İlk yıl projeler hazırlandı

Güncelleme Tarihi:

İlk yıl projeler hazırlandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bu dönem ilk yıllarını tamamlayan İstanbul belediye başkanlarıyla görüşmelerimiz sürüyor. İlçe belediyeleri bu ilk yılda projelerini uygulama aşamasına getirmek için çalıştı. Ancak çoğu proje henüz hayata geçmiş değil.

18 trilyon borcu bahane etmedik

ŞİŞLİ Mustafa SARIGÜL (DSP)

Ben bir Şişliliyim. Bu yüzden, seçimden önce ‘‘Nasıl bir ilçede yaşamak istiyorum?’’ diye kendime sordum ve planlar kurup projeler oluşturdum. Bunlara hayallerimi de kattım ve meydanlara çıkıp, ‘‘İşte ben bunları, bunları yapacağım’’ dedim. Projelerimi anlattım ama hayallerimi kendime sakladım. Şimdi ikisini birleştirmek için ekibimle gece gündüz çalışıyorum. 18 trilyon liralık borçlu bir belediye devraldık. Ama bunu bahane ederek hizmet yapmamayı doğru bulmuyorum. Çünkü görevimiz bahane uydurmak değil çalışmaktır.

NE VAAT ETMİŞTİ?

Asansörlü otoparklar yapacağım. Arazi çok kıymetli olduğundan ancak yeraltına doğru büyüyebilir. Üzeri park olan bölgelerin altını mutlaka değerlendireceğim.

İlçede görüntü kirliliğine karşı bir ‘‘estetik kurulu’’ kuracağım. Bir imar yönlendirme kurulu kuracağım. Dikine büyümeye karşıyım.

Partizanlık yapmayacağım. Halka 24 saat kesintisiz hizmet vereceğim. Şipa'yı inceleyeceğim.

Gecekondu mahalleleri başta olmak üzere, ücretsiz sağlık hizmeti vereceğim. Emeklilere yardım edeceğim. Cenazeleri kaldıracağım.

Şişli'nin gençlerine iş bulacağım. Şişli'de bir işyeri eleman alımı yapacaksa Şişliliyi tercih edecek.

Şişli Belediyesi'nin binasını 4 milyon dolara kiraya vereceğim. Bomonti'yi kültür merkezi yapacağım. Ihlamur Vadisi'ni takas yoluyla belediyeye kazandıracağım.

NELER OLDU?

Belediye binası önü, Abide-i Hürriyet Caddesi'ndeki karakolun önünde bulunan yeşil alanın altı, Taşkışla Caddesi Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu yanındaki arsanın altı, Kurtuluş son durak altındaki alanları yeraltı otoparkı olarak kullanacağız. Ayrıca ilçede katlı ve asansörlü otoparkların yapımı için çalışmalar devam etmektedir.

Görüntü kirliliğine karşı büyük bir kampanya başlatıldı. ‘‘Planlama Proje Ofisi Etki Değerlendirme Kurulu’’ oluşturuldu. Pilot bölge seçilen Nişantaşı ve Osmanbey için, ‘‘Nişantaşı-Teşvikiye ve Çevresi Kentsel Tasarım Proje Çalışması’’ başlatıldı. Tarihi yapıların tümünün restorasyonunu hedefliyoruz. Tarihi camiler, kiliseler, çeşmeler, hanlar ve okullara öncelik veriyoruz. Bunları tamamladıkça kamuoyuna bildiriyoruz.

‘‘Partizanlık yapılmayacaktır’’ demiştik. Göreve gelince kapıları, herkese açtık. Parti ayrımını aşmakla kalmayıp, Hıristiyan-Müslüman farklılığını ortadan kaldırdık. Ekibimin en önemli görev kademesine Ermeni vatandaşlarımızdan Mimar Vasken Barın'ı getirdim.

Gezici sağlık ekiplerimiz, gecekondu mahalleleri başta olmak üzere tüm ilçemizde sağlık taramaları yapmaktadır. Feriköy Paşa Mahallesi'nde hizmete açtığımız sağlık ocağı, modern koşullarda sağlık hizmeti veriyor. Bu merkezleri arttıracağız.

Doğalgazı Zeytinburnu’na soktuk

ZEYTİNBURNU Murat AYDIN (FP)

Geçmiş dönemde yapılan ve belediye bütçesine bir hayli yük getiren çöp toplama ve süpürge ihalelerini yeniledik ve mali yükü oldukça hafiflettik. Çöp toplama günlerini haftada üçe çıkardık, ara sokakların temizliğini hızlandırdık. Zeytinburnu'nun iki ayrı semtini iki ayrı müteahhite vererek yarışma ortamı yarattık. Denetimleri hızlandırdık.

