İftiraya 65 milyarlık tazminat

Güncelleme Tarihi:

İftiraya 65 milyarlık tazminat
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 1997 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Demirel ile kayınbiraderi Ali Şener, iki gazete ile DYP milletvekili Tahsin Irmak aleyhine rekor bir tazminat davası açtı. Hükümetin yıkılmasıyla kumarhanelerin kapatılması arasında bağlantı kurarak, rüşvet imalarında bulunulduğu belirtilen dava dilekçesinde, taraflardan toplam 65 milyar lira isteniyor.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile kayınbiraderi Ali Şener, Türkiye'de Akşam ve Yeni Günaydın gazeteleri ile DYP Sıvas Milletvekili Tahsin Irmak aleyhinde toplam 65 milyar liralık manevi tazminat davası açtı.

Tazminat davaları, merhum Uğur Mumcu'nun kardeşi Avukat Ceyhan Mumcu tarafından açıldı. Dava dilekçesinde, kumarhanelerin kapanmasını öngören yasanın Demirel tarafından yeniden görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderilmesiyle birlikte, her iki gazetenin ‘Gerçek dışı, haksız, belgesiz ve kanıtsız birçok çirkin iddiayı ciddiye alınamayacak kaynak uydurmasıyla gündeme getirdikleri' vurgulandı.

Yeni Günaydın ve Türkiye'de Akşam gazetelerinin, 22-30 Temmuz 1997 tarihleri arasında Cumhurbaşkanı Demirel ile eşinin kardeşi Ali Çetin Şener hakkında ‘Ağır ithamlar içeren sistemli bir kampanya' sürdürdükleri hatırlatıldı.

Bu gazetelerin, iddialarını RP Erzurum Milletvekili Abdülillah Fırat ve DYP Sıvas Milletvekili Tahsin Irmak'ın TBMM Komisyonu'nda yaptıkları açıklamaya dayandırmaya çalıştıkları ifade edilerek, ‘Abdülillah Fırat, 31.7.1997 günlü yazılı basın açıklaması ile anladıkları ve anlattıkları gibi bir suçlama yapmadığını ifade etmiştir. Böylece bu gazetelerin uydurma haber kaynakları yarattıkları da ortaya çıkmıştır' denildi.

VAHİM İDDİA: ÇIKAR

Avukat Ceyhan Mumcu tarafından hazırlanan dava dilekçesinde, ‘İddiaların en vahimi, casinoların kapatılmasını öngören 4266 sayılı Turizmi Teşvik Yasası'nda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Yasa'nın yeniden görüşülmek üzere çıkar karşılığında geri çevrilmesi iddiasıdır' denildi.

Bu gazetelerde yayınlanan ve dava konusu olan diğer suçlamalar ise ANAP Bursa Milletvekili İlhan Kesici'nin, Ali Şener istemediği için Bakanlar Kurulu'na alınmadığı, Türkiye Kalkınma Bankası eski Genel Müdürü Özal Baysal hakkındaki tutuklama kararının infaz ettirilmediği, bir kişinin kumar borcu için aracı olunduğu, Isparta B grubu ihalelerinin Ali Şener'e verildiği, Şener'in DTP'nin gizli kurucusu olduğu ve bu amaçla bir aracı kurum satın almaya çalıştığı idialarıydı.

Dava dilekçesinde Çiller'in ‘Hükümetimizi, çıkarı bozulan kumarhaneciler yıktı' yolundaki açıklamasına haklılık kazandırmak için, Yeni Günaydın ve Türkiye'de Akşam Gazetesi'nin dayanışmalı olarak kaynak ve gerçek dışı haberler ürettikleri ifade edildi. Dilekçede şöyle denildi:

‘‘Bu hakaretlerle ulusal birliği temsil eden Cumhurbaşkanlığı makamı, danışma kurulları, bakanlar kurulu, ihale kurulları ve yargı organları da dolaylı olarak hakarete uğramakta ve karalanmaktadır. Her biri gerçek dışı olan iftira ve isnatların sahiplerine, iddialarını kanıtlama fırsatı da tanıyarak düzeltme yapmaları için başvurulmuş olup, Adalet Bakanlığı ve Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştur.

Bunların dışında, Demirel'e yapılan hakaretler nedeniyle, Yeni Günaydın Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü, muhabir Hadi Özışık ve DYP Sıvas Milletvekili Tahsin Irmak ile Akşam Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ve muhabir Güler Kömürcü aleyhine 2 ayrı davada toplam 40 milyar lira manevi tazminat davası açılmaktadır. Ali Şener'e yapılan hakaretler nedeniyle de aynı şahıslar aleyhine 2 ayrı davada toplam 25 milyar lira manevi tazminat davası açılmaktadır.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!