İHL’liye kapıları açtı

Güncelleme Tarihi:

İHL’liye kapıları açtı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2005 00:00

İmam hatip mezunlarının düz lise diploması da alarak üniversiteye katsayı engeline takılmadan girmelerini sağlayacak düzenleme Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı. İmam hatipliye çifte diploma için Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği değiştirildi ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve imam-hatip mezunlarının, düz lise diploması da alarak üniversiteye katsayı engeline takılmadan girmelerini sağlayacak düzenlemeye Başbakan Tayyip Erdoğan onay verdi. Hürriyet’in ‘İmam-hatipliye çifte diploma’ başlığıyla duyurduğu düzenlemeye ilişkin Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği değişikliği, Başbakan onayının ardından bakan imzasıyla dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

UYGULAMA BAŞLIYOR

Resmi Gazete’de dün yayımlanan yönetmeliğe göre, Açık Lise’ye, ilköğretim mezunlarıyla düz ve mesleki-teknik liselerin ara sınıflarından ayrılanların yanı sıra, artık lise mezunları ile üniversiteden ayrılan ve mezun olanlar da, lise mezuniyet alanını veya programını değiştirmek üzere başvurabilecek. İkinci diploma için başvuran bu öğrencilerin, açık öğretime geçerken alan ve programlara ait bazı fark derslerini vermeleri gerekecek. Bu yıl başlayacak uygulamaya göre, öğretim yılı sonunda imam-hatiplerden mezun olanlar da, düz lise diploması için açık liseye başvurabilecek.
/images/100/0x0/55ea3d72f018fbb8f8735e7c


2 DERS YETERLİ

Halen imam-hatip liselerinde, düz liselerin sözel alanına eşit program uygulanıyor. Buna göre, mesleki eğitimin yanısıra düz lise sözel alana temel olan dersleri de okudukları için ‘Düz lise sözel alan diploması’ için fark dersi almak zorunda kalmayacak imam-hatip mezunlarının ‘Düz lise Türkçe-Matematik alanı diploması’ için iki ders almaları yeterli olacak. ÖSS’deki tanımıyla ‘sayısal alan’a denk düz lise ‘Matematik-Fen alanı diploması’ için ise, 3-4 ders almaları gerekecek.

ESKİ MEZUNLAR

Yine Açık Lise’ye, halen bir yükseköğretim kurumunda okurken ayrılanlarla mezun olanlar da, ikinci lise diploması için başvurabilecek. Katsayı engeli nedeniyle geçmiş yıllarda ilahiyata girmek zorunda kalan imam-hatipliler, açık liseye başvurup istedikleri alana ait düz lise diplomasını alabilecekler.

4 YERİNE 3 YIL

Açık lisede öğrenim süresini de 3’ten 4’e çıkaran yeni yönetmeliğin geçici maddesine göre, lise mezunu olup da alan veya program değiştirmek için açık liseye başvuranlar, bu yıldan 2008-2009 öğretim yılı sonuna kadar, 4 yıllık lise yerine 3 yıllık lise ders dağıtım çizelgesine tábi olacaklar. Bu hüküm de, imam-hatip liselerinden önümüzdeki yaz döneminde mezun olacaklar için, açık liseye başvurmaları halinde, seçecekleri alana göre belki de hiç fark dersi almadan düz lise diploması düzenlenmesi şansı veriyor.

Hürriyet duyurdu

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, öğrenci nakil ve geçiş yönetmeliğini değiştirme girişimini ilk kez 8 Aralık’ta Hürriyet duyurmuştu. Buna göre imam-hatip ve diğer meslek lisesi öğrencilerine ara sınıfta da düz liseye geçiş hakkı tanınıyordu. Açıköğretim Lisesi yönetmeliğindeki değişiklikle de katsayı by-pass edilerek imam-hatipliler için üniversitede tercih ettikleri bölümlere kısıtlamasız girebilmenin yolu ardına kadar açılıyordu.

İptali için yargıya gideriz

İMAM
-hatipliye çifte diploma haberinin Hürriyet’te yayımlanması üzerine düzenlemenin iptali için harekete geçen YÖK, yayınlanan yönetmeliği yargıya götürüyor. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, dün ‘Bu yönetmeliğin iptali ve yürütmenin durdurulması için yargıya başvuracağız’ dedi. YÖK’ten bir yetkili de Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği’nde yer alan hükümlerin ‘YÖK’ün yetkisini kullanmasını engellediği’nin altını çizerek, ‘Bu durumda, dava açma yetkimiz var. Zaman geçirmeden iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Danıştay’da dava açacağız’ açıklamasını yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!