İlkyardım rezaleti

Güncelleme Tarihi:

İlkyardım rezaleti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yine kaza, yine cehalet... İlkel ilkyardım görüntülerinden bir türlü kurtulamıyoruz. ‘‘Cehalet dolu yardımseverlik’’, öldürmeye ya da sakat kalmaya neden oluyor. Hiçbirşey bilmiyorsanız, öncelikle 112'yi aramak en doğru hareket.

TOPKAPI'da önceki gün meydana gelen trafik kazasında ağır yaralanan Yavuz Gülbudak, bir otomobille getirildiği hastanede, sedyeye konulmak istenirken yere düştü.

İlkyardım cahili olduğumuzu bir kez daha gösteren kaza saat 16.00 sıralarında Topkapı Işıklar'da meydana geldi. İETT otobüs durağına gitmek isteyen 3 çocuk babası Gülbudak, Gaziosmanpaşa-Topkapı hattında çalışan Yusuf Bozkurt'un kullandığı 34 M 4588 plakalı yolcu minibüsünün altında kaldı. Kazayı görenler Gülbudak'ın yardımına koştu. Gülbudak'ın öleceği korkusuyla paniğe kapılan yardımseverler, Sağlık Bakanlığı'na bağlı ‘112 Acil Yardım’ servisinden yardım isteyip gönderilecek ambulansı beklemek yerine yaralıyı bir otomobilin arka koltuğunda hastaneye taşıdılar.

İlkel şartlarda Acil Servis'e getirilen 50 yaşındaki Gülbudak'a yapılan ilk yardımın bundan sonraki aşaması daha da korkunç oldu. Hastabakıcılar görevleri olduğu halde otomobilde acılar içinde kıvranan Gülbudak'la ilgilenmedi. Bunun üzerine yaralıyı getirenler, buldukları bir sedyeyi otomobilin yanına getirdi. Gülbudak'ı karga tulumba sedyeye taşınmak isteyen yardımseverler, yaralıyı yere düşürdüler. Geçirdiği kaza yetmiyormuş gibi hastaneye kaldırılırken büyük acılar çeken Gülbudak, tedavi altına alındı.

Yapılacak ilk iş 112'yi aramak

DEPREM felaketlerinden sonra Türkiye'nin gözdesi haline gelen AKUT'un üyelerinden Dr. Feridun Çelikmen, www.bigglook.com/biggauto/ilkyardim.html isimli internet sayfasında, bilinçsiz ilkyardımın trafik kazalarında ölümleri yüzde 80 artırdığını belirtiyor.

Sayfada verdiği bilgilerin yüzeysel olduğunu açıklayan ve ilkyardımı yapacak kişinin mutlaka eğitim görmüş olması gerektiğini belirten Çelikmen, eğer bilgi ve deneyimi olmayan kişilerin hiç olmazsa ambulans gelene kadar herhangi birinin yaralıyı kıpırdatmasına engel olması gerektiğini vurguluyor.

International Hospital Acil Servis Doktoru Çelikmen, ilkyardımlardaki bir başka yanlışa da dikkat çekiyor. Trafik kazası ile karşılaştığınızda hemen 155 arayıp polise haber vermenin yanlış olduğunu yazan Çelikmen, şu saptamayı yapıyor:

‘‘İlk aranması gereken yer '112 Acil Ambulans'tır. Polisin ambulansı harekete geçirmesi zaman kaybına neden olur. Bu da yaşamla ölüm arasındaki süreçte ciddi bir etkendir. 112 Acil Ambulans servisinin operasyon merkezi, zaten ihbari aldıktan sonra polisi bilgilendirecektir. Öncelikle aranması gereken yer 112'dir. İhbarı yaparken olayın tam olarak aktarılmasını sağlayın. Hastanın durumu, bulunduğu yer, tam olarak adres, cinsiyet, yaş, kazanın türü vb. belirtilmelidir.’’

Sadece, otomobillerde bulundurulacak boyunluğun takılması ve bilinçsizce taşınmanın engellemesi halinde bile yaralının yaşam şansının yüzde 80 artacağını vurgulayan Çelikmen, eğer kaza geçiren araçta yangın tehlikesi söz konusuysa, ancak o zaman yaralıyı araçtan çıkarmaya teşebbüs edilmesi gerektiğini yazıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!