İnanç turizminin yeni sloganı

Güncelleme Tarihi:

İnanç turizminin yeni sloganı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hilal, haç, yıldız birarada

Meryem Ana 'nın yaşadığı ev

İzmir Selçuk'taki Bülbül Dağı'nın zirvesinde yeralan Meryem Ana Evi, 2000 yılı etkinliklerinin önde gelen mekanlarından. Hz. İsa'nın çarmıha gerilmesinden sonra Meryem Ana'nın, Aziz Yuanna tarafından buraya getirildiğine ve 101 yaşına kadar yaşadığına inanılıyor. Ev, Papalık tarafından 1967'de kutsal yer ilan edildi.

TESPİHLİ PRAVDA EDİTÖRÜ

Tura katılan Pravda Gazetesi editörü Niloloyeviç Şarov, cami ziyaretleri sırasında, İslamiyet hakkında görevlilere sık sık soru yöneltti. Pravda'nın editörü, tespih çekmeyi de denedi. Selçuk Belediyesi, İnanç Turu'na katılan gazetecilere, üç bin yıllık Efes'in Celcus Kitaplığı önünde, klasik müzik konserinin de yeraldığı bir davet verdi.

Cami için arsa veren musevi kadın

İstanbul'dan başlayan İnanç Turu 98'de, İznik, Bursa, İzmir, Bergama ve Selçuk rotasındaki tarihi cami, kilise ve sinagoglar ziyaret edildi. Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan Bursa Ulu Camii hakkındaki ilginç rivayet, tura katılanların ilgisini çekti. Rivayete göre, caminin ortasındaki şadırvan bir Musevi kadının bağışladığı arsa üzerinde. Musevi kadın, cami yapımı için önce arsasını vermek istememiş, daha sonra gördüğü rüyadan etkilenerek, Cennet'in kapısından çevrilmemek için arsayı bağışlamış.

MİRASI PAYLAŞALIM

Hz. İsa'nın ikibininci doğum yıldönümünün de kutlanacağı 2000 yılında, Papa'nın Türkiye'yi ziyareti olasılığı ve 'Meryem Ana Evi'ni ziyaret edin' mesajı, ülkemizdeki turizmi patlatacak gibi görünüyor. Turizmi çeşitlendirmeyi amaçlayan Turizm Bakanlığı'nın bu yöndeki çalışmaları da sürüyor. 1995 yılında başlatılan ve dördüncüsü geçen hafta yapılan ‘‘İnanç Turu’’na 37 yabancı gazeteci katıldı. Yabancı gazetecileri ağırlayan Turizm Bakanlığı görevlileri ve yerel yöneticiler, dünyaya 'Türkiye'de, geçmişten gelen ve hoşgörü ortamında korunan mirası paylaşalım' mesajı verdiler.

SİNAGOG'DA BADEM EZMESİ

İnanç Turu kapsamında ziyaret edilen ibadethanelerde ilginç anlar yaşandı. İzmir'deki Bet İsrael Sinagogu görevlilerinin, konuklarına badem ezmesi ikram etmesi gibi... Tüm konukların memnun ayrıldığı tur sayesinde, Amerikalı Gazeteci Jesse Merrell'in deyişiyle, Türkiye'nin çeyiz sandığının kapağı biraz daha aralandı.

Hz. İsa'nın 2000'inci doğum yıldönümünün de kutlanacağı, 2000 yılında Papa'nın Türkiye'yi ziyareti olasılığı ve 'Meryem Ana Evi'ni ziyaret edin' mesajı, ülkemizdeki turizmi patlatacak. Papa'nın işareti, yıllık 12 milyona dayanan turist sayısına en az 7-8 milyon 'Hiristiyan hacı'nın katılmasını sağlayacak.

Hem 2000 yılı etkinliklerine hazırlanan, hem de turizmi çeşitlendirmeyi amaçlayan Turizm Bakanlığı, bu yöndeki çalışmalarını sürdürüyor. 1995 yılında başlatılan ve dördüncüsü 20-26 Mayıs'ta yapılan inanç turuna ABD, Japonya, Slovakya, İtalya, İsrail, Finlandiya, İspanya, Belçika, Hollanda, Fransa, Almanya, Rusya, Kuveyt, İsviçre ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden 37 yabancı gazeteci katıldı. İstanbul'dan başlayan İnanç Turu 98'de, İznik, Bursa, İzmir, Bergama ve Selçuk rotasındaki tarihi cami, kilise ve sinagoglar ziyaret edildi. Ayrıca tarihi ve turistik merkezlere geziler yapıldı. Türkiye'de, yüzlerce yıllık geçmişe dayanan dini hoşgörü gözler önüne serildi. Yabancı gazetecileri ağırlayan Turizm Bakanlığı görevlileri ve yerel yöneticiler, konuk gazeteciler aracılığıyla dünyaya 'Türkiye'de, geçmişten gelen ve hoşgörü ortamında korunan mirası paylaşalım' mesajı verdiler.

