İki genetik anneli bebek

Güncelleme Tarihi:

İki genetik anneli bebek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Amerikalı bilim adamları, yeni bir teknikle genlerini iki ayrı anneden alan çocuk dünyaya getireceklerini açıkladılar. American Society of Reproductive Medicine adlı kuruluşunun toplantısında konuşan bilim adamlarının verdikleri bilgilere göre, söz konusu tekniğin daha çok kısır ve yaşlı kadınları çocuk sahibi yapmak için kullanılması düşünülüyor. Ancak bazı çevreler, bu tekniği rahatsız edici buluyor.

ABD'de genetik bilimi, klonlamanın ardından yeni bir tartışmaya daha neden oldu. Yeni çocuk sahibi olma yöntemi, kısır kadının yumurtalarından alınacak genle kısır olmayan başka bir kadından alınan genin birleştirilmesi esasına dayanıyor. Birleştirilen genlerin bulunduğu yumurta hücresi, babadan alınan spermle döllendiriliyor ve kısır kadının rahmine yerleştiriliyor. Böylece doğacak çocuğun genetik olarak iki anneli olacağı ifade ediliyor. Bilim adamları, bu tekniğin insan klonlama olmadığını öne sürüyorlarsa da, bu yöntemle klonlama teknolojisinin embriyo üretiminde kullanılmış olacağını da inkar etmiyorlar.

Yeni yöntem New York Üniversitesi uzmanlarından Dr. Jamie Grifo tarafından biri 44, diğeri 47 yaşında iki kısır kadında denendi ve kadınlardan biri hamile kaldı. Diğer kadının ise henüz testlerden geçmediği belirtildi. Bu kadının gelecek hafta hamilelik testine tabi tutulacağı ve hamile kalması durumunda, tıp dünyasında yeni tartışmalar başlayacağı belirtiliyor.

Yöntemin klonlama sayılmasına karşı çıkan Dr. Grifo, Washington Post gazetesine verdiği demeçte, yöntemin genetik kopyalama olmadığını ve bu yöntemle herhangi bir canlının kopyasının elde edilmeyeceğini söyledi.

Dr.Grifo, bu tekniğin Dolly adlı koyunun kopyalanmasındaki yöntemi takip ettiğini, bir hücreden diğer bir hücre yumurtasına DNA nakledilerek aşılanma yapıldığını da belirtti. Yeni yöntemle, tıp dünyasında ilk defa iki kadının DNA'sının tek yumurtada birleştirildiği ifade ediliyor.

Bu yöntemle doğacak bebeğin, her iki kadının genlerini taşıyacağını belirten bilim adamları, çocuğun annesinin kadınlardan hangisi olacağı konusunun kesinlik kazanmadığını belirtiyorlar. Bilim adamları, bu durumda her iki kadının da çocuğun annesi sayılabileceğini söylüyorlar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!