İnanılmaz iddia

Güncelleme Tarihi:

İnanılmaz iddia
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Başkanı Ensar Kılıç, Tansu Çiller'in Başbakan Yardımcısı'yken, Kuşadası'ndaki çiftliğini yasadışı yollarla 8 parsele bölüp, villa yapmak için herbirine ayrı ayrı tapu aldığını iddia etti.

Çiller Ailesi'nin, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası'nın girişimiyle değişiklik tapusu iptal edilen Kuşadası'ndaki ‘Pelister Çiftliği’ni, üzerinde 16 villanın yer alacağı bir tatil sitesine dönüştürmeyi planladıkları ortaya çıktı. Özer Çiller'in, ilk satın aldıklarında, ‘‘Burayı üzüm bağı haline getirip, kaliteli şarap üreteceğim’’ açıklamasının aksine, Çillerler'in, çiftliği lüks tatil sitesi haline getirmek için 8 parsele bölüp, her biri için ayrı ayrı tapu aldıkları saptandı. Yeni tapuların, Kuşadası Belediye Encümeni kararıyla iptal edilmesini sağlayan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Başkanı Ensar Kılıç, bu işlemin, Refahyol döneminde, Tansu Çiller'in Başbakan Yardımcılığı koltuğunda otururken gerçekleştirildiğini açıkladı. Kılıç, dün düzenlediği basın toplantısında, ‘‘Çiller Ailesi'nin bir ferdi Başbakan Yardımcısı'yken ve görevi yasaları uygulamak olması gerekirken, yasadışı yollarla 8 adet parsel oluşturup, aynı zamanda 16 villa yapma hakkı elde etme girişimleri tarafımızdan engellenmiştir’’ dedi.

YIKILMASI LAZIM

Kılıç, şöyle konuştu: ‘‘Hukuk devleti prensiplerinin hepimizce savunulmasının ne kadar önemli olduğu, bu dosyada bir kez daha ortaya çıkmıştır. Ülkemizde Başbakanlık yapmış bir vatandaşımız bile yasalara aykırı davranışlar sergileyebilir. Önemli olan, bu yasadışılığı düzeltmek ve bu anlamda vatandaşımıza yasaların herkes için geçerli olduğu noktasında güven tazelemektir.’’ Kılıç, çiftliğe yapılan binaların da imar yönetmeliğine aykırı olduğunu belirterek, ‘‘Yıkılması lazım’’ dedi. Kılıç, yıkım konusunda, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin gerekli girişimlerde bulunacağını söyledi.

İptal ettirdi

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Başkanı Ensar Kılıç, Çiller Ailesi'nin Kuşadası'ndaki çiftliğinin yeni alınan 8 ayrı tapusunu, Belediye Encümeni kararıyla iptal ettirdi.

İptal gerekçesi

Tapuların iptalinde, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü'nün 17 Şubat 1998 tarihli yazısındaki gerekçeler etkili oldu. Yazıda, bu gerekçeler şöyle açıklandı:

‘‘İmar Kanunu'na ilişkin belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışında planı bulunmayan alanlarda uygulanacak imar yönetmeliğinin 15 ve 62. maddeleri uyarınca, ifraz (bölme) suretiyle yeniden oluşturulacak parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan bir yola en az 25 metre cephesinin bulunması gerekmektedir.

Diğer yandan, çıkmaz sokaklara cephesi olan parsellerin ifraz edilemeyeceği, ifraz suretiyle çıkmaz sokak ihdas edilemeyeceği de hükme bağlanmıştır. Dolayısıyla ilgi yazı eki krokide görülen şekilde ifraz sonrasında tapu kadastro veya tapulama haritasında var olmayan, çıkmaz yollara cepheli parseller oluşturulması mümkün değildir. Ayrıca, bu tür yoğun ifraz taleplerinin mutlaka imar planına dayalı olarak karşılanması gerekmektedir.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!