Okula başlama yaşı yükseliyor? İlkokula başlama yaşı kaç olacak?

Güncelleme Tarihi:

Okula başlama yaşı yükseliyor İlkokula başlama yaşı kaç olacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2019 16:38

İlkokula başlama yaşı ile ilgili detaylar belli olmaya başladı. AK Parti milletvekillerince hazırlanan teklif, Bazı Kanunlarda ve 652 Sayılı KHK'de değişiklik yapıyor. Buna göre, ilkokula başlama yaşı yükselecek. Peki, okula başlama yaşı teklifinde hangi maddeler var? Okula başlama yaşındaki değişiklik ne zaman yürürlüğe girecek? İşte, o konuya ilişkin bilgiler.

Haberin Devamı

2019-2020 eğitim dönemi için geri sayım devam ederken, ilkokula başlama yaşının 66’dan 69 aya çıkması gündeme geldi. Konuya dair gelişmelerden haberdar olmak isteyen çocuk sahibi vatandaşlar, bilgi almak adına internette araştırma yapıyor. Peki, İlkokula başlama yaşı değişecek mi? İlkokula başlama yaşı kaç olacak?

Teklife göre, gerçek ve tüzel kişiler tarafından yemekli ve yemeksiz öğrenci yurtları ve buna benzer kurumlar açılması ve işletilmesi, ortaokul ve ortaöğretim düzeyinde Milli Eğitim Bakanlığının iznine bağlı olmaya devam edecek. Yükseköğrenim düzeyindeki yurtların açılması ve işletilmesi ise Gençlik ve Spor Bakanlığının iznine bağlı olacak. Mevcut düzenlemede, Milli Eğitim Bakanlığı bu gibi yurt ve kurumları tespit edeceği esaslara göre denetlerken, teklifle denetim görevi ilgili bakanlıklara veriliyor.

Haberin Devamı

Öğrenim düzeyine göre barınma hizmeti verilecek öğrenciler ile bu hizmetin verilebileceği kurumlar ve bu hizmeti sunacak gerçek ve tüzel kişilerin nitelikleri, ilgisine göre Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenecek.

OKULA BAŞLAMA YAŞI KAÇ OLACAK? 

Teklifle 66 ay olan ilkokula başlama yaşı 69 ay olarak yeniden düzenleniyor. Mecburi ilköğretim çağı 6-13 yaş grubundaki çocuklar yerine 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsayacak.

İlkokulların birinci sınıflarına, o yılın 31 Aralık tarihinde 72 ayını dolduran çocukların kaydı yapılacak ancak çocuğun gelişim durumuna bağlı olarak okula erken başlaması veya kaydın ertelenmesi ile ilgili hususlar yönetmelikle düzenlenecek.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, ilkokula başlama yaşının 66 aydan 69 aya çıkarılması, yükseköğrenim yurtlarıyla ilgili izinlerin Gençlik ve Spor Bakanlığınca verilmesi, sözleşmeli öğretmenlerin 3 yıl sözleşmeli, 1 yıl kadroya atandıktan sonra bulunduğu yerde görev yapıp tayin isteme hakkına sahip olabilmesi gibi düzenlemeleri de içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığına sunduklarını bildirdi.

ZİYA SELÇUK NE DEMİŞTİ?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, geçtiğimiz günlerde, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtlamış ve okula başlama yaşının 66 aydan 69 aya çıkarılacağını söylemişti.

Haberin Devamı

Bakan Selçuk, 4 yaş ve 3 yaşı da dikkate alarak, Bakanlık olarak, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve belediyelerle çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Hiç okula gidemeyenlerin evine okul öncesi paketi anlamında nasıl destek veririz ile ilgili paketler hazırladık, süreç devam ediyor. 69 ay olarak bir saptamamız var. Burada yapmak istediğimiz şey, 6-7 yaş çağ nüfusu iç içe girdi. 4+4+4'ten sonra aynı çağın nüfusunda yüzde 40'a yakın çocuğumuz oldu. Derslik açığımızla ilgili bize ortaöğretimde önümüzdeki yıl yepyeni bir fotoğraf sunacak. Bütün bu karışıklığın önüne geçmek için 69 ayı önümüzdeki yıl zaten gerçekleştirmiş olacağız." dedi.

BAKMADAN GEÇME!