Iğdır'daki KCK davasında 9 tahliye

Güncelleme Tarihi:

Iğdırdaki KCK davasında 9 tahliye
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2011 11:36

IĞDIR’da KCK davasından tutuklu 12 kişiden 9’u yargılandıkları Özel Yetkili Erzurum 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

Sanıkların avukatı Murat Yikit, olayların meydana geldiği Aralık ayında müvekkillerinin üşüdükleri için puşu taktıklarını, bu nedenle önce gözaltına alındıklarını, ardından tutuklandıklarını ileri sürdü.

Irak’taki Kandil Dağı ve Mahmur Kampından gelen PKK’lı grubun, 9 Aralık 2009 günü güvenlik önlemi alınamaması nedeniyle Iğdır’a gelememesinin ardından basın açıklaması yapan ve polisle çatışan 90 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 12 kişi Özel Yetkili Erzurum 2’nci Ağır ceza Mahkemesi’nce tutuklanarak cezaevine konuldu. Özel Yetkili 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmada, tutuklu BDP Iğdır eski ilçe başkanı Tahir Alagöz, BDP Iğdır belediye meclis üyesi Mehmet Avcı, Mustafa Koç, Erdal Cantimur, Ali Avcı, Mehmet Bulgay, Reşit Çakar, Evren Zenci, Sadrettin Paran, Hasan Kereci, Mehmet Ali Bekirke ve İsmail Çevik hazır bulundu.

12 SANIKTAN SADECE BİRİ KÜRTÇE SAVUNMADA ISRAR ETTİ

Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay, duruşmaya Iğdır Üniversitesi’nde okuyan tutuklu İsmail Çevik’in savunmasını isteyerek başladı. Kürtçe savunma talebinde bulunan Çevik’in bu talebi reddedildi. Bunun üzerine İsmail Çevik savunmasını Türkçe yaptı ve iddianamede bulunan fotoğrafları ’fotomontaj’ olarak nitelendirdi. Daha sonra toplam 11 tutuklu Türkçe ifade verirken, Ali Avcı Kürtçe savunmada ısrar etti. Mahkeme Başkanı Karatay’ın ikinci kez Türkçe savunma yapmasını istedediği Ali Avcı Kürtçe olarak, "Ben Türk değilim ki Türkçe savunma yapayım. Ben Kürdüm, Kürtçe savunma yapmak istiyorum" dedi.

’BABA- OĞUL TUTUKLU, ANNE DİLENİYOR’

Bu istem kabul edilmezken Erdal Cantimur ise sporcu olduğunu ve spor salonunun önünden gözaltına alınıp cezaevine konulduğunu iddia etti. Sanıkların avukatı Murat Yikit, müvekkilerinin olayların meydana geldiği Aralık ayında soğuktan korunmak için puşu taktıklarını, bu nedenle gözaltına alındıklarını ileri sürdü. Avukat Murat Yikit şöyle dedi:

"Müvekkilim Mehmet Avcı ile oğlu Ali Avcı ikisi de tutuklu bulunuyor. Mehmet Avcı’nın eşi geçimlerini sağlamak için Iğdır’da kasaplık yapıyor. Diğer müvekkilim Tahir Alagöz’ün ise iki çocuğu 5 aydır siroz tedavisi görüyor. Mustafa Koç’un babası birden fazla evli olduğu için annesine bakmıyor. Koç’un bu yüzden annesi dilencilik yapıyor. Nişanlı olan tutuklu arkadaşımız var. Yaklaşık 15 aydır tutuklu bulunuyorlar. Tutukluluk halleri devam ederse toplumda ciddi yaralar oluşturur."

TAHLİYE KARARI, ALKIŞLANDI

Duruşmaya verilen aradan sonra Mahkeme Başkanı, sanıklar Tahir Alagöz, Ali Avcı ve İsmail Çevik’in ’üzerlerine atılı kuvvetli suç şüphesinin varlığı, mevcut delil durumu ve adli kontrol karanının yetersiz kalacağı’ gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına, diğer 9 sanığın ise tahliyelerine karar verdi. Karar sanıklar tarafından alkışlarla karşılandı. Duruşma 14 Mart 2011’e ertelendi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!