Ä°ki maden kazası: 2 ölü

Güncelleme Tarihi:

İki maden kazası: 2 ölü
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 19, 2012 13:38

ZONGULDAK’ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğü’ne ait maden ocağında meydana gelen göçükte, zehirlenen 3 işçi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Göçük, bugün saat 12.30 sıralarında yerin 220 metre altında meydana geldi. 08.00-16.00 vardiyasında çalışan ve 2000 yılında kurumda iÅŸ başı yapan maden işçilerinden evli, 3 çocuk babası Tahir Kuru, tavan çökmesi sonucu oluÅŸan göçükte mahsur kaldı. TTK Tahlisiye (Kurtarma) Ä°stasyonu ekibi, Kuru’yu kurtarmak için çalışma baÅŸlattı.   Â

TTK Genel Müdürü Burhan İnan da maden ocağına gelerek göçükle ilgili bilgi aldı. Şu ana kadar yapılan göçük açma çalışmalarında Tahir Kuru’ya ulaşılamadı.

8 AY ÖNCEKİ İŞ KAZASINDA YARALANMIŞ

Maden ocağında göçük altında kalan Tahir Kuru’nun, 8 ay önce aynı ocakta tavandan düşen taş parçasının kalçasına isabet etmesi sonucu hafif yaralandığı belirtildi. 3 ay önce de evinde geçirdiği bir kaza sonucu kolu kırılan Kuru’nun, iyileşmesinin ardından 1 ay önce yeniden iş başı yaptığı öğrenildi. Kuru’nun, haziran ayında emekli olmaya hazırlandığı belirtildi.

Haberin Devamı

Öte yandan Tahir Kuru’nun yakınları da ocak önüne geldi. Kuru’nun ablası Hatice Verdi ile eniştesi Halil Verdi, gözyaşlarını tutamadı. Verdi çiftini, Genel Maden İşçileri Sendikası yetkilileri teselli etmeye çalıştı.

CESEDİ ÇIKARILDI

Maden ocağında meydana gelen göçükte mahsur kalan Tahir Kuru’nun, yaklaşık 8 saat süren çalışmanın ardından cesedi çıkarıldı. TTK Tahlisiye İstasyonu ekibinin göçük açma çalışmaları sonucu saat 20.00 sıralarında ulaşılan Kuru’nun cesedi, battaniyeye sarılarak ocaktan çıkarıldı. Kuru’nun cesedi ambulansa taşınırken, ocak önünde bekleyen yakınları ve arkadaşları gözyaşlarına boğuldu. Aynı ocakta çalışan bir arkadaşı baygınlık geçirdi. Kuru’nun cesedi, ambulansla Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi morguna kaldırılırken, göçükle ilgili soruşturma başlatıldı.

KÖMÜR OCAĞINDA ZEHİRLENEN 2 İŞÇİ ÖLDÜ

Amasya’nın Suluova İlçesi’nde bulunan özel bir firmaya ait kömür ocağında çalışan iki işçi zehirlenerek öldü.

İlçeye bağlı Kolay Köyü’ndeki özel bir firmaya ait kömür ocağında bugün saat 10.00’da meydana gelen olayda ocakta çalışan işçiler 24 yaşındaki Ömer Baykuş, 27 yaşındaki Mehmet Aslan ve 29 yaşındaki Erhan Bilgili, gazdan zehirlenerek fenalaştı. 3 işçi, arkadaşlarının fark etmesi üzerine çağrılan ambulansla Suluova Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Mehmet Aslan ve Ömer Baykuş, burada yapılan müdahalele rağmen kurtarılamadı. Durumu ağır olan Erhan Bilgili, yapılan ilk müdahalenin ardından Amasya Sabuncuoğlu Şerafettin Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Bilgili’nin, durumunun ağır olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Olay yerine giderek incelemelerde bulunan Amasya Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, işçilerin karbonmonoksit ya da karbondioksit gazından zehirlenerek öldüklerini tahmin ettiklerini söyledi. Kubalı, "Olay saat 10.00’da gerçekleşmiş. İşverenin iddiasına göre 280 metre derinlikte çalışan işçilerden Ömer Baykuş, ocak içerisinde kullanılmayan çalışma yapılmayan bir bölüme gitmiş. Bu işçinin geri dönmemesi üzerine 20 dakika sonra Mehmet Aslan arkadaşının yanına gidiyor. Ondan haber gelmemesi üzerine son olarak Erhan Bilgili bu bölüme gidiyor. Yaklaşık 1.5 saat sonra 3 işçinin de geri dönmediğini fark eden arkadaşları fenalaşmış halde bu işçileri buluyor. Olay yerine çağırılan ambulanslarla hastaneye kaldırılıyorlar ancak 2 işçi maalesef hayatını kaybetti. Diğer işçimizin de şuan durumu ağır ve hayati tehlikesi var" dedi.

Haberin Devamı

Kubalı, işverenin ididalarının araştırıldığını kaydetti. Kubalı, "Tabii ki bütün bunlar

bir iddia. İşçiler neden ocakta kullanılmayan bir yere gitsinler, bunların hepsi araştırılacak. Şu an savcılık bizden iş güvenilği uzmanı talep etti. Bizde görevlendirdik. Konu detaylı bir şekilde araştırılıyor. Öte yandan bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan da biz bir müfettiş talep edeceğiz. Olay araştırılacak. Eğer işverenden kaynaklanan bir eksik, ihmal varsa gereği yapılacak" diye konuştu.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!