İddia: Sözleşmede 5 zehirlenme izni

Güncelleme Tarihi:

İddia: Sözleşmede 5 zehirlenme izni
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2017 23:55

MANİSA 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası’ndaki gıda zehirlenmesine ilişkin soruşturmada gözaltına alınan Binbaşı A.A., ROTA yemek şirketiyle yapılan sözleşmede ‘beş kez zehirlenme vakasına kadar izin verildiğini” öne sürdü.

Haberin Devamı

Odav TV internet sitesi tarafından yayınlanan habere göre Binbaşı A.A., Emniyet’te alınan ifadesinde, ilk zehirlenme sonrası bir yazıyla sözleşmenin feshedilmesi gerektiğini komutanlarına bildirdiğini söyledi. Sözleşmedeki bir madde nedeniyle fesih yapılmadığını belirten Binbaşı A.A. şöyle dedi: “İlk zehirlenme vakası olduğunda komutanlarıma sözleşmenin feshi ve ceza işlem için bilgi verdim ve yazı yazdım. Ancak üst rütbeli komutanlar, beş kez zehirlenme vakası olması veya yemeklerin kötü çıkması durumunda sözleşmenin feshedilebileceği şeklinde kesin amir hüküm var diye bana söyledi. Ben de bu amir hükmü sözleşme maddeleri arasında okudum. Yemek hizmeti sunan şirket ile Milli Savunma Bakanlığı sözleşmeyi yapmıştır.”

Binbaşı A.A. yemek şirketinin sözleşmeye aykırı davrandığını savunarak, “Sözleşme maddelerinde 3000 kişiye yemek çıkartılacağı ve 202 personel çalıştırılacağı belirtilmesine rağmen yemek miktarı yaklaşık 7000 kişiliktir. Bu durum personel üzerinde birtakım yorgunluk ve işin özen dışı yapılmasına neden olmaktadır” dedi.

Tüm malların analiz ettirilmediğini kaydeden Binbaşı A.A. şöyle devam etti: “Günlük tüketime tabi mallar içerisinde farklı firmalardan alınan mallardan sadece biri analize gönderiliyor. Analizin uygun gelmesi ile diğer firmalardan gelen mallara da uygun raporu verilmiş oluyor. Her farklı mal için uygun analiz yapılması gerekir. Bizler sözleşmenin dışına çıkamadığımız için böyle bir durumla karşı karşıya kalıyorduk. Zehirlenme olayında benim ve başkanlığını yaptığım kontrol teşkilatı üyelerinin kusuru yoktur.”

TUGAY KOMUTANI GÖREVDEN ALINDI
Askerlerin zehirlendiği Manisa’daki Albay Arif Seyhun Kışlası’nın bulunduğu 1. Piyade Er Eğitim Tugayı’nın komutanı Albay Şefik Güvenç görevden alındı.

İddia: Sözleşmede 5 zehirlenme izni


Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, iddiaya göre, 23 Mayıs’ta, Manisa’da bir askerin de öldüğü ilk zehirlenme vakasının ardından Piyade Albay Şefik Güvenç’i arayarak, Rota Yemekçilik AŞ ile sözleşmenin derhal feshedilmesi talimatını sözlü olarak verdi. Ancak sözleşme feshedilmedi.

Bunun üzerine Bakan Işık, son zehirlenme vakasından bir gün önce yine zehirlenmelerin görüldüğü 16 Haziran akşamı Albay Şefik Güvenç’i arayıp neden sözleşmenin feshedilmediğini sordu. Işık, bir kez daha sözleşmenin feshini istedi. Bakanın bu son talimatıyla 16 Haziran’da sözleşme feshedildi.

Bu uyarıdan bir gün sonra 17 Haziran’da zehirlenme vakaları oldu. Bu gelişmenin ardından Güvenç, Işık’ın talimatıyla görevden alındı. Güvenç Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’na çekildi. / Uğur ERGAN - ANKARA

GEÇİCİ KAPATILAN KIŞLADA YEMİN
GIDA zehirlenmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında geçici olarak acemi eğitimine ara verilen Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası’nda dün yemin töreni gerçekleştirildi. 1997/2 tertip 4 bin 541 askerin yemin ettiği törene görevden alınan Tugay Komutanı Albay Şefik Güvenç ile birlikte vekaleten onun yerine atanan Piyade Albay Güven Dere de katıldı. Askerlerin yemin ederek kışlanın dışında aileleriyle buluşma anı duygu yüklü anlara sahne oldu. Kışlada 5 hafta boyunca yemek pişirilmeyecek ve eğitim için asker kabul edilmeyecek.

BAKMADAN GEÇME!