İl il sanat

Güncelleme Tarihi:

İl il sanat
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul

Mehter'den Mozart'a oryantalizm

Tarihi Tophane-i Amire binası ilginç bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. 18. yüzyıl Osmanlı müziği ile klasik batı müziği arasındaki etkileşimi yansıtmayı amaçlayan Alla Turca Mehter'den Mozart'a başlıklı dizi konserler 26 ile 30 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek. Etkinliğin açılış konserini Akbank Oda Orkestrası verecek. Konserin solisti dünyaca ünlü keman sanatçısı Suna Kan.

Gençler düşlerini çizdi

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü tarafından düzenlenen Düşler ve Yaşlar başlıklı sergi 28 Mayıs tarihine kadar MSÜ Osman Hamdi Sergi Salonu'nda sürüyor. Genç nesillerin nasıl bir gelecek düşlediğini yansıtmayı amaçlayan sergide, Özel Pinokyo Işıl Anaokulu, Terakki Vakfı Okulları, Yüzyıl Işıl Okulları, 500. Yıl Musevi Vakfı, Özel Opera Güzel Sanatlar Lisesi'nin de bulunduğu çok sayıda anaokulu ve ilköğretim okulu öğrencilerinin çalışmaları yeralıyor.

Ressamlar geceyi yorumluyor

Galatasaray'daki Apel Galerisi, 24 Mayıs'tan başlayarak ilginç bir sergiye evsahipliği yapıyor. Artin Demirci, Arzu Başaran, Doğan Paksoy, Fatma Tülin ve Suzy Hug Levy'nin de aralarında bulunduğu 14 sanatçı sergide yeralan tablolarında 'gece'yi yorumluyor.

İzmir

DR. Nejat Eczacıbaşı Beste Yarışması

Çağdaş Türk bestecilerini yeni yapıtlar kazanmaya teşvik etmek ve yurt dışında tanıtmak amacıyla iki yılda bir düzenlenen, Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması'nın üçüncüsü 2000 yılında düzenlenecek. İki kategoride gerçekleşecek yarışma, 2000 yılının Nisan ayında sonuçlanacak. Yarışmanın birinci kategorisi önceki yarışmalarda olduğu gibi orkestra yapıtları arasından yapılacak. Yarışmanın ikinci kategorisi, 2000 yılında 80. kuruluş yıl dönemene kutlayacak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'nın desteğiyle piyano eşlikli çocuk şarkıları dalında olacak.

Yarışmanın birinci kategorisinde birinciye 2 milyar, ikinciye 1,5 milyar, üçüncüye 1 milyar Türk Lirası ödül verilecek. İkinci kategoride ise; beş şarkı seçilecek ve her bir şarkı 400 milyon Türk Lirası ile ödüllendirilecek. Yarışma koşullarını içeren şartname İKSEV'in Şair Eşref Bulvarı, NO:.58/4 Park Apartmanı Alsancak/İZMİR adresinden ve 0 232. 463 03 00 nolu telefondan alınabilir.

5 Yılın Ürünleri

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü mezunu Okan Yapıcıoğlu, Güldane Araz ve Simla Özkaran'ın klasik akademik sanat eğitimi verdiği öğrencilerinin hazırladığı yağlıboya, suluboya, karakalem ve pastel çalışmalardan oluşan karma sergi, İZFAŞ Sanat Galerisi'nde açıldı. İZFAŞ Genel Müdürü İrfan Erol, sanat ve sanatçıya destek olmaya çalıştıklarını belirtti. 50- 160 milyon arası etiket taşıyan 250 eserin yer aldığı sergide toplam 32 sanatçının çalışması bulunuyor.

Kemal Uludağ sergisi AF'da

Seramik Sanatçısı Kemal Uludağ, 5'nci kişisel sergisini Adnan Franko Sanat Galerisi'nde açtı. 1987'de Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Anasanat Dalı'ndan mezun oluşundan sonra 1990 yılında Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Sanatta yeterliliğini tamamladı. Yurtiçinde 4 kişisel sergi, yurtdışında iki yurt içinde ise çok sayıda karma sergiye katılan Uludağ'ın çeşitli kamu ve özel koleksiyonlarda eserleri bulunuyor.

Hüseyin Erdağ Sergisi Emeç'te

Ressam Hüseyin Erdağ'ın onuncu kişisel sergisi Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Sanat Galerisi'nde açıldı. Anadolu Üniversitesi Kimya Fakültesi'nden mezun olan sanatçı, 1986-97 yılları arasında her yıl Aliağa Petkim Kültür Merkezi'nde kişisel sergiler açtı, karma sergilere katıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ‘‘Cumhuriyetin 75'nci yılı resim yarışmasında jüri özel plaketi, Aliağa Kaymakamlığı tarafından düzenlenen Cumhuriyetin 75'nci yılı Resim Yarışması'nda 1'ncilik ödülü kazandı. Sergi 24 Mayıs'a kadar açık kalacak.

Ankara

Ressam Yusuf Ziya Yağcıoğlu resim sergisi, Türkiye Kalkınma Bankası Sanat Galerisi'nde Sanatçının köy yaşamından görüntülere yer verdiği resimleri 28 Mayıs tarihine kadar görülebilecek. Halen Tügsaş'ta Başmühendis olarak görev yapan sanatçı, daha önce dört kişisel sergiye imza attı. Sanatçı, yağlıboya resimlerinde yaşamın içinden gerçek görüntülere yer vermeyi yeğliyor.

Ressam Oya Özer, yeni dönem çalışmalarını Milil Piyango Talihkuşu Sanat Galerisi'nde sergiliyor. Giderek soyut çalışmalara yönelen sanatçının çalışmaları 30 Mayıs tarihine kadar görülebilecek. İtalya ve Almanya'da iki yıl sanatsal çalışma ve araştırmalar yapan sanatçı yeni sergisinde renkleri hiç çekinmeden tüm canlı tonlarında kullanıyor.

Ressam Gülay Birben'in resim çalışmaları, Halkbank Sanat Galerisi'nde sergileniyor. Yurtiçi ve yurtdışında özel koleksiyonlarda resimleri bulunan Birben'in sergisi 12 Haziran tarihine kadar görülebilecek. Yağlıboya çalışmalarında soyut ile somut yanları birarada yakalamayı başaran sanatçı, başarılı çizgileri ile dikkat çekiyor.

The British Council Sanat Galerisi Deniz Güven'in fotoğraf sergisini düzenliyor. ‘Birisi' isimli sergide sanatçının siyah beyaz fotoğraflarına yer veriliyor. Beşinci kişisel sergisini açan Güven, sergiyi ‘İnsan portresi çalışmalarından örnekler' olarak niteliyor. Sanatçının sergisi 28 Mayıs tarihine kadar görülebilecek.

Tiyatrokare, Şen Makas isimli ses getiren komedi çalışmayı Küçük Tiyatro'da sergiliyor.

Devlet Opera ve Balesi Çocuk Balesi Gösterisi ile izleyici karşısında. Eser 29 Mayıs'ta saat 20,00'de Opera Sahnesi'nde sergileniyor.

Ankara Sanat Tiyatrosu, her Cumartesi ve Pazar günleri ‘Barış Adası Korsanlara Karşı' isimli şarkılı-danslı çocuk oyununu sergiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!