İdamı kaldıran protokol direkten döndü

Güncelleme Tarihi:

İdamı kaldıran protokol direkten döndü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

İdam cezasının kaldırılması Abdullah Öcalan ve Alattin Çakıcı'nın iade başvuruları nedeniyle gündemdeki ağırlığını korurken, Türkiye'nin idam cezasını kaldıran Avrupa Konseyi altıncı ek protokolünü imzalamasının direkten döndüğü ortaya çıktı.

ANASOL-D hükümeti, Türkiye'nin Avrupa Konseyi nezdindeki eski daimi delegesi Büyükelçi Rıza Türmen'e, idam cezasının kaldırılmasına ilişkin protokolü imzalaması için yetki verdi. Ancak Türmen, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi üyeliğine getirildiği için, 15 Ekim'de bakanlıkla ilişkisini kesmişti. Yetki belgesi ise bu tarihten iki gün sonra, 17 Ekim'de Türmen'e ulaştı. Türmen bu tarihte daimi delege sıfatını kaybetmiş olduğu için protokole imza atamadı. Şu anda bu yetkinin, Türmen'den boşalan daimi delegelik görevini üstlenen büyükelçi Alev Kılıç'a verilmesi gerekiyor. Ancak hükümet krizi nedeniyle yetki hâlâ verilmedi.

MECLİS’İN ONAYI GEREKİYOR

Buna karşılık Adalet Bakanı Hasan Denizkurdu, protokolün yürürlüğe girebilmesi için TBMM'de onaylanması gerektiğini belirterek Hürriyet'e şu değerlendirmeyi yaptı:

‘‘Bu protokolü imzalamamız iade dosyalarındaki sorunu çözmüyor. Meclis'ten geçmesi lazım. Ayrıca biz, Ağca modelini getirerek idamı kaldıran bir tasarı hazırlamıştık. Bu tasarının yasalaşması şart.’’

Bu arada hükümetin idam çelişkisi de ortaya çıktı. Altı ay önce Türk Ceza Kanunu Ön Tasarısı ile idam cezasının kaldırılmasına hükümet vize vermişti. Ancak bu tasarıya paralel hazırlanan 4 maddelik yeni tasarı Bakanlar Kurulu'na takıldı. Tasarıya karşı çıkan bakanlar Yalım Erez, İmren Aykut ve Mustafa Taşar'ın, daha önce idam cezasını kaldıran TCK ön tasarısına imza attıkları belirlendi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!