İlk resmi ittifak teklifi

Güncelleme Tarihi:

İlk resmi ittifak teklifi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

DTP lideri Cindoruk, dün sürpriz bir şekilde ‘‘Seçime birlikte gidelim’’ teklifi yapan Başbakan Mesut Yılmaz'a ‘‘Baykal'ın peşine takılmayı bırakın da önce bu koalisyonun rüştünü ispat edelim’’ dedi. DTP'deki dünkü GİK'ten ise Yılmaz'a üç uyarı çıktı: 1- CHP ile protokol, hükümet protokolünün önüne geçemez. 2- Koalisyonda seçim kararı alınıncaya kadar varız. 3- Memura yüzde 20 az, yüzde 40 zam olmalı.

Cumhurbaşkanı'ndan, milletvekillerine birçok kişinin ‘‘olması gerekir’’ dediği, ‘‘seçim ittifakı’’ ile ilgili ilk ciddi teklif dün gerçekleşti. Başbakan Mesut Yılmaz, dün koalisyon ortağı DTP’nin Genel Merkezi’nde sürpriz bir ziyarette bulunduğu Genel Başkan Hüsamettin Cindoruk'a, ‘‘Seçime birlikte girelim, ittifak yapalım’’ teklifini götürdü. Cindoruk ise bu teklife, ‘‘Önce hükümet protokolünde ortaya koyduğumuz hedefleri gerçekleştirerek koalisyonun rüştünü ispat edelim. Ondan sonra bu konuyu görüşelim’’ karşılığını verdi. DTP'nin dün yapılan Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısından ise, Yılmaz'a üç önemli uyarı mesajı çıktı.

YILMAZ'DAN SÜRPRİZ ZİYARET

Bir süredir, Yılmaz-Baykal arasında imzalanan mutabakatta ‘‘devre dışı’’ kaldıkları gerekçesiyle tepki gösteren DTP'nin Genel İdare Kurulu dün ‘‘hükümetteki durumu’’ görüşmek üzere biraraya geldi. GİK toplantısı devam ederken Yılmaz, Cindoruk'u arayarak görüşme istediğini iletti ve saat 16.15'te DTP Genel Merkezi'ne geldi. Kapıda Cindoruk tarafından karşılanan Yılmaz, ‘‘Bir zamanlama hatası yaptım. GİK toplantısının olduğunu unuttum’’ esprisini yaptı. Yılmaz, Cindoruk'un nezaket gösterip toplantıyı yarıda keserek kendisini kabul ettiğini söyledi. Yılmaz, ‘‘Ziyaretinizin Cindoruk'un son açıklamalarıyla bir ilgisi var mı’’ sorusuna ‘‘Herhangi bir özel anlamı yok. Bir hafta 10 gündür görüşememiştik. Aradaki gelişmeler ile ilgili olarak kendisinden bilgi alacağım’’ yanıtını vermekle yetindi.

Yılmaz, Cindoruk ile bir saat 15 dakika süren görüşmesiyle ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı. Cindoruk ise Yılmaz ile görüşmesi hakkında, ‘‘Benim ona, onun bana verdiği bilgiler ile tahmin ediyorum ki karşılıklı bir anlaşma ve uzlaşma ortaya çıktı’’ dedi. Cindoruk, Yılmaz'ı uğurladıktan sonra devam eden GİK toplantısına girerek şunları söyledi:

‘‘Yılmaz bana seçimlere birlikte girmemezi, ittifak yapmamızı önerdi. Ben de kendisine 'hele koalisyonun rüştünü bir ispatlayalım. Deniz Baykal'ın önceliklerinin peşine takılıp gitmektense, hükümet protokolünü öne alalım' dedim.’’ Yılmaz'ın bu önerisi GİK üyeleri arasında memnuniyet yaratmakla birlikte, ‘‘Varlığımızı hissettirerek hükümete devam edelim’’ kararının çıkmasına neden oldu.

DTP’den YILMAZ’A ÖNERİLER

GİK'ten Yılmaz'a şu önemli uyarılar çıktı:

‘‘CHP ile mutabakat, bu koalisyon kurulurken belirlenen Türkiye'nin öncelikli hedefleri ve ilkelerinin belirlendiği hükümet protokolünün önüne geçemez. MGK'nın 28 Şubat'ta alınan kararları hayata geçirilmelidir. DTP, altı ay öncesinden hükümetin istifa ettiği açıklamasına katılmamaktadır, DTP koalisyonda seçim kararı alınıncaya kadar vardır. Memura verilmesi öngörülen yüzde 20 zamma karşıyız, memura zam yüzde 40 olmalıdır. Yurtdışındaki Türk vatandaşlarının oy kullanmasına ilişkin yasa bir an önce çıkarılmalıdır, Tarım Kesimine verilen kredi faizleri 10 puan düşürülmelidir.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!