Yeditepe, Türk Dili, Mülkiye gibi dergilerde çıktı. 1980 öncesinde halkın yaşadıkları, onun da hayatına ve şiirine yansıdı. Daha sonraki şiirlerinde toplumsal sorunlara yöneldi. Gezip gördüğü yerlerden aldığı esinle zenginleşen ve coşkulu bir insan sevgisiyle yoğrulan şiiri, toplumsal sorunları, yaşam-halk ilişkisini öne çıkardı.

Haberin Devamı


PEK ÇOK ÖDÜLÜN SAHİBİYDİ


Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü (1964), Yeditepe Şiir Armağanı (1976), Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü (1992), Akdeniz Altın Portakal Şiir Ödülü (1999), Erdal Öz Edebiyat Ödülü (2008) ve Metin Altıok Şiir Ödülü (2014) gibi birçok ödüle değer görülen Gülten Akın şiirlerini, ‘Rüzgâr Saati’, ‘Kestim Kara Saçlarımı’, ‘Sığda’, ‘Kırmızı Karanfil’, ‘Maraş’ın ve Ökkeş’in Destanı’, ‘Ağıtlar ve Türküler’, ‘Seyran Destanı’, ‘İlahiler, ‘Sevda Kalıcıdır’, ‘Sonra İşte Yaşlandım’, ‘Sessiz Arka Bahçeler’, ‘Uzak Bir Kıyıda’, ‘Celâliler Destanı’, ‘Kuş Uçsa Gölge Kalır’, ‘Beni Sorarsan’ kitaplarında, şiir üzerine yazıları ise ‘Şiir Üzerine Notlar’ ve ‘Şiiri Düzde Kuşatmak’ adlı kitaplarında topladı.
‘Deli Kızın Türküsü’nün Sezen Aksu tarafından seslendirilmesiyle geniş kitlelerce tanınan Akın’ın şiirleri Grup Yorum ve Sevinç Eratalay gibi sanatçılar tarafından da bestelenmişti.

Haberin Devamı

İnceliklerin şairi artık yok

SON DİZELERİ

Son olarak Mayıs 2015’te yayımlanan ‘kitap-lık’ dergisine, kendi deyişiyle ‘karaladığı’ sözleri vermiş ancak şiir sayfasına konmamasını istemişti. İşte o dizelerden birkaçı:

“Birileri sarıp sarmalamak istiyor beni
Uyku vaktin geldi
Uyuya uyuya ölmelisin
*
İnadın anlamı yok
Ölünüyor
Ben bilmezden geliyorum
*
Ben bu dünyanın Alevisi olmalıyım
Yana yana tükenmediğime göre”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!