İki ’güçlü kadın’la Almanya İrlanda ve İsveç’i solladık

Güncelleme Tarihi:

İki ’güçlü kadın’la Almanya İrlanda ve İsveç’i solladık
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2007 00:00

Forbes Dergisi’nin hazırladığı "Dünyanın En Güçlü 100 Kadını" listesine Türkiye’den Güler Sabancı ve İmre Barmanbek girdi. Türkiye listeye 2 güçlü kadınla girerken, liste birincisini çıkaran Almanya’yı da geride bıraktı. İrlanda, Yunanistan, İsveç, Avustralya, Finlandiya, Yeni Zelanda ve Ürdün de güçlü kadın sayısında Türkiye’nin gerisinde kaldı.

Türkiye'nin en güçlü iş kadınları listesi için tıklayın 

DÜNYANIN en güçlü 100 kadının seçildiği listede Almanya Başbakanı Angela Merkel geçen yıl olduğu gibi yine birinci sıraya oturdu. Forbes Dergisi’nin hazırladığı "Dünyanın En Güçlü 100 Kadını" listesinde Türkiye’den Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı 65’inci, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili İmre Barmanbek ise 88’inci sırada yer aldı. Türkiye listeye sadece 2 güçlü kadın sokmasına rağmen, liste birincisini çıkaran Almanya’yı bile geride bıraktı. Listede Almanya’dan sadece bir kadın yer aldı. Türkiye’den daha az güçlü kadının çıktığı ülkeler arasında İrlanda, Yunanistan, İsveç, Avustralya, Finlandiya, Yeni Zelanda, Ürdün de bulunuyor.

SABANCI KRALİÇELERİ SEÇTİ: Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı geçen yıl 65’inci olarak girdiği listede bu yıl da yerini korurken bir kraliçe, iki devlet başkanı, iki başbakan, iki bakan, bir first lady ve bir devlet liderini geçti. Sabancı’nın gerisinde kalan isimler şöyle sıralanıyor: "Ürdün Kraliçesi Rania, Katar First Lady’si Sheikha Mozah Bint Nasser Al-Missed, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanis, Mozambik Başbakanı Luisa Diogo, Jamaika Başbakanı Portia S. Miller, Liberya Baykanı Ellen Johnson-Sirleaf, Birleşik Arap Emirlikleri Ekonomi Bakanı Sheikha Lubna Al Qasimi, Myammar’ın seçilmiş lideri Aung San Suu Kyi."

BARMANBEK YÜKSELDİ: Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili İmre Barmanbek, geçen yıl 100’üncü olduğu listede 12 basamak yükselerek, 88’inciliğe çıktı. Bu yükseliş ile İmre Barmanbek, aralarında Birleşik Arap Emirlikleri Ekonomi Bakanı Sheikha Lubna Al Qasimi, Mozambik Başbakanı Lusie Diogo ve Liberya Başkanı Ellen Johnson-Sirleaf gibi dünyanın güçlü kadınlarını da geride bıraktı.

YARISI ABD’DEN: Dünyanın en güçlü 100 kadınının 50’si Amerikalı. ABD’nin ardından sırasıyla 7’şer güçlü kadınla İngiltere ve Çin, 4 kadın ile Fransa, 3 kadın ile Hollanda geliyor. Türkiye, İspanya, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri 2’şer güçlü kadınla listeye girerken; Almanya, İrlanda, Yunanistan, İsveç, Avustralya, Finlandiya, Yeni Zelanda, Ürdün, Singapur, Şili ve Filipinler gibi bir çok sayıda ülke sadece birer isimle yer alabildi.

UZAKDOĞU AĞIRLIĞI: Listenin genelinde ABD’li kadınlar ağırlığını sürdürürken, ilk 10’da 4 Uzakdoğulu kadın boy gösterdi. İkinci sırada Çin Başbakan Yardımcısı Wu Yi, üçüncü sırada Singapurlu Temasek Holdings’in CEO’su Ho Ching, beşinci sırada Pepsi’nin Hint asıllı CEO’su Indra K. Nooyi ve altıncı sırada Hindistan Başkanı Sonia Gandhi yer aldı.

OPRAH WINFREY GERİLEDİ: Dünyanın en güçlü kadınları listesinde, televizyon dünyasının önde gelen ismi ve Harpo’nun Başkanı Oprah Winfrey 21’inci sırada yer aldı. Geçen yıl 17’inci sırada bulunan Winfrey bu yıl 4 basamak geriledi. 23’üncü sıradaki İngiltere Kraliçesi Elizabeth ve 25’inci sıradaki ABD Demokrat Parti başkan adayı Senatör Hillary Rodham Clinton da dikkat çekti.

Çinli Yi hem ekonomide hem listede Merkel’i zorluyor

DÜNYANIN en güçlü 100 kadını arasında ilk sırada gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel’i geçen yıla kıyasla bir basamak yükselerek ikinciliğe yükselen Çin Başbakan Yardımcısı Wu Yi izliyor. Çin’in kısa zamanda dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olarak Almanya’yı tahtından edeceği konuşulurken, Çinli Yi’nin Merkel’i dünyanın güçlü kadınlar listesinde de zorlaması bekleniyor. ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice’ı tahtından indirerek birincilik koltuğuna oturan Almanya Başbakanı Merkel, bu yıl da dünyanın en güçlü kadını seçildi. Almanya’nın ilk kadın başbakanı Merkel, özgün liderlik anlayışıyla dünyayı etkilemeyi sürdürüyor. Zirveden zirveye koşan, prensiplerinden ayrılmayan, G-8 liderlerini karbon emisyonlarının azaltılmasına ikna eden Merkel, AB’deki etkinliğiyle de göz dolduruyor. Merkel’i zorlaması beklenen Yi’yi Çin’in zayıf sosyal, yasal ve ekonomik altyapısını geliştirmek gibi önemli ödevleri bulunuyor. Çin’in fazla ısınmış bir borsası, güvenli olmayan ve kalitesiz ürünleri ve ciddi kirliliği önemli sorun olarak gösteriliyor.

Rice’ın düşüşü sürüyor

DAHA ö
nce dünyanın en güçlü kadını seçilen ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice, geçen yıl birinciliği Merkel’e kaptırarak ikinci olmuştu. ABD Başkanı George W. Bush’un sağ kolu olarak bilinen Rice, bu yıl 2 Uzakdoğulu kadın yüzünden 4’üncülüğe geriledi. İkinci Wu Yi, üçüncü sırada Singapurlu Temasek Holdings’in CEO’su Ho Ching izledi.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!