İki şehrin 500 yıllık aşkı

Güncelleme Tarihi:

İki şehrin 500 yıllık aşkı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2009 00:00

“Osmanlı Döneminde Venedik ve İstanbul; Nam-ı Diğer Aşk” bugün başlıyor.

Haberin Devamı

İki kent arasında yüzyıllardır süregelen ilişkinin, bir yönüyle aşkı anımsattığı, savaşların yeralmadığı, kültür ve sanatın önde olduğu bir sergi bu.

SABANCI Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin ev sahipliği yaptığı “Osmanlı Döneminde Venedik ve İstanbul; Nam-ı Diğer Aşk” başlıklı sergi, 15’inci yüzyıldan 20’nci yüzyıla uzanan dönemde, iki kent arasındaki etkileşimi ve tarihsel birlikteliği anlatıyor.
Serginin adında yer alan “Nam-ı Diğer Aşk” ifadesi ise iki kent arasında yüzyıllardır süregelen ilişkinin, bir yönüyle aşkı anımsattığını vurguluyor. Savaşların yeralmadığı kültür ve sanatın önde olduğu bir sergi bu.

Yarım kalan portre

Venedik’le İstanbul’un, Osmanlı’nın sahneye çıkmasından çok önceye dayanan derin bağları var. Aralarında şiddetli savaşlar da barış evreleri de yaşanmış. Ama her dönemde hiç bitmeyen bir ticaret var. Sanat eserlerinin birbirini etkilemesi var. Serginin küratörlerinden, Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer, dünkü basın toplantısında iki kentin güçlü etkileşimini şu cümleyle anlatıyor: “Öyle ki İtalyan mı, Venedik mi, Osmanlı mı belli olmayan eserler var.”
Dr. Nazan Ölçer, “Serginin en pahalı, en önemli eseri hangisi?” sorularını yanıtsız bırakıyor. Ama sergi, bu soruya bir cevap gibi, büyük sanatçı Gentile Bellini’nin yaptığı Doge Giovanni Macenigo’nun portresiyle başlıyor. Portrede yüz kısmı hariç neredeyse her ayrıntıda belirgin bir tamamlanmamışlık hissi var. Bu ayrıntı serginin kataloğunda şöyle anlatılıyor: “Ressam, Sultan II. Mehmet’in beklentilerini karşılayabilme yeteneğine sahip olduğu için 1479’da, belki de Doge’nin portresini tamamlayamadan, aceleyle Venedik’ten ayrılmış, siyasal, sanatsal ve diplomasi göreviyle İstanbul’a gitmişti.”
İki kent arasında müthiş bir çıkar çatışması var. Osmanlı’nın ne yaptığı, denizleri, tersaneleri, limanları, Venedik’te merak konusu.
Bu yüzden pek çok coğrafya kitapları, haritalar hazırlanmış.

Haberin Devamı

2010 Ajansı’nda bir ay içinde ikinci istifa

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nda istifa depremi. Ajans’ınYönetim Kurulu Üyesi Faruk Pekin şikayetlerini sıraladığı bir dilekçe ile istifa ettiğini kamuoyuna açıkladı. 5 Kasım tarihinde de Ajansın Büyük Etkinlikler Koordinatörü Serhan Ada görevinden istifa etmişti.

Haberin Devamı

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Pekin, 17 Kasım tarihli istifa dilekçesinde; “Avrupa Kültür Başkenti kriterlerine, Avrupa Birliği ile Avrupa Komisyonu’na bu konuda verdiğimiz taahhütlere, özellikle Bütçe ve İhale Komisyonu’nun oluşumunun yasa dışılığı nedenleriyle Yürütme Kurulu üyeliğinden istifa ediyorum” diyerek görevi bıraktığını açıkladı.

Ehliyetsiz firmalara iş dağıttık

Pekin Ajansın işleyişiyle ilgili şikayetlerini ise şöyle dile getirdi: “Konumuz, kentlilerin yaşam kalitesinin kültür-sanat yoluyla yükseltilmesine ve kentlilik bilincinin oluşmasına katkıda bulunmak,  kültürel çeşitliliği desteklemek ve kültürlerarası diyalogu geliştirmek idi.
Biz ise hep satın alma konuştuk. Arkeolojik işler, restorasyonlar müteahhitlere bırakılmayacak kadar önemli konular iken, biz ehliyetsiz firmalara, belediye şirketlerine iş dağıttık. Onlar da tarihi yapılara zarar verdiler. ‘Kamu kuruluşu olarak zorunlu iş almamız gerektiği’ belirtilen bu firmaların çoğu işlerini zamanında bile bitiremedi.  Sürekli ‘mehil’  istiyorlar.”

Haberin Devamı

Venedik’ten 180 Türkiye’den 54 eser

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun Türkiye’ye yaptığı resmi ziyaret kapsamında Sabancı Holding’in katkılarıyla gerçekleştirilen, sergi 28 Şubat 2010 tarihine kadar devam edecek.
Sergi, Venedik Şehir Müzeleri Vakfı’nın işbirliğiye, İstanbul 2010 Kültür Başkenti’nin ilk etkinliği olarak düzenleniyor.
Sergide, Venedik şehir müzelerinden 180, Topkapı Sarayı Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Pera Müzesi ve Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi’nden seçilen 54 parça eser sergileniyor.

GÜNÜN AJANDASI

Türk besteleri

KARİYERİNDE önemli bir yeri Türk bestecilerine ayıran İsviçreli genç kemancı Mirjam Tschopp, bu akşam saat 20.00’de Cemal Reşit Rey’de konser verecek. Daha önce kaydettiği Adnan Saygun’un iki keman konçertosunu Almanya’da yayımlanan sanatçı, şimdilerde Ulvi Cemal Erkin’in konçertolarını çalıyor.

Atmasyon oyun

Haberin Devamı

ANKARA’daki Mavi Sahne’nin oyuncuları bu akşam sizi doğaçlama tiyatro yapmaya davet ediyor. Seyirciden aldıkları konuyla başayıp sonunun nereye varacağını hiç tahmin edemeyeceğiniz bir oyun sergiliyorlar. Sedat Demirsoy’un yönettiği Tuluatmasyon adlı oyun Mavi Sahne’de. Tel: 0312 426 26 29.

Portekiz’den seçmeler

PERA Müzesi’nde, 22 Kasım’a kadar Indielisboa Günleri kapsamında son yılların en iyi Portekiz filmlerinden bir seçkiyi görme şansınız var. Portekiz’in en önemli yetenekleri arasında gösterilen, muhteşem çıkış filmi A Zona / Kalkma’yla bu programa katılan Sandro Aguilar bu akşam saat 19.00’da Pera Müzesi’nde. Tel: 0212 334 99 00.

Telvin Balıkesir’de

Haberin Devamı

Erkan Oğur, Turgut Alp Bekoğlu ve Ozan Musluoğlu’ndan oluşan Telvin grubu çıktığı yolculukta bugün Balıkesir’e uğruyor. Saat 21.00’de Gönen Sanat Cafe’de konser verecek üçlü bu coğrafyanın müzikal mirasını caz müziğiyle kaynaştırıyor.
 Biletler Biletix’te 28.5 TL.

Elek telleriyle sanat

SON iki yıldır çalışmalarında, farklı göz aralıkları ve renklerdeki sanayi elek tellerini kullanan Canan Bozbağ’ın kişisel sergisi İstanbul’daki 44A Sanat Galerisi’nde açıldı. Tel: 0212 233 33 80.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!