İlaç Danışma Kurulu: Dikkatli olun

Güncelleme Tarihi:

İlaç Danışma Kurulu: Dikkatli olun
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı, içinde fenilpropanolamin (PPA) bulunan soğuk algınlığı ve diyet ilaçlarının genellikle 50 yaşın altındaki kadınlarda beyin kanamasına yol açtığı iddiaları üzerine 10 Kasım'da toplanan İlaç Danışma Kurulu raporunu açıkladı.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, İlaç Danışma Kurulu raporunda, 10 Kasım'daki toplantıda, PPA içeren kombinasyonlarla ilgili olarak mevcut literatür, doküman, ABD İlaç Gıda Kurumu (FDA) ve diğer ülkelerin konu ile ilgili kararları, ilaçların Türkiye'de ve diğer ülkelerdeki ruhsatlandırma kuralları ve satış şartlarının karşılaştırmalı olarak değerlendirildiği bildirildi.

Raporda, PPA içeren ilaçların hepsinin, diğer ülkelerden farklı olarak Türkiye'de ancak reçeteli satılmak koşuluyla ruhsatlandırıldığı, ABD ve diğer ülkelerde ise PPA içeren ilaçların reçetesiz olarak da satıldığı vurgulandı.

Türkiye'de PPA içeren hiçbir ilacın zayıflama amacıyla kullanılmadığı ve Sağlık Bakanlığı'nca ruhsatlandırılmadığına işaret edilen raporda, "Ancak Sağlık Bakanlığı'nın bilgisi dışında bu amaçla kullanılan bazı ilaçların, Tarım Bakanlığı izniyle gıda katkısı olarak piyasada satıldığı yolunda duyumlar mevcuttur" denildi.

Raporda, Türk Eczacıları Birliği Başkanlığı'nca PPA içeren ilaçların 'hastalara mutlaka reçete karşılığı verilmesi gerektiği' hususunun tüm eczanelere bir genelge ile yeniden duyurulması ve eczanelerin bu hususta hastaları uyarmalarının önem taşıdığı yönünde bir uyarının yapılmasının, yararlı olacağı kaydedildi.

Başta ABD olmak üzere, birçok ülkede reçetesiz satıldığı bilinen bu tip ilaçların üreticilerine, ilgili ülkelerdeki yetkili sağlık otoritelerince ilaçların üretiminin durdurulmasının önerildiğinin hatırlatıldığı raporda, "Ülkemizde reçeteli satılma zorunluluğu olmakla birlikte eczanelerden reçetesiz de alındıkları göz önünde bulundurularak, ülkemizde PPA içeren preparatların ruhsat sahiplerine de benzeri bir tavsiyede bulunmak yanlış olmayacaktır" ifadesine yer verildi.

Raporda, PPA içeren ilaçların ruhsat sahiplerinden, ilaçların formüllerinden PPA maddesini çıkarmalarının ve üç ay içinde yeni formüller ile Sağlık Bakanlığı'na başvurmalarının istenebileceği bildirildi. PPA ile aynı potada değerlendirilen diğer sempatomimetik aminleri içeren preparatların da aynı riski taşıması ihtimali nedeniyle bu ilaçlar hakkında da yeniden değerlendirmeler yapılacağı ve gerekirse bunlar için de formül değişikliği isteneceği ifade edildi.

Yaklaşık 90 bilim adamından oluşan İlaç Danışma Kurulu'nun raporları, karar niteliği taşımıyor. Kurul, Sağlık Bakanlığı'na görüş bildiriyor. İlaçlar konusunda uygulanacak yönteme, Sağlık Bakanlığı karar veriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!