İlçe gibi köy

Güncelleme Tarihi:

İlçe gibi köy
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2008 10:34

Konya'nın Ereğli ilçesine bağlı Bulgurluk köyüne, KÖYDES Projesi'nin de desteğiyle 6 bin 500 metre kanalizasyon şebekesi, köy tuvaleti, çocuk parkı yapıldı.

Sağlık evi ve Beyaz Bayrak alan bir okulu olan, içme suyu ve ulaşım sorunu bulunmayan köyde, ekmek fırını ve tarımsal kalkınma kooperatifi kurma çalışmaları sürüyor.

Ereğli-Adana kara yolunda, Ereğli'ye 18 kilometre mesafede bulunan 150 haneli, 1200 nüfuslu Bulgurluk Köyü Muhtarı Cemal Tatlıdil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köy halkının daha iyi şartlarda yaşam sürmesi için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Bir İç Anadolu köyü olan Bulgurluk'ta bugün birçok belde ve ilçeyi kıskandıracak hizmetleri hayata geçirdiklerini belirten Tatlıdil, köylerinde 6 bin 500 metre kanalizasyon şebekesi bulunduğunu kaydetti.

Muhtarlık köy tüzel kişiliğine ait 30 dönümlük bir araziyi mesire alanı haline getirdiklerini bildiren Tatlıdil, “Karışık ağaçlandırma yaptığımız alanda sulama birliği mühendisi tarafından damlama sulama sistemi oluşturuldu. Köy meydanına tuvalet ve çocuk parkı yaptırdık. Ereğli Özel İdare kaynaklarından köy tüzel kişiliği adına ekmek fırını yapımına da başlandı” dedi.

Köyde içme suyu sorununun bulunmadığını ifade eden Muhtar Tatlıdil, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu çalışmalarımızı kendi girişimlerimiz, gelirlerimiz ve KÖYDES Projesinden sağlanan destekle yaptık. Girişimler sonucu Ereğli Belediyesinden parke taşı temin ederek köyün ara sokaklarına parke taşı döşendi ve ulaşım sorunu da çözüldü. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurup köylüye destek olmaya çalışıyoruz.”

İlçe düzeyinde yatırım yaptıklarını ve yoğun çalıştıklarını belirten Tatlıdil, özellikle köy çocuklarının eğitimine büyük önem verdiklerini, bu konuda bazı çalışmalarının bulunduğunu bildirdi.

Muhtarlığa ait 30 dönümlük arazide kavun ve karpuz üretimi yaptıklarını bildiren Cemal Tatlıdil, şunları söyledi:

“İlköğretim beşinci sınıfa kadar 55 öğrencinin eğitim gördüğü ilköğretim okulunda, üç sınıf öğretmeni ders veriyor. 30 dönümlük araziye ekilen kavun ve karpuzdan yılda 4 bin YTL gelir elde ediyoruz. Bu gelirin tamamını 5 yıldır ihtiyaçların giderilmesi için okula veriyoruz. Bu araziye bu yıl bodur elma fidanları diktik. Elmadan kavun ve karpuza göre daha fazla gelir bekliyoruz. Bu geliri de okula bağışlayacağız.”
Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen 'Beyaz Bayrak Projesi'nde mayıs ayında okulun 'Beyaz Bayrak' aldığını belirten Muhtar Tatlıdil, “Konya'da Beyaz Bayrak alan ilk köy okulu Bulgurluk Köyü İlköğretim Okulu oldu. Okulun fiziki yapısı, temizliği oldukça iyi” dedi.

Bulgurluk Köyünün sağlık sorunlarını çözmek için köye sağlık evi yapıldığını ifade eden Tatlıdil, Bulgurluk köyünün ülkede örnek bir köy olduğunu savundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!