İlik bankası gereksiz

Güncelleme Tarihi:

İlik bankası gereksiz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dr. Babuna'nın şov yaptığını iddia eden Sağlık Bakanı Durmuş, ‘‘Türkiye'nin ilik bankasına ihtiyacı yoktur’’ dedi. Türkiye'deki lösemi hastalarının büyük bölümünün kardeşi olduğunu hatırlatan Durmuş, ‘‘Avrupa ve ABD'de çocuklu aile az. Bu yüzden ilik bulmakta zorluk çekiliyor’’ diye konuştu.

Sağlık Bakanı Osman Durmuş, Dr. Oktar Babuna'nın şov yaptığını iddia ederek, ‘‘Türkiye'nin ilik bankasına ihtiyacı yoktur’’ dedi. Türkiye'de 40 bin lösemili hastadan 4 binine ilik nakli gerektiğini, bu hastaların büyük bir bölümünün kardeşi bulunduğunu anlatan Durmuş, ‘‘Türkiye'nin bu konuda bir ilik bankasına ihtiyacı yoktur. Avrupa'da ve ABD'de çok çocuklu aile bulunmadığı için ilik bulmakta zorluk çekilmektedir. Bir kez daha söylüyorum; Biz işin şovunda değiliz. Teşhis ile polikliniğe girilmez, ancak bilenler demeç verir’’ dedi. İstanbul Tabib Odası'ndan yapılan açıklamada ise Sağlık Bakanı'nın söylediklerin tam tersi savunuldu ve şöyle denildi: ‘‘Gerektiğinde hızlı kemik iliği ya da organ bulunması için ulusal doku bankasının kurulma zorunluluğu kaçınılmazdır. Dr. Oktar Babuna adı ile başlayan kampanyanın tüm aşamaları gerekiyorsa incelenmeli, ancak olayın organ ve doku vericilğini olumsuz etkileyebilecek kuşkular ya da toplumsal korkular haline dönüştürülmesi engellenmelidir. 2000'li yılların önemli sağlık hizmetlerinden biri olacağı şimdiden görünen organ ve doku naklinin ülkemizdeki geleceği kısır politik söylemlere, dar mesleki rekabete feda edilmemelidir.’’

MEHTER'LE YÜRÜDÜ

Sağlık Bakanı Osman Durmuş, milletvekili seçildiği il olan Kırıkkale'ye gelerek, valilik, belediye başkanlığı ve MHP İl teşkilatını ziyaret etti. Vali Behiç Çelik'ten, ilin sorunları konusunda bilgi alan Durmuş, bakan olarak Kırıkkale'ye gelmekten mutlu olduğunu anlattı. Durmuş, Belediye Başkanlığı binasından, MHP İl Başkanlığı'na mehter takımı eşliğinde yürüdü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!