İmralı'ya Apo için DGM

Güncelleme Tarihi:

İmralıya Apo için DGM
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Asrın operasyonuyla Türkiye'ye getirilen ve İmralı Adası'ndaki yarı açık cezaevine yerleştirilen Abdullah Öcalan, burada 10 gün sorgulanacak. Öcalan için hazırlanan cezaevindeki 247 mahkûm tahliye edildi, 104 personelin çoğunluğu değiştirildi.

Çetebaşı Abdullah Öcalan'ın konulduğu İmralı Adası'nda çok geniş güvenlik önlemleri alındı. Firkateyn ve hücumbotların çevresinde kuş uçurtmadığı Yarı Açık Cezaevi hummalı bir çalışmayla Apo için hazırlandı. Aralarında 8 PKK itirafçısının da bulunduğu mahkûmlar başka yere gönderildi, 500 kişilik takviye jandarma birliği görevlendirildi, cezaevi personelinin tamamına yakını değiştirildi.

3 GÜN EK SÜRE

Üst düzey bir yetkili, Öcalan'ın İmralı'da 10 gün kalacağını söyledi, ‘‘7 gün sorgulama süresi var. DGM'den de 3 günlük ek süre talep edilebiliyor. Toplam 10 gün kadar sorgulaması devam edecek’’ dedi.

Salı günü sabaha karşı uçakla Bandırma'daki 6'ncı Ana Jet Üssü'ne getirildikten sonra, SAT komandolarınca Zodiac botlarla açıkta bekleyen 'Zafer' firkateynine ulaştırılan Öcalan, 247 mahkûmun kaldığı İmralı Adası açıklarına getirildi. Apo, burada 'Kocatepe' firkateynine nakledilerek sorguya alınırken, İmralı'da da hummalı bir hazırlık başlatıldı. Geçen 22 Ocak'ta yanan, İmralı sahilinde karaya oturtulan 'Marmara' tankerinde benzini boşaltma çalışması da durduruldu.

Savaş gemileri ve helikopterler, tatbikat yapıldığı gerekçesiyle İmralı'nın 5 mil yakınına hiçbir gemi ve helikopteri yaklaştırmazken, Öcalan'ın tutulabileceği en güvenli yer olarak seçilen İmralı Adası bir gün içinde hazırlandı. Apo, daha sonra karaya indirildi.

CEZAEVİ BOŞALTILDI

SAT komandolarının 10 gün kadar önce giriş ve çıkışlarının nereler olduğu, radarların ne kadar mesafeden ölçüm yapabildiğini ölçtüğü İmralı'da, Apo'nun getirilmesi için operasyonla birlikte başlayan hazırlıklar, salı günü sabahtan itibaren hızlandırıldı. Öncelikle, cezaevinin 104 personelinden büyük bir çoğunluğu değiştirildi.

MUDANYADA ALARM

İmralı'ya yakın Mudanya ve Bandırma'da da güvenlik birimleri alarma geçirildi. Poliste tüm izinler kaldırılırken, jandarma bölgesine de takviye birlikler gönderilerek tüm sahiller kontrol altına alındı.

Cezaevi Apo için boşaltıldı

İmralı Yarı Açık Cezaevi, Apo için özel olarak hazırlandı. Önde görülen beyaz boyalı konserve fabrikası ve hemen sağındaki yine beyaz boyalı Cezaevi Müdürlüğü idare binası ile yemekhanesi ve soldaki gardiyan nizameyesinin ardında kalan cezaevi binaları tamamen boşaltıldı. Apo, bu cezaevi binasına yerleştirildi. Adanın girişindeki binanın üzerindeki ‘Ne mutlu Türküm diyene’ yazısı ilk anda dikkati çekiyor.

Cezaevindeki tüm mahkûmlar, gemilerle Mudanya'ya götürüldü. Eski limana yanaşan gemiden inen elleri kelepçeli mahkûmlar, burada çeşitli ilerin plakasını taşıyan araçlarla, diğer cezaevlerine gönderildi.

Apo'nun intihar edebileceği olasılığına karşı da her türlü önlem alındı. Ayrıca rahatsızlanması halinde, anında tıbbi müdahale yapabilecek tam donanımlı bir sağlık ekibi de görevlendirildi.

Tarihe tanıklık eden cezaevi

Çok sayıda imparatorluğa evsahipliği yapan İmralı'ya, 1933'de cezaevi kurulması fikri ortaya atıldı. İnşaat ustası hükümlü Fahri Usta tarafından harabe halindeki bir kilisenin duvarlarının tamamlanıp, koğuşa çevrilmesiyle 11 Ağustos 1935'te faaliyete geçen İmralı Cezaevi'nin ilk konukları, İstanbul ve Bursa cezaevlerinden 50 hükümlü oldu.

Eski başbakanlardan Adnan Menderes ile bakanlar Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın yanısıra Yılmaz Güney, Ressam İbrahim Balaban ve Rum Ressam Angulos Stafonodis'in de kaldığı cezaevi, ‘Avrasya’ feribotunu kaçıran Çeçen mahkûmların firarıyla da gündeme geldi. Adada tarım ve hayvancılık yapılırken, her biri ayrı alanda istihdam edilen hükümlülere iaşe bedelleri kesildikten sonra 5-6 milyon lira arasında maaş veriliyor.

Siyasi suçlardan hüküm giyenlerin dışında, diğer cezaevlerinde iyi halleri görülen hükümlülerin kabul edildiği İmralı, her Cuma günü ziyaretçilere açılıyordu.

Bıyıklarından vazgeçememiş

Bebek katili Abdullah Öcalan'ın bir süre önce bıyıklarını kestiği belirtilmişti. ABD kaynakları Interpole bu durumun bildirildiğini duyurmuştu. Apo'nun dünkü fotoğraflarında, bıyıklarının seyrek görüntüsü dikkati çekti. Bölücübaşının yeniden bıyık bıraktığı, ancak bıyıklarının tam gürleşmediği anlaşıldı.

Ecevit: Marmara'da bir adada kalıyor

Başbakan Bülent Ecevit, dün ABD haber kanalı CNN'e yaptığı açıklamada, Apo'nun Marmara Denizi'nde bulunan bir adadaki hapishanede kaldığını söyledi. Ecevit, terör örgütü başının, kendisi için çok güvenli bir yer olacak bu hapishanede bir süre kalacağını sözlerine ekledi. Operasyonla ilgili detay vermekten kaçınan Ecevit, 4 ya da 5 komandoyla, bir pilot ve bir doktorun operasyonda görev aldığını belirterek, ‘‘Ben de operasyonun ayrıntılarını bilmiyorum ama çok medeni bir operasyondu’’ dedi.

Türkiye'de mahkemelerin bağımsız olduğunu ve Öcalan'ın adil bir şekilde yargılanacağını belirten Ecevit, kendisini Türk avukatlarının savunacağını kaydetti. Ecevit, ‘‘Bağımsız yargı sistemi işleyecektir. Türkiye herhangi bir şüphesi olan herkesi utandıracaktır’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!