İmralı’da işareti

Güncelleme Tarihi:

İmralı’da işareti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'un Adalar İlçesi'ne bağlı İmralı Adası çevresindeki askeri hareketlilik, bebek katili Apo'nun burada tutulduğu yolunda şüpheler uyandırdı.

Resmi açıklama yapılmazken 2 firkateynin bölgeye gelmesi, firkateynlere SAT'ların eşlik etmesi ve koruma önlemlerinin artırılması bu olasılığı güçlendirdi.

Çetebaşı Abdullah Öcalan'ın yoğun güvenlik önlemleri altında İmralı Adası'na götürüldüğü öne sürüldü. Görgü tanıklarının ifadesine göre, siyah takım elbiseli Öcalan, başına siyah bir bez torba geçirilmiş ve elleri arkadan kelepçelenmiş olarak götürüldü.

SUBAYLAR BİLE ARANDI

Öcalan'ı Bandırma 6'ncı Ana Jet Üssü'ne getiren Falcon 900 tipi uçak, saat 05.00'te alana indi. Geniş güvenlik önlemleri alınan, giriş çıkışta subayların bile üzerleri aranan 6'ncı Ana Jet Üssü'ne, saat 08.00'de de bir ambulans girdi. Edinilen bilgiye göre uçaktan alınan Öcalan, ambulansla 4 numaralı rıhtıma, buradan da limanda bekleyen Zafer Firkateyni'ne götürüldü. Bu naklin helikopterle mi yoksa zodyak botlarla mı gerçekleştirildiği henüz öğrenilemedi. Öcalan firkateynle öğle saatlerinde İmralı Adası'na ulaştırıldı. Bu sırada SAT komandoları botlarla firkateyne eşlik etti.

HÜRRİYET HELİKOPTERİNE ‘TATBİKAT YAPIYORUZ’ UYARISI

Öcalan'ın naklini helikopterle izleyen Hürriyet Ekibi, telsiz uyarısıyla bölgeden uzaklaştırıldı. Adaya yaklaşan Hürriyet ekibinin sivil helikopterini farkeden Zafer Firkateyni komutanı, telsizle Atatürk Havalimanı'na talimat verdi. Havalimanı Kontrol Kulesi'nden, helikopter pilotuna geçilen telsiz mesajında ise ‘‘Bölgede Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın tatbikatı var. Atış yapılacak. Atış yapılan bölgeye girdiniz. Bulunduğunuz yeri hızla terkedin’’ denildi.

BANDIRMA'DA OLAĞANÜSTÜ GÜN

Öcalan'ın İmralı Adası'na götürülmeden önce bir süre tutulduğu Bandırma 6'ncı Ana Jet Üssü, dün olağanüstü bir gün yaşadı.

Birbiri ardına inip kalkan F-16 savaş uçakları, güvenlik uçuşları yaptı. Bandırma Emniyet Müdürü Turgut Yastı ve bir grup güvenlik yetkilisi de Ana Jet Üssü'ne geldi. Üssün kapısında toplanan çok sayıda basın mensubu gelişmelerle ilgili bilgi almaya çalışırken, Üsteğmen Coşkun Türen, şu açıklamayı yaptı:

‘‘Alanımızda tüm uçuşlarımız normal devam ediyor. Öcalan'ın bulunduğu bildirilen uçağın piste olup olmadığı konusunda açıklama yapma yetkisine sahip değilim. Bu alana her boyutta uçak inebilir. Türk Silahlı Kuvvetleri çok büyük bir aile yapısına sahiptir. Komutanlarımız gereken tüm açıklamaları yapacaklar.’’

ŞEHİT YAKINLARI ANA JET ÜSSÜ’NE GELDİ

Bu arada, 1989 yılında Şırnak'ta şehit olan Hasan Tezcan'ın arkadaşları Ayhan Güler ve Vahdettin Adıgüzel elerinde bayraklarla Ana Jet Üssü önüne gelerek sevinç gösterisi yaptı. Güler ve Adıgüzel, ‘‘Katil Apo asılsın’’ sloganları attı ve binlerce şehidimizin katili Apo'nun cezalandırılmasını istedi.

Poliste izinler kalktı

PKK yanlılarının Avrupa ülkelerinde eylem başlatması, emniyet güçlerini harekete geçirdi. Poliste izinler kaldırıldı, olağanüstü durum ilan edildi. PKK yanlılarının olası eylem ve saldırılarına karşı güvenlik güçleri alarma geçirildi.

GÜVENLİK ALARMI

Ankara Emniyet Müdürlüğü, hassas noktalarda olağanüstü güvenlik önlemi aldı. Başbakanlık merkez bina ve Başbakanlık Konutu, DSP Genel Merkezi ile il ve ilçe örgütleri; ABD, Yunanistan, Rusya, İsrail büyükelçilikleri, Birleşmiş Milletler, HADEP'e ait binalar ve üniversitelerde güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı. Sivil ve resmi polis ekiplerinin, bulundukları yerlerde ‘‘tam teçhizatlı’’ olarak görev yapacakları bildirildi.

MECLİS'E PANZER

TBMM'nin seçim nedeniyle tatile girmesiyle azaltılan güvenlik önlemleri de bölücübaşının yakalanıp Türkiye'ye getirilmesi üzerine yeniden artırıldı.

Giriş kapılarına panzerler yerleştirilirken, Meclis'e gelen ziyaretçiler ve araçlar didik didik arandı. Özel giriş kartıyla giren personel ve diğer görevliler de ilk kez elektronik kapılardan geçirildikten sonra Meclis'e kabul edildi. Ziyaretçilerin silahla Meclis Kampusu'na girmesine izin verilmedi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü de tüm hassas noktalar ve sokaklarda yoğun güvenlik önlemleri aldı. Polis kentin hassas noktalarında alarm durumuna geçti.

Apo'yu SAS komandoları koruyor

Bölücü örgütün elebaşı Abdullah Öcalan'ın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait Zafer Firkateyni ile getirildiği İmralı Adası'nın güvenliği, SAS komandoları tarafından sağlanıyor. Zafer Firkateyni'ne eşlik eden diğer savaş gemisinde konuşlandırılan SAS komandoları,

çevrede kuş uçurmazken, sahil güvenlik botları da İmralı Adası'nın etrafında güvenlik kuşağı oluşturdular.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!