Ä°lk kurban 400 bin çocuk

Güncelleme Tarihi:

İlk kurban 400 bin çocuk
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 13, 2003 12:32

BM Çocuk Fonu UNICEF'e göre, Irak'ta savaşın ilk kurbanı, ambargo yüzünden kötü beslenen 400 binden fazla çocuk olacak.

Haberin Devamı

UNICEF, çocukları korumak amacıyla bin tondan fazla yüksek proteinli bisküvi ile 155 ton sütü, Irak'a gönderdi. Gıda malzemesi, Irak'taki sağlık merkezlerine dağıtılıyor.

UNICEF'in temin ettiği bisküvilerin, Irak Sağlık Bakanlığı'nın yardımıyla ihtiyaç bölgelerine sevk edilmekte olduğu belirtildi.
Â

UNICEF'in proteinli bisküvi dağıtımının yanı sıra Iraklı çocukları olası savaşta kullanılacak biyolojik silahlara karşı korumak amacıyla aşı kampanyası başlattığı kaydedildi.
  

''Soruna barışçı bir çözüm bulunması yolundaki umudumuzu hala muhafaza ediyoruz'' diyen UNICEF Başkanı Carol Bellamy şöyle devam ediyor:

"Irak'ta özellikle çocuklar çok zor durumda. temiz su sıkıntısı da var. Çocukların sağlık durumları çok zayıf. Bir an önce harekete geçerek önlem almaya çalışıyoruz."

155 TON SÃœT DE SEVK EDÄ°LDÄ°

UNICEF'in aşırı derecede kötü beslenen çocuklar için de 155 ton tedavi edici özelliğe sahip sütü, Irak'a sevk ettiği belirtildi. Bu süt özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar için kullanılacak. Irak'ta bu durumda en az 10 bin çocuk bulunduğu bildiriliyor.

Sütün Irak Sağlık Bakanlığı kontrolündeki 63 merkeze ulaştırıldığı vurgulandı. UNICEF'in Irak'a komşu ülkelerdeki depolarına da takviye yaptığı bildiliriliyor.

ÇOCUK ÖLÜMLERİNDE DÜNYA BİRİNCİSİ

Irak 5 yaş altı çocuk ölümlerinde dünya birincisi. Her 8 çocuktan biri 5 yaşına ulaşmadan yetersiz beslenme sonucunda hayatını kaybediyor. Her 4 çocuktan biri de yetersiz beslenme nedeniyle sağlık sorunları yaşıyor. Irak'ta bu durumdaki çocuk sayısının bir milyonu geçtiğine dikkat çekiliyor.

AMBARGO ÇOCUKLARI EZMEYE DEVAM EDİYOR

UNICEF, çocuk ölümleri ve yetersiz beslenmeden dolayı ortaya çıkan sağlık sorunlarının 1991'deki Körfez Savaşı'nın ardından büyük bir artış kaydedildiğini de belirtiyor. Raporlara göre, Irak'a uygulanan uluslararası ambargo da çocukları vurdu.

Annelerin de yetersiz beslenme nedeniyle sağlıklı doğum yapmadığı da bilinen bir gerçek. Iraklı çocuklar açlık nedeniyle ölmüyor. Iraklı çocukların, yetersiz ve sağlıksız beslenme nedeniyle hastalıkların pençesinden kurtulamadığına dikkat çekiliyor. Özellikle temiz su bulmaktaki zorluklar nedeniyle ishal bile bincerce çocuğun ölmesine neden oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!