İlk resmi tapulu cemevi

Güncelleme Tarihi:

İlk resmi tapulu cemevi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2006 00:00

Cemevlerinin ibadethane olup olmadığına yönelik tartışmalar sürerken, Türkiye’de ilk kez bir cemevinin arazisi imar kayıtlarında "Cemevi" olarak geçirildi.

Ümraniye Taşdelen Beldesi Belediye Başkanı Hüseyin Sipahi’nin inisiyatifiyle hazırlanan cemevinin tapusu dün düzenlenen törenle ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu tarafından Taşdelen Alevi Bektaşi Derneği Başkanı Ergül Şanlı’ya verildi. Törende konuşan Mumcu, kendisinin de Alevi-Bektaşi kültüründen beslendiğini vurgulayarak, Hüseyin Sipahi’ye destek verdi. AİHM’nin zorunlu din dersi kararıyla ilgili sorular üzerine Mumcu, zorunlu ve tek müfredatlı din eğitimini Anayasa ile zorunlu kılmanın insan haklarına aykırı olduğunu savundu. Mumcu, bu eğitimin seçmeli ve insanların inançlarına uygun müfredatlarla olması gerektiğini söyledi.

Cem Vakfı Başkanı Prof. İzzettin Önder, cemevine tapu konusunda şöyle dedi: "Türkiye’deki cemevleri hukuksal olarak ’Cem ve Kültür evi’ olarak tanınır. Diyanet İşleri Başkanlığı, caminin dışında İslam ibadethanesi olmadığını savunduğu için cemevlerini ibadethane olarak görmek istemez. İmar planında cemevine yer ayrılması ve hukuki olarak cemevi adının kullanılması ilk oluyor. Bunu olumlu buluyorum."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!