imam timi

Güncelleme Tarihi:

imam timi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2002 02:22

Ortadoğu'da Taliban kontrölünde İslam birliği kurmayı hedefleyen Beyyiat el İmam Örgütü'nün (İmamlar Birliği) 3 militanı, aylar önce İstanbul'dan sağladıkları sahte pasaportlarla Afganistan'a gitti.

Beyyiat El İmam (İmamlar Birliği) örgütü üyesi 3 kişi polisin aylar süren takibi sonrası Van'da ele geçirildi. Polisi görünce kaçan teröristler, otomobillerine ateş açılarak durdurulabildi. Teröristlere sahte pasaport hazırlayan 6 Türk ise İstanbul'da yakalandı.

Afganistan'da Taliban saflarında savaştıktan sonra intihar eylemleri gerçekleştirmek üzere İsrail'e gitmek isteyen 3 terörist, Van'da nefes kesen operasyonla yakalandı. Polisi görünce kaçan ve otomobillerine ateş açılarak yakalanabilen 2'si Filistinli, 1'i Ürdünlü 3 teröristin, Ortadoğu kökenli Beyyiat El İmam Örgütü (İmamlar Birliği) üyesi olduğu, Taliban kamplarında eğitim görüp, Taliban saflarında savaştıkları ortaya çıktı. Mustafa Hasan, Firas Süleyman ve Ahmet Mahmud adlı teröristlerin, aylar önce, İstanbul'daki yandaşlarından temin ettikleri sahte pasaport ve kimliklerle terör eğitimi görmek için Afganistan'a gittikleri ortaya çıktı. Bu kişilere yardım eden ve uzun süredir göz hapsinde tutulan 6 Türk de İstanbul'da gözaltına alındı.

Üst düzey bir emniyet yetkilisi dün Hürriyet'e, şunları aktardı: ‘‘Bu üç kişi, aylar önce Türkiye'ye giriş yaptı ve İstanbul'daki yandaşlarının temin ettiği sahte kimliklerle Afganistan'a gitti. Eğitimlerini tamamlayan bu üç kişi İran'a geçtiklerinde İstanbul'daki yandaşlarını arayıp kendilerine yeni kimlik, pasaport ve bilet hazırlanmasını istediler. Gelecekleri günü de bildirdiler. Bunun üzerine İstihbarat Dairemizden, İstanbul ve Van Emniyet müdürlüklerimizden arkadaşlarımız Van'da önlemlerini aldı. Sonuçta bu kişiler Kuzey Irak kökenli bir insan kaçakçısı tarafından İran sınırından kaçak olarak Türkiye'ye sokuldu. ’’

Canlı bomba eğitimi aldılar

Teröristlerin üzerlerinde yapılan aramada Arapça bomba tarifi bulundu. Firas Süleyman, Ahmet Mahmud ve Mustafa Hasan sorgularında, ‘‘Biz Afganistan'da Taliban yönetiminin kontrolündeki kamplarda askeri eğitim aldık. Taliban saflarında savaştık. Biz liderliğini Abu Mus'ab'ın yaptığı Ortadoğu kökenli Beyyiat El İmam (İmamlar Birliği) örgütü üyeleriyiz’’ dediler. Teröristler, ifadelerinde, ‘‘Amacımız İsrail'e geçip, halkın kalabalık olduğu bir yerde bombalı eylem yapmaktı. Önce İstanbul'a gidecektik. Oradan İsrail'e geçecektik’’ dediler. Firas Süleyman'ın Afganistan'da bomba eğitimi de aldığı anlaşıldı. Teröristler, ‘‘Liderimiz Abu Mus'ab'ın talimatıyla 2001 yılı içinde İran'a geçtik. Firas Süleyman, Ebu Mus'ab'dan, İsrail'de bulunan Tel-Aviv veya Ramatgan şehirlerinden birinde bombalı intihar eylemi düzenleme talimatı aldı’’ diye konuştular.

Polis ateş açarak durdurdu

Van Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 15 Şubat günü İran sınırındaki Başkale İlçesi'den Van'a giden Cumhur Aybar yönetimindeki özel otomobili Gürpınar İlçesi girişinde durdurmak istedi. ‘Dur’ ihtarına uymayan sürücü gaza basıp kaçarken, kovalamaca başladı. Gürpınar'a 20 kilometre uzaklıktaki Edremit İlçesi'nde otomobili kıstıran güvenlik güçleri havaya ateş açıp, önünü keserek durdurdu. Otomobilin sürücüsü Cumhur Aybar'la araçta bulunan teröristler 24 yaşındaki Firas Süleyman ile 25 yaşındaki Mustafa Hasan ve Ahmet Mahmud kıskıvrak yakalandı. Üst düzey emniyet yetkilisi, şunları söyledi: ‘‘ABD ile de bu kişilerle ilgili olarak kimlik bilgileri ve diğer faaliyetleri konusunda karşılıklı istihbarat alışverişinde bulunduk. Ancak bunların yakalanması tamamen Emniyet istihbarat birimlerimiz ve polisimizin çabası sonucu olmuştur.’’

ABD sorguyu kaçırdı

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Feyzullah Arslan, ‘‘Yakalananlarla ilgili ABD makamlarıyla bilgi alış verişi oldu. ABD'li görevliler sorguya katılmak istedi ancak yetişemediler’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!