İlaçta yan etkiler düşük gösteriliyor

Güncelleme Tarihi:

İlaçta yan etkiler düşük gösteriliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde Antalya'da yapılan Ağrı Sempozyumu'nda insan sağlığı açısından önemli bir gerçek çıktı: İlaç firmaları, ağrı ilaçlarının yan etkilerini düşük gösteriyorlar. Kongreye katılan bilim adamları, kanser tedavisinde Dünya Sağlık Örgütü'nün esaslarına uyulmadığını belirttiler.

Ankara Klinik Farmakoloji Derneği'nce Antalya'da Adora Golf Resort Otel'de düzenlenen Ağrı Sempozyumu'nda migren, romatizma ve kanser ağrılarında kullanılan ilaçlar, ilaçbilimcilerce tartışıldı. Bilimsel adı ‘‘Tıpta Analjezik-Antipretik-Antinflamatuar Kullanımı’’ olan sempozyuma katılan bilim adamları, çeşitli ateş düşürücü ve romatizma ilaçlarının etki mekanizmalarını ele aldılar. Yan etkisiz ilaç olamayacağına dikkat çeken Türkiye Başağrısı Derneği Başkanı ve Dünya Sağlık Örgütü Migren Atak Masası Konsonsiyum üyesi Prof. Dr. F. Cankat Tulunay, bazı durumlarda aspirinin yerine verilen ‘‘parasetamol’’un kronik alkolizm ve karaciğer hastalıklarında karaciğerde hasara neden olabileceğini belirtti. Prof. Tulunay şunları söyledi:

‘‘ABD ve İngiltere'de parasetamol'a doz ayarlama sınırları getirildi. Çünkü özellikle Amerika'da zehirlenmelere sık rastlanıyor. Ülkemizde de çocuklarına kaşık kaşık parasetamol şurubu içiren anneler bulunuyor. Burada ilaç firmalarının değil, halkın bilinçsizliği söz konusudur. Ama pek çok firma da ağrı kesicilerin yan etkilerini olabildiğince en düşük düzeyde tutmaya çalışıyor. Oysa bu, iş ahlakına sığmaz. Ölçüleri doğru değerlendirmek, ticari kaygılardan uzak kalmak gerekiyor.’’

İÜ Tıp Fakültesi Ağrıbilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serdar Erdine de sempozyumda Dünya Sağlık Örgütü'nün kanser tedavisine getirdiği ilkeler konusunda konuştu. Prof. Erdine, kanser ağrılarının son yıllarda ülkemizde dikkati çekecek denli arttığını belirtti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!