İlk sahur ve ilk teravih bu gece

Güncelleme Tarihi:

İlk sahur ve ilk teravih bu gece
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Mübarek Ramazan ayı bugün başlıyor. Bu akşam İslam dünyası ilk teravih namazını kılarken, ilk sahura da bu gece kalkacak. Ramazan boyunca camilerde çeşitli konularda vaaz ve hutbeler verilecek. İstanbul Müftüsü Necati Tayyar Taş, zekât ve fitrenin, önemle incelenerek gerçekten en muhtaç fakirlere verilmesi için Ramazan ayında milletçe yarış içinde olunması gerektiğini söyledi. Taş, fitre ve zekatın, bu yıl belirlenen rakamlara göre fitre en az 500 bin lira, 80.18 gram ve daha fazla altını ya da bu bedel ve fazlası kadar parası, dövizi veya çek, hisse senedi, kirada evi olan Müslümanlara düşen zekatın dini bir görev olduğunu belirtti. Zekât ve fitrenin muhtaç fakirin hakkı olduğunu ve yalnızca fakire verilebileceğini anlatan Taş şunları söyledi:

CAMİYE ZEKAT OLMAZ

‘‘Dinen vacib olan fitre ve farz olan zekâtın en güzeli, kendi anne, baba ve çocuğu dışında en yakındaki fakir akraba veya komşuya verilmesidir. Örneğin ihtiyacı olan öz ablaya verilebilir. Fakir ve paraya ihtiyacı çok olduğu için öğrencilere ya da toplanan parayı fakirlere dağıtan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na zekât verilebilir. Cami Allah'ın evidir, ama camiye zekât verilmez. Otomobil ve evi olana zekât düşmez. Çünkü bunlar ihtiyaçtır. Arsa da ölü toprak olduğu için zekât kapsamına girmez. Ancak, ikinci evi olup da bundan kira geliri elde edenler, aldıkları kira bedeli tutarı üzerinden zekât vermeliler. Zekât yılda bir kez verilmeli. Ramazan ayında verilmesi şart değil.’’

Yardım yarışı

İstanbul'daki ilçe belediyeleri, Ramazan ayı boyunca ihtiyacı olan vatandaşlara erzak yardımında bulunacaklar, ayrıca çadırlarda, aşevlerinde ya da ilçenin belirli noktalarında iftar yemeği verecekler. Bakırköy, Beyoğlu, Eminönü, Bayrampaşa, Sarıyer, Ümraniye, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Fatih ve Şişli Belediyeleri, onbinlerce muhtaç vatandaşa yardım elini uzatacak. Yakacak, erzak ve aşevlerinden günlük yemek yardımları ihtiyacı olan vatandaşlara ulaştırılacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!