İlk 'Akil' adım

Güncelleme Tarihi:

İlk Akil adım
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2013 00:00

‘Akil İnsanlar’ın Doğu Anadolu Heyeti, yola Malatya’dan çıktı. İlk toplantıya çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyesi katılırken, Başkan Can Paker, silahlar konuşmadığı sürece çözümün çok daha kolay olacağını söyledi. Konuşmaların ardından sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de söz alarak sürece ilişkin görüşlerini iletti.

Haberin Devamı

ÇÖZÜM Süreci kapsamında oluşturulan ve Türkiye’nin 7 bölgesi için 9’ar kişilik heyetler halinde çalışmalar yürütmesi öngörülen ‘Akil İnsanlar’ın Doğu Anadolu Heyeti, ilk toplantısını Malatya’dan başlattı. Kente havayolu ile gelen ‘Akil İnsanlar’ın Doğu Anadolu Heyeti’nin üyeleri, Malatya Havaalanı’nın VIP girişinden girerken, grubun Malatya’daki konaklama ve ulaşım masrafları hükümet tarafından karşılandı. Malatya’da 2 gün kalacak olan heyete, Emniyet Müdürlüğü tarafından koruma ekibi tahsis edildi. Heyet, kentteki tüm sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelerek, çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerini aldı. Ramada Altın Kayısı Otel’de düzenlenen toplantıya, ‘Akil İnsanlar’ın Doğu Anadolu Heyeti’nde yer alan Başkan Can Paker (TESEV Başkanı), Başkan Vekili Sibel Eraslan (yazar), sekreter Ayhan Ogan (Sivil Dayanışma Platformu Başkanı), Abdurrahman Dilipak (yazar), Abdurrahman Kurt (AK Parti Diyarbakır eski milletvekili), Zübeyde Teker (Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Dernekleri Federasyonu Başkanı) katıldı. Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve Mehmet Uçum ise akşam kente gelerek çalışmalara katıldı.

Haberin Devamı

GÖRÜŞLER ANKARA’YA İLETİLECEK

Malatya’daki çok sayıda sivil toplum kuruluşu toplantıya katıldı. Herkesin ortak görüşünün bu sürecin barış içerisinde geçmesi olduğunu ifade eden Paker, silahların konuşmadığı sürece çözümün çok daha kolay olacağı ve bu çözümün herkes için mutluluk getireceğini düşünen insanlar olduğunu söyledi. Paker, bu toplantıların kendileri için çok önemli olduğunu belirterek toplumdan alınan görüş ve değerlendirmeleri raporlaştırıp Ankara’ya sunacaklarını kaydetti.

İlk Akil adım
Gencebay toplantıyı kaçırdı
Terör sorunun çözümü için oluşturulan Akil İnsanlar Heyeti’nin Karadeniz Bölgesi Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, “Sürece önümüzdeki haftadan itibaren aktif bir şekilde başlayacağız. Karadeniz’de toplam 18 ili ziyaret edeceğiz” dedi. Karadeniz bölgesi Akil İnsanlar Heyeti, dün ilk toplantılarını Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nde yaptı. Orhan Gencebay ilk toplantıya katılmadı.

- Moderatörlüğünü Abdurrahman Kurt’un yaptığı toplantıda söz alan Sibel Eraslan, geleceğe dair umut besleyen herkes gibi kanın ve gözyaşının durdurulmasını istediğini belirtti. Akil İnsanlar Heyeti’nde her birinin ayrı bir siyasi duruşunun ve dünya görüşünün olduğunu ifade eden Eraslan, “Burada bütün bu farklılıkların ötesinde biraraya gelişimizin özünde hayata dair dokunuş var” dedi.

Haberin Devamı

KÜRT’ÜM, KIZILBAŞIM, SOSYALİSTİM

Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Dernekleri Federasyonu Başkanı Zübeyde Teker ise konuşmasına, PKK’lı ve KCK’lı siyasi tutukluların ailelerinin dernek başkanı olduğunu belirterek “Kürt’üm, Kızılbaşım ve sosyalistim. Birçok kimliği beraber taşıyan biriyim” dedi. Teker, her dönem devletler ve iktidarların halkları karşı karşıya getirip kırdırdığını söyledi. Toplantı 2.5 saat sürdü. Akil İnsanlar Heyeti, bu akşam Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde halkın katılacağı bir toplantıda görüşleri dinleyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!