İki Yılmaz'ın gecesi

Güncelleme Tarihi:

İki Yılmazın gecesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sanat dünyası önceki gece iki gala, başka bir deyişle iki Yılmaz arasında tercih yapmak zorunda kaldı. Sinema oyuncuları, yönetmenler ve sinemaseverler Yılmaz Güney'in senaryosunu yazdığı ‘‘Yol’’ filminin Beyoğlu Sineması'ndaki galasına giderken, tiyatro camiası ve tiyatroseverler de Yılmaz Erdoğan'ın ‘‘Sen Hiç Ateşböceği Gördün mü?’’ adlı oyunun galasında buluştu.

Dört sezondur ‘‘Otogargara’’ oyununu tiyatroseverlere sunan Beşiktaş Kültür Merkezi oyuncuları, yeni oyunlarının galasında başarılı bir performans sergiledi. Yılmaz Erdoğan'ın senaryosunu askere gitmeden önce yazdığı ve barkovizyondan yayınlanan gazeteci tiplemesiyle yer aldığı oyunun sonunda askerden izinli olarak gelen Yılmaz Erdoğan da seyircileri selamladı. ‘‘Sen Hiç Ateşböceği Gördün mü?’’ adlı oyunda, dört rakamlı sayıları aklından çarpabilen üstün zekalı bir kadının dramatik yaşam öyküsü işleniyor. Yılmaz Erdoğan oyunda 1940'lı yıllardan 1990'lı yıllara kadar Türkiye'nin bir panoramasını da gözler önüne seriyor ve haberlere, cep telefonlarının gereksiz kullanımına parmak basıyor.

MİLLİ TAKIM İZLEDİ

Tiyatrocuların büyük ilgi gösterdiği oyuna Suna Pekuysal, Selim Naşit, Macide Tanır, Üstün Asutay, Selahattin Taşdöğen, Halit Kıvanç, Hadi Çaman, Leman Sam, Şevval Sam Tekin, Seden Kızıltunç, Burçin Orhon-Süheyl Uygur, Zeyno Günenç, Yüksel Uzel, Recep Tayyip Erdoğan, Ayfer Atay, Aşkın Nur Yengi ve Mehmet Akan gibi isimlerin yanı sıra Milli Futbol Takımı oyuncuları da geldi.

Çirkin Kral anıldı

17 yıl aradan sonra ilk kez ülkemizde gösterime girecek olan ‘‘Yol’’ filminin galasına ise, filmin başrol oyuncuları Halil Ergün, Tarık Akan, Necmettin Çobanoğlu, Tuncay Akça ve Meral Orhonsay başta olmak üzere Fatoş Güney, Can Dündar, Orhan Pamuk, Erdal ve Güzin Özyağcılar, Tuncel Kurtiz, Berhan Şimşek, Mustafa Altıoklar ve Reis Çelik gibi isimler katıldı. Filmin yönetmeni Şerif Gören'in galaya katılmaması dikkat çekti. Fatoş Güney, galaya katılmayan Şerif Gören ile aralarında herhangi bir kırgınlık olmadığını söyledi.

YOL'UN YOLU AÇIK OLSUN

Yılmaz Güney Vakfı tarafından gösterime sunulan filmde, cezaevinden izne çıkan mahkumların yaşadıkları anlatılıyor. Gösterimden sonra açıklama yapan oyunculardan Tarık Akan ve Halil Ergün, ‘‘Filmi bunca yıl aradan sonra ülkemizde ilk kez izlemenin sevinci ve üzüntüsünü birlikte yaşıyoruz. Çok zor şartlar altında çekilen bu film 17 yıldır ülkemizde demokrasi adına hiçbir gelişmenin olmadığını kanıtlıyor’’ dedi. Yılmaz Güney'in aldığı Altın Palmiye Ödülü'nü galada elden ele dolaştıran Fatoş Güney, ‘‘Dublajı, efektleri ve müzikleri yenilenen ‘‘Yol’’ filminin yolu açık olsun’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!