PAPA BEKLENİYOR

İnanç Turu'nun başlangıcında, Turizm Bakanlığı Müsteşarı Fermani Uygun, bir konuşma yaptı. Türkiye'nin Hıristiyanlığın ilk kiliselerinin kurulduğu, konsüllerinin toplandığı kutsal alanları ve hac yerlerini barındırdığını hatırlatan Uygun, ‘‘Hz. İsa'nın 2000. doğum yıldönümü dolayısıyla bu manevi ve tarihi değerleri tüm dünya insanları ile dostluk, hoşgörü ve barış bağlamında paylaşmak istiyoruz’’ dedi. Uygun, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 1999 yılı için Papa'yı Türkiye'ye davet ettiğine de dikkat çekerek, ‘‘Programı yoğun olduğu için gelemese bile, Meryem Ana Evi'nin ziyaret edilmesini söylemesiyle bile, sırf bu amaçla yurdumuza milyonlarca kişinin gelmesini sağlayabilir’’ diye devam etti.

Altı günlük İnanç Turu, konukların Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde tanışma toplantısıyla başladı. İkinci günün sabahı Sultanahmet Camii ve Ayasofya Müzesi gezildi. Daha sonra Topkapı Sarayı'nı gezen konukları en çok etkileyen, Galata Mevlevihanesi'ndeki sema ayini oldu. Üçüncü gün, Ortaköy'deki komşu ibadethaneler, Büyük Mecidiye Camii, Etz Ahayim Sinagogu ve Phokas Ortodoks Kilisesi ziyaret edildi. Boğaz turundan sonra da İznik'e doğru yola çıkıldı; Yeşil Cami, Ayasofya Müzesi, Nilüfer Hatun İmarethanesi ziyaret edildi.

Dördüncü gün programında Bursa'daki Ulu Camii ve Geruş Sinagogu vardı. İnanç Turu konvoyu, beşinci gün İzmir'deydi. İzmir'deki inanç turu Aziz Polikarp Kilisesi'nin gezilmesiyle başladı, daha sonra Beth İsrael Sinagogu ziyaret edildi. Aynı semtte bulunan ve İzmir'in simgelerinden olan 'Asansör' ile yukarı çıkıldı. Konuklar, Asansör'deki lokantada öğle yemeği yiyerek İzmir'i seyrettiler. Sonra da Bergama'daki Kızıl Avlu Kilisesi ve Akropol'ü gezdiler.

KÜLTÜR ŞOKU

Turun altıncı günü ise yabancı gazeteciler tam bir tarih ve kültür şoku yaşadı: Selçuk'ta ilk olarak Aziz Yuhanne Bazilikası'na çıkıldı. Daha sonra İsa Bey Camii ve ünlü Artemis heykelinin de bulunduğu müze gezildi. Yarım saatlik uzaklıktaki Şirince Köyü'nde öğle yemeği yiyen konuklar, yemyeşil yamaçtaki tarihi köy evlerinden, usta bir ressamın elinden çıkmış gibi görünen manzarayı seyrederek unutulmaz saatler geçirdiler. Aynı gün gezinin en önemli bölümü olan Meryem Ana Evi ziyaret edildi. Hz. İsa'nın annesi Meryem Ana'nın ömrünün son günlerini geçirdiği küçük ev gezildi. Bu arada, evin altındaki şifalı çeşmeden su içmek ve dilek duvarına uğramak da ihmal edilmedi. Daha sonra üç bin yıllık Efes Kenti ziyaret edildi.

İnanç Turu'98, o gece Efes'teki Celcus Kitaplığı'ndaki davetle sona erdi.

Tüm konukların memnun ayrıldığı tur sayesinde, Amerikalı Gazeteci Jesse Merrell'in deyişiyle, Türkiye'nin çeyiz sandığının kapağı biraz daha aralandı...

ŞİRİNCE'NİN ŞİRİNLİĞİ

Turizm Bakanlığı, ibadethanelerin dışında da geziler düzenleyerek konukların bölgeyi tanımasını sağladı. Selçuk yakınındaki, tarihi köy evleriyle ünlü Şirince Köyü konukların büyük ilgisini çekti.

CAMİYE KOMŞU SİNAGOG

İnanç Turu'98 programında Ortaköy'deki cami ve ve kilisenin komşusu Etz Ahayim Sinagogu da gezildi. Sıralara oturan konuklara, sinagog ve İstanbul'daki Yahudi toplumu hakkında bilgi verildi.

Japonlar geliyor

Japonya'dan Akira Shibazaki: ‘‘Cami, kilise ve sinagogları aynı çevrede görmek etkileyici. Biz Japonlar kültür turizmine ağırlık veren insanlarız. Japonya'dan gezmek için Türkiye'ye gidenlerin sayısının artacağını sanıyorum.’’

Çeyiz açılıyor

ABD'li gazeteci Jesse Merrell: ‘‘Yıllardır uyuyan dev yavaş yavaş turizm ile uyanıyor. İnanç Turizmi'nin bu uyanmada büyük katkısı olacağına inanıyorum. Bu turlarla insanlar, Türkiye'nin hazineleri görme fırsatını elde ediyorlar.’’

Çok şaşırtıcı

Finlandiya'dan Tommi Sarlin: ‘‘İnanç Turu'nda üç büyük din hakkında gözlem olanağını buldum. Meryem Ana Evi'nde bir Amerikalı rahibeyi görmek, ayrıca İstanbul'da bir Patrikhane'nin bulunması benim için şaşırtıcı oldu.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!