İGDAŞ'ın 2000 programında olmamasına rağmen ilçemizin Yenidoğan ve Gökalp Mahallelerini doğalgaza kavuşturduk. Önümüzdeki dönem tüm ilçemiz doğalgazla ısınmaya başlayacaktır.

Ayrıca, bizim de ortağı olduğumuz ZEYPORT'un daha verimli çalışması için girişimlere başladık. Bu arada ‘‘Sokak Hayvanları Rehabilite ve Bakım Merkezi’’ni kurarak hayvanların bakımı, aşı ve kısırlaştırma çalışmalarını sürdürüyoruz.

NE VAAT ETMİŞTİ?

Zeytinburnu halkını, rüşvet ve yolsuzluğun konuşulmadığı bir belediyeye kavuşturacağım.

Zeytinburnu'nu oturmaktan onur duyabileceğimiz bir kente kavuşturacağım.

Halkın belediye ile ilgili sorun ve problemlerini en etkin bir şekilde çözüme kavuşturacağım.

Öncelikle halkı mutlu ve memnun etme anlayışının hakim olmasını sağlayacağım.

Ulusal ve uluslararası etkinliklerle Zeytinburnu'nu İstanbul'un dünyaya açılan penceresi yapmaya çalışacağım.

NELER OLDU?

Şeffaf yönetim: Rüşvetsiz ve şeffaf bir yönetim vaat etmiştik. Bu konuda belirli bir noktaya kadar geldik. Beyaz masayı kurarak, belediyemizi dışa açtık, halkımızın şikayetlerini anında değerlendirmeye alıp çözmeye çalışıyoruz. Her çarşamba 9.30-12.30 arasında halkın sorunlarını bizzat dinliyor, gereğinin yapılmasını sağlıyorum. Ayrıca iki mahallede kurulan ‘‘Halk Meclisi’’ toplantılarımız devam ediyor.

Kültürel zenginliğin ortaya çıkarılması: Zeytinburnu'nu Türk dünyasının manevi başkenti ilan ettik ve bununla ilgili tüm çalışmaların bizzat organizasyonunu yaptık. Mesir macununun mucidi Merkez Efendi ilçemizde meftundur. Bu yıl onun adına ‘‘Merkez Efendi ve Halk Hekimliği Günleri’’ düzenlemeye başladık. Hıristiyan Ortodoks dünyası için önemli bir merkez konumunda olan Balıklı Manastırı Ayazması'nın tanıtımını gerektiği şekilde yaparak burasının bir turizm merkezi olmasını sağlayacağız.

Plan Koruma Kurulu'nda

BEYKOZ

Alaattin KÖSELER (DSP)

NE VAAT ETMİŞTİ?

Belediye hizmetlerinin çağdaş, hızlı ve etkin bir biçimde yapılmasını sağlayacağım.

Kaçak yapılaşmayı önlemek için pilot bölgelerde ıslah çalışmaları yapacağım.

Otoban arterlerinin sahil yolu ile bağlantısını sağlayacağım.

Kıyıları temizleyip deniz kullanımını yaygınlaştıracağım.

Ticaret hacmini arttırıp gelir seviyesini yükselteceğim.

NELER OLDU?

Öncelikle yasallık çerçevesine oturtmayı hedeflediğimiz belediye hizmetlerini çağdaşlaştırma çalışmalarımız sürmekte olup öncelikle makine atölyesi, Hesap İşleri, Planlama ve Yapı Denetim gibi birimlerimizi bilgisayara bağladık.

Kaçak yapılaşmayı önleyebilmek için üç dönemdir yapılmamış olan 1/5000'lik planların Büyükşehir'den çıkarılması sağlandı. Planlar şu anda Koruma Kurulu'nda.

Anayolların Sahil Yolu'na bağlanabilmesi için Kavacık-Riva yolunun bitirilmesi beklenmektedir.

Balıkçı barınağının bulunduğu kısımda deniz tarandı ve temizlendi. Tepelerden inen açık kanalların (bütün Anadolu Yakası'nda hiçbir arıtma tesisi yoktur) hiç olmazsa denizde ileri bir noktaya aktarılması için çalışıyoruz. Deniz ulaşımını arttırmak için çabalarımız sürerken Şehir Hatları İdaresi zaten az olan hat sayısını daha da azalttı.

Ticari etkinliğin arttırılmasının uzun soluklu bir çalışma olduğunun bilincindeyiz. Yine de 'zeytin ağacı dikmek' yolunda çaba gösteriyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!