İmam hatipten kaçış

Güncelleme Tarihi:

İmam hatipten kaçış
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 1997 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'da ortaya çıkan rakamlar, imam hatiplerden kaçışın ispatı oldu. Bu yıl 280 kişinin orta bölümünü bitirdiği Fatih İmam Hatip Lisesi'ne 7, Gaziosmanpaşa'ya 13, Sarıyer İmam Hatip Lisesi'ne ise 6 öğrenci kaydoldu.

Okullara öğrenci kayıtlarının başlamasının üzerinden 9 gün geçerken, İstanbul'da yapılan bir araştırma, imam hatip liselerinde yaşanan kaçışı açık bir biçimde ortaya koydu.

Bu yıl orta bölümünü 280 öğrencinin bitirdiği Fatih İmam Hatip Lisesi'ne sadece 7 öğrenci kaydını yaptırdı. Yine bu yıl, orta bölümünden 140 mezun veren Gaziosmanpaşa İmam Hatip Lisesi'ne 13, 350 mezun veren Sarıyer İmam Hatip Lisesi'ne ise sadece 6 öğrenci kayıt için başvurdu.

Sayısı 601 olan imam hatip liselerinde geçtiğimiz yıl öğrenim gören öğrenci sayısı ise 192 bini lise, 318 bini de orta bölümünde olmak üzere 510 bine ulaşıyordu.

Ankara İmam Hatip Mezunları Derneği Genel Başkan Yardımcısı İsmail Aydost, Hürriyet'e, İHL'lerin lise bölümüne kayıtlarda önemli ölçüde düşüş olduğunu belirterek, ‘‘İHL'lere başvurularda en büyük düşüş daha önce 12 Eylül döneminde olmuştu. O zaman başvurularda yüzde 50'lere varan oranda azalma olmuştu. Ancak görüyoruz ki, bu seneki düşüş, o dönemdekinin çok daha üzerinde olacak'' dedi.

İmam hatiplerin orta bölümlerinden mezun olan bu öğrencilerin tümünün, eğitimlerini yarıda bırakmayıp, normal ve süper liselere kayıt yaptırması bekleniyor. Uzmanlara göre öğrenciler, üniversiteye girme şanslarının sürmesi için imam hatipleri bırakıyorlar.

‘KAÇMAYIN’ KAMPANYASI

‘İslamcı' yayın organları da İHL'lere başvurulardaki rekor azalmayla ilgili olarak, ‘‘Ahlaksız tuzak, İHL'lerin orta bölümlerinden sonra lise bölümlerinin de kapısına kilit vuruluyor'' iddiasında bulundular. Bu yayın organları, kaçışın nedenini de Başbakan Mesut Yılmaz'ın, ‘‘İHL mezunları yalnızca ilahiyat fakültelerine gidebilecek'' açıklamasının velileri korkutmasına dayandırdılar. Bu çevreler, İHL'lerden kaçışı önleyebilmek için de harekete geçti. ‘Kaçmayın' çağrısında bulunarak, ‘‘Bu yasa ve uygulama en kısa zamanda ortadan kalkacak'' diyